Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunicat de presă: Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor

 
Comunicat de presă: Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor
  • 21 Sep 2018
  • 2107

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi

Oficiul pentru Comunicaţii Sociale

Bd. Ştefan cel Mare, 26, 700064-Iaşi

Tel. 0232/212003; fax 0232/212006

Nr. 17/20.09.2018

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Veronica Antal va fi ridicată la cinstea altarelor

Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal (1935-1958), al cărei martiriu pentru credinţă a fost recunoscut de papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11.00, la Nisiporeşti (NŢ), în cadrul unei sfinte Liturghii solemne.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi celebrată la Nisiporeşti, localitatea natală a Veronicăi, şi va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. La sărbătoare vor fi prezenţi ÎPS Miguel Maury Buendía - nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, PS Petru Gherghel - episcop de Iaşi, ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, pr. Marco Tasca - ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, pr. Teofil Petrişor - ministru provincial, episcopi din ţară şi din străinătate, autorităţi civile şi un mare număr de credincioşi veniţi din parohiile din Moldova. În faţa altarului, vor fi, de asemenea, prezenţi fratele şi sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert.

Odată declarată fericită, fecioara martiră va fi înscrisă în rândul fericiţilor şi sfinţilor Bisericii Catolice, introdusă în calendarul Bisericii locale şi sărbătorită în fiecare an la 26 august.

Rămăşiţele pământeşti ale slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal se află în cripta din biserica parohială a satului Nisiporeşti, după ce ele au fost exhumate din cimitirul acestei localităţi, la 23 aprilie 2018.

"Dumnezeu cel întreit sfânt - a declarat PS Petru Gherghel - şi-a îndreptat din nou privirea spre noi, iar Biserica noastră locală este chemată să primească un nou dar, o nouă floare, o nouă fericită: o tânără curată, înflorită şi crescută într-o familie credincioasă din Moldova noastră binecuvântată; un adevărat crin plin de frumuseţe şi de farmec primit de la Dătătorul tuturor harurilor".

Duminică, 23 septembrie, la ora 11.00, tot în biserica parohială din Nisiporeşti, păstorul Diecezei de Iaşi, PS Petru Gherghel, înconjurat de numeroşi preoţi, persoane consacrate şi credincioşi, va celebra o sfântă Liturghie solemnă de mulţumire pentru darul acestei beatificări.

Veronica Antal va fi cel de-al şaselea român care va fi declarat fericit de către Biserica Catolică. Ea este prima femeie româncă, prima tânără româncă şi primul laic român ce urmează să fie ridicat la cinstea altarelor. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, în Napoli (Italia). Următorii patru fericiţi sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Szilard Ignaţiu Bogdanffy (2010), episcop romano-catolic auxiliar de Satu Mare şi Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Janos Scheffler (2011), episcop romano-catolic de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava; Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava şi Anton Durcovici (17 mai 2014), episcop romano-catolic de Iaşi, mort în anul 1951, în închisoarea din Sighetu-Marmaţiei.

 

Biroul de Presă

Pr. Cornel Cadar

 

Persoane de contact:

- Pr. Damian Patraşcu, OFMConv. (tel. 0039/366.460.4582; e-mail: patrascu.damian@gmail.com)

- Pr. Marius-Petru Bîlha, OFMConv. (tel. 0764/180827; e-mail: fratemarius@gmail.com)

 

Biografie

Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal s-a născut la Nisiporeşti, comuna Boteşti, judeţul Neamţ, în ziua de 7 decembrie a anului 1935, din părinţii Eva şi Gheorghe, şi a fost botezată în biserica parohială din Hălăuceşti a doua zi, 8 decembrie, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri. Copila a fost crescută mai mult de bunica sa, Zarafina, părinţii ei fiind ocupaţi cu muncile câmpului. Aceasta a căutat să inspire Veronicăi dragostea faţă de Cristos, faţă de Biserică, conducând-o în primii paşi pe calea credinţei.

În ziua de 24 august 1958, întorcându-se de la sfânta Liturghie din Parohia Hălăuceşti, unde fusese administrată şi taina sfântului Mir, este atacată de un tânăr, care voia să-i păteze viaţa feciorelnică închinată lui Dumnezeu. După 42 de lovituri de cuţit, îşi dă viaţa şi pleacă pentru totdeauna să-l întâlnească pe Mirele său divin, Isus Cristos.

În decursul scurtei sale vieţi şi-a trăit cu conştiinciozitate şi angajare vocaţia ei de creştină. Moartea ei este rodul vieţii ei sfinte, al fidelităţii sale faţă de Dumnezeu în care inima ei de tânără credea cu fermitate.

A frecventat şcoala primară din localitatea natală cu rezultate bune. Spre vârsta de 16-17 ani îşi va manifesta intenţia de a intra în mănăstire pentru a-şi consacra viaţa lui Dumnezeu. Planul ei va rămâne neîmplinit, deoarece statul desfiinţase aproape toate mănăstirile catolice din România. Resemnată, trăieşte acasă ca o măicuţă. Face vot de feciorie şi se înscrie în Ordinul al Treilea Franciscan (Terţiar). Primeşte zilnic sfânta Împărtăşanie şi participă la Sfânta Liturghie. Pentru a putea face acest lucru nu ezită să parcurgă, în fiecare dimineaţă, cei opt kilometri până la biserica din Parohia Hălăuceşti. Avea o evlavie deosebită faţă de sfânta Fecioară Maria, pe care o cinstea mai ales prin recitarea continuă şi zilnică a sfântului Rozariu. Chiar şi în momentul suprem rozariul nu a lipsit din mâinile ei. Cei care au ridicat-o din balta de sânge, au putut observa cum strângea în mâinile ei rozariul.

Imediat după moartea ei, credincioşii din localitatea natală şi din împrejurimi au început să vorbească despre ea ca despre o sfântă. În ziua de 24 august, în fiecare an, la locul martiriului ei se celebrează o sfântă Liturghie, prin care cei prezenţi îi aduc laudă lui Dumnezeu pentru exemplul de credinţă pe care l-a lăsat Veronica Antal prin viaţa şi, mai ales, prin martiriul ei.

Cauza ei de canonizare a fost deschisă la 25 noiembrie 2003 în Dieceza de Iaşi (faza diecezană). La 11 noiembrie 2006, dosarul sigilat cu mărturiile adunate a fost trimis la Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor de la Vatican, care a analizat actele procesului (faza romană). Papa Francisc a semnat la 26 ianuarie 2018 decretul prin care a recunoscut "martiriul slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, laică, aparţinând Ordinului Franciscan Secular".

 

 



Sursa:ercis.ro