Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cuvântul Preafericirii Sale Cardinal Lucian adresat Cardinalului Sandri

 
Cuvântul Preafericirii Sale Cardinal Lucian adresat Cardinalului Sandri
  • 01 Oct 2017
  • 3959

Blaj, 01 octombie A.D. 2017.

 

Eminența Voastră,

 

cu bucurie și cu mare emoție, Vă adresez în numele clerului și al credincioșilor noștri urarea de bun venit.

Însă este prea puțin să Vă adresez doar un cuvânt de bun venit. Fiindcă aceasta Catedrală este și Casa Eminenței Voastre, acești credincioși sunt și ai Eminenței Voastre, tocmai fiindcă reprezintă o parte a poporului lui Dumnezeu încredințat grijii Congregației pentru Bisericile Orientale, sub îndrumarea Eminenței Voastre. În felul acesta, am putea spune: bun venit acasă Eminență, bun venit în Biserica noastră Greco-Catolică, care a așteptat acest moment cu atâta emoție și speranță, în bucuria de a celebra un secol de comuniune între Congregația pentru Bisericile Orientale și Biserica noastră. Și sunt deosebit de bucuros, în același timp, să adresez cuvântul de bun venit Excelenței Sale Nunțiului Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendia, precum și Sinodului Episcopilor Bisericii noastre, autorităților civile, preoților noștri, persoanelor consacrate și bunilor noștri credincioși.

Bucuria Bisericii este cu atât mai mare cu cât vizita Eminenței Voastre întărește legătura de dragoste și de comuniune între Biserica noastră și Sfântul Scaun. Acest Scaun Apostolic înseamnă pentru noi grija Apostolului Petru pentru oile sale pe pământ românesc, în această perioadă în care comunitățile noastre trăiesc o profundă reînnoire, o renaștere spirituală, fiind expresia unei dorințe puternice de a participa la lucrarea Bisericii.

În timpul călătoriei sale apostolice în România în anul 1999, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a spus: „La picioarele minunatului iconostas al Catedralei voastre de la Blaj, și-au găsit în cele din urmă odihna rămășițele pământești ale veneratului episcop Inochentie Micu Klein, un alt personaj care a iubit și a apărat cu generozitate și curaj catolicitatea sa, strâns legat fiind de identitatea sa de român”. Astăzi, alături de mormântul lui Inochentie Micu Klein, în această Catedrală își așteaptă învierea cardinalul de venerabilă memorie Alexandru Todea, precum și episcopul Atanasie Anghel, unul dintre părinții fondatori ai Sfintei Uniri cu Roma de la 1700, două figuri luminoase ale unei Biserici tinere, dar care a fost în măsură să ofere în cele trei secole de existență semne concrete de speranță pentru întregul popor român.

Eminența Voastră, amintirea jertfei mântuitoare pe care o celebrăm la fiecare Sfântă Liturghie reînnoiește pe altar și în viața noastră momentul istoric al instituirii Euharistiei, acest testament de iubire pe care Dumnezeiescul Răscumpărător l-a încredințat Bisericii Sale, pentru a-l săvârși în amintirea Lui. Cu această ocazie Vă adresez și cele mai sincere felicitări pentru cei 50 de ani de Preoție pe care îi sărbătoriți. În același fel, putem spune că în această Catedrală dedicată Dumnezeului Cel Unic și Întreit, taină inefabilă a comuniunii în diversitatea Persoanelor, istoria si prezentul Bisericii noastre se împletesc și ne dau motive de speranță pentru viitor. Și este o speranță puternică, precum cea care este însemnată în „prescura“, sau în pâinea pe care o folosim la Sfânta Liturghie, în formula IC XC NI KA: „El învinge“, „El este biruitor“. Această pâine, trupul lui Cristos care se dă pentru viața lumii, izvor și culme a activității noastre ecleziale, este puterea și hrana care ne-a întărit pe parcursul anilor de persecuție, speranța credincioșilor noștri.

Cu adevărat, El este biruința noastră, El este speranța noastră. În vremuri întunecate nu de mult apuse, au încercat să ne ia speranța și am ieșit reînnoiți. Au încercat să ne ucidă suflul vital, dar suferința ne-a făcut mai puternici. Am împărtășit, ca și creștinii din vechime, pâinea durerii și am trăit revărsarea harului lui Dumnezeu în vremurile de încercare, dar am crescut în credință prin mărturia și prețul sângelui martirilor noștri, ei care acum contemplă mărirea Domnului în împărăția Lui.

Suntem aici pentru a sărbători comuniunea în Cel care ne unește: Isus Cristos, Mesia, lumina lumii, dar și pentru a da mărturie despre credința celor care ne-au precedat, și care „vin din strâmtorarea cea mare şi şi-au spălat veşmintele lor şi le-au făcut albe în sângele Mielului.” (Apocalipsă 7:14).

Bine ați venit, Eminența Voastră! Bine este cuvântat cel ce vine în numele Domnului!



Sursa:bru.ro