Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ÎPS Ioan Robu, decorat de preşedintele României

 
ÎPS Ioan Robu, decorat de preşedintele României
  • 18 Oct 2018
  • 4148

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, la 16 octombrie 2018, decretul de decorare a Înaltpreasfinţitului Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit romano-catolic de Bucureşti.

"Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa activitate pastorală şi socială, implicându-se în numeroase proiecte destinate societăţii româneşti, întreţinând o viaţă culturală bogată în jurul Bisericii şi contribuind la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor dintre România şi Sfântul Scaun, preşedintele României a conferit Ordinul Naţional «Steaua României» în grad de Cavaler Înaltpreasfinţitului mitropolit Ioan Robu", precizează site-ul Administraţiei Prezidenţiale, www.presidency.ro.

ÎPS Ioan Robu este preot din anul 1968, episcop din anul 1984 şi arhiepiscop din anul 1990.

 

Ovidiu Bişog

* * *

ÎPS Ioan Robu s-a născut la Târgu Secuiesc, unde părinţii săi au venit pentru foarte scurt timp datorită serviciului tatălui său, la 6 noiembrie 1944, fiind originar din satul Traian, jud. Neamţ. A absolvit Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Iaşi şi a fost hirotonit preot la 15 august 1968. A fost vicar la parohia din Craiova şi la catedrala "Sfântul Iosif", după care a urmat studii de specializare la Roma, în Italia, în perioada 1973-1977, la Universitatea din Lateran, Academia Alfonsiană, obţinând titlul de doctor în teologie. După întoarcerea în ţară, pentru scurt timp a fost paroh la Buzău în vara anului 1977. În perioada 1977-1983 a fost profesor şi apoi Rector la Institutul Teologic din Iaşi. La 1 decembrie 1983 a fost ales la conducerea Arhiepiscopiei, mai întâi ca administrator diecezan, apoi episcop-administrator apostolic (25 octombrie 1984). A fost consacrat episcop titular de Celle Proconsulari la 8 decembrie 1984, la Roma, de către cardinalul Casaroli, secretar de stat al Vaticanului. În 29 aprilie 1990, în prezenţa delegatului Sfântului Părinte papa Ioan Paul al II-lea, arhiepiscopul Angelo Sodano, a fost numit şi instalat arhiepiscop-mitropolit de Bucureşti. Deviza sa arhiepiscopală este Et veritas liberabit vos (Şi adevărul vă va face liberi; In 8,32). (Biografia a fost preluată de pe site-ul Angelus Communicationis)

 Sursa:ercis.ro