Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rugăciune ecumenică pentru unitate la Schitul „Sfânta Cruce” din Stânceni

 
Rugăciune ecumenică pentru unitate la Schitul „Sfânta Cruce” din Stânceni
  • 22 Ian 2018
  • 4119
„Dreapta ta, Doamne, s-a glorificat prin putere”, preluat din cartea Exodului, a fost citatul care a dat tema din acest an a Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În jurul acestei teme s-a desfășurat, la Schitul greco-catolic „Sfânta Cruce” din Stânceni rugăciunea ecumenică pentru unitate, sâmbătă, 20 ianuarie 2018.
 
Sfânta Liturghie din bisericuța de lemn a Schitului a fost prezidată de pr. arhimandrit Cornel Dîrle – capelanul Schitului, alături de care au fost pr. Puskás Attila – preot romano-catolic în parohia Stânceni precum și pr. Aurelian Băcilă – părinte spiritual la Spitalul din Târgu-Mureș. Credincioșii din biserică au însuflețit cu cântările lor serviciul religios.
 
A urmat masa de prânz în trapeza schitului cu bucatele pregătite de către Maica Eliane – stareța Schitului, cu ascultarea lecturii Epistolei Sf. apostol Pavel către Romani, după care, pr. Cornel Dîrle a prezentat conferința „Despre autoritate și comuniune în epistolarul Sf. Vasile cel Mare și în context”. S-a făcut o foarte documentată prezentare biografică a Sf. Vasile cel Mare, rod al unei bogate și minuțioase documentări asupra sfântului capadocian crescut și format, în special în Pont și Atena, într-un mediu și timp istoric bogat în frământări sociale și, în special, religioase. Prezentatorul a scos în evidență deosebita implicare a Sf. Vasile cel Mare în lupta pentru unitatea religioasă a vremii, cu reușitele și cu dificultățile inerente cauzate de frământările puternice create de facțiunile religioase eretice. Conferința a continuat cu prezentarea situației complexe a scrisorilor sfântului, a tematicilor pe care acestea le abordează, oglindă fidelă a epocii în care acesta a trăit și și-a desfășurat activitatea de ierarh al Bisericii.
 
După masă, când numărul de participanți a crescut, s-a făcut o procesiune cu Biblia și cu prapuri, de la casa centrală a schitului, până în biserica acestuia. Procesiunea a parcurs curtea schitului acoperită de zăpada căzută cu două zile înainte, pe cărări în jurul cărora se aflau troiene de zăpadă, sub un soare strălucitor, flancați de versanții muntoși cu brazi înzăpeziți, o superbă primă duminică de iarnă adevărată din acest an.
 
La vecernia ecumenică, Puskás Attila a urat în limbile franceză, maghiară și română cuvântul de bun venit din textul pregătit pentru acest an de către Bisericile din Caraibe, pentru întreaga lume creștină, pentru unitatea creștinilor. Rând pe rând, preoți și credincioși, au s-au rugat și au cântat, „invocând milostivirea lui Dumnezeu, încrezători în puterea mântuitoare a dreptei sale.” Cei prezenți s-au rugat pentru demnitate umană, pentru „eliberarea de frica și de suspiciunea care ne despart pe unii pe alții și care pun limite speranței și mântuirii.” S-au rugat pentru „unire, cu legături de iubire și de comuniune”, pentru învingerea egoismului și pentru dreptate în lume, pentru „forța de a-l iubi pe aproapele nostru și pentru a-l primi pe cel străin”, pentru respingerea violenței și pentru pace. La rugăciunea ecumenică au fost prezente cultele din zonă: Biserica Ortodoxă (Stânceni - pr. Eugen Piti, care a ținut și predica; pr. Adrian Stoian – Toplița; pr. Gheorghe Oană – Subcetate); Biserica Romano-Catolică (pr. Puskás Attila); Biserica Reformată (pastor Madaras Mihály-Attila - Toplița); Biserica Greco-Catolică (pr. Cornel Dîrle; pr. Adrian Lung – Subcetate; pr. Aurelian Băcilă). Alături de preoți, biserica a fost plină de credincioși din Tîrgu Mureș, Reghin, Toplița, Subcetate, Stânceni, veniți să se roage împreună pentru unitatea creștinilor, „ca toți să fie una” (Ioan, 17,21). O gustare la care au fost invitați toți participanții a încheiat o zi plăcută tuturor și, cu siguranță, lui Dumnezeu.

Valer Pol
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Sursa:schitulstanceni.blogspot.ro