Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

12 situri legate de fenomenul ”creștinismului ascuns” au intrat în patrimoniul UNESCO

 
12 situri legate de fenomenul ”creștinismului ascuns” au intrat în patrimoniul UNESCO
  • 04 Iul 2018
  • 3052

Nu mai puțin de douăsprezece situri culturale japoneze legate de fenomenul ”creștinismului ascuns” din epoca Edo (1603-1867) au fost proclamate ”patrimoniu al umanității” pe 30 iunie a.c. de comitetul UNESCO, agenția Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură. Siturile care au primit această recunoaștere sunt amplasate la Nagasaki și în regiunea Amakusa, locurile simbolice ale persecuției dezlănțuită împotriva creștinilor în epoca Edo.

Unul din siturile recunoscute drept un ”bun de valoare mondială” este catedrala Oura din Nagasaki, cea mai veche biserică din Țara Soarelui Răsare, declarată deja ”tezaur național”. Construită de doi misionari francezi din Societatea de Misiuni Externe în 1864 pentru a-i cinsti pe cei 26 de martiri creștini – 9 europeni și 16 japonezi – catedrala este celebră datorită unui eveniment pe care papa Pius al IX-lea l-a definit ”un miracol al Orientului”. După ce a fost consacrată, un grup de persoane din satul Urakami a cerut părintelui Petitjean, unul din cei doi misionari constructori, permisiunea de a intra în biserică pentru a o saluta pe Fecioara Maria. Erau așa numiții ”Kakure Kirishitans”, descendenți ai primilor creștini japonezi constrânși la anonimat din cauza prigoanelor. Primul grup a fost urmat de alte zeci de mii de creștini ”subterani” care au venit în catedrală și au revenit la practica vieții creștine.

A intrat în lista bunurilor mondiale tutelate de UNESCO și ceea ce mai rămâne din Castelul Hara, unul din locurile în care s-a desfășurat răscoala ”Shimabara Amakusa” a credincioșilor catolici din 1637, în urma căreia persecuțiile au deveni mai aspre decât înainte. De asemenea, a fost inclus în rândul patrimoniului UNESCO și satul Sakitsu, din prefectura de Kumamoto (Amakusa), unde creștinii au continuat să-și practice credința pe ascuns.

Decizia UNESCO a fost primită cu satisfacție de Biserica catolică din Japonia. Neo-cardinalul Thomas Aquino Manyo Maeda, el însuși descendent al creștinilor ”ascunși”, a declarat pentru Japan Times că recunoașterea UNESCO va permite multor persoane să descopere istoria creștinismului din Japonia, marcată de ”iertare și înțelegere”. La rândul său, arhiepiscopul de Nagasaki, mons. Joseph Mitsuaki Takami, a declarat pentru Asia News că ”timp de 250 de ani creștinismul a fost prigonit în Japonia. Acum, este recunoscut în istoria sa și din ce în ce mai mulți japonezi încep să-și arate interesul pentru creștinism. Mulți dintre ei vor veni în aceste locuri ca să le viziteze, ceea ce pentru noi constituie și o importantă ocazie de a le vesti Evanghelia”. ”Este necesar să cunoaștem istoria”, a mai spus mons. Takami, ”pentru că nu atât clădirile sunt importante, cât mai ales istoria care stă în spatele lor. Este această istorie de credință care prezintă o valoare universală”.



Sursa:ro.radiovaticana.va