Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Împreună cu Papa în faţa mormântului lui Petru

 
Împreună cu Papa în faţa mormântului lui Petru
  • 27 Oct 2018
  • 2252

O mărturisire de credinţă împreună cu papa în faţa mormântului lui Petru a încheiat în ziua de 25 octombrie 2018 puţin înainte de amiază un scurt pelerinaj al părinţilor sinodali şi al tinerilor angajaţi în adunarea ajunsă de acum la faza sa de încheiere după trei săptămâni de lucrări. Porniţi de dimineaţă de la Monte Mario, episcopii şi tinerii au parcurs o distanţă de circa şase kilometri de-a lungul vechiului itinerar Via Francigena. Rugăciunea şi reflecţia a marcat drumul fiecărui pelerin care la sosirea în bazilica vaticană au fost aşteptaţi de pontif. La sfârşitul mărturisirii de credinţă pelerinii - la care s-au adăugat unii tineri din parohiile romane - au participat la liturghia prezidată de secretarul general al Sinodului Episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, în prezenţa papei. Pelerinajul a fost promovat, cu ocazia adunării sinodale, de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, al cărui preşedinte, arhiepiscopul Rino Fisichella, a ţinut omilia dezvoltând o reflecţie centrată pe figura primului dintre apostoli şi pe chemarea sa din partea lui Isus.

Multă lume curioasă de sosirea unui pelerinaj deosebit: cardinali, episcopi, preoţi, călugări, călugăriţe şi numeroşi tineri care cântau şi se rugau împreună mergând. Mulţi credincioşi s-au îngrămădit în spatele balustradelor din piaţa "Sfântul Petru" şi apoi în bazilica vaticană înainte de amiaza de joi 25 octombrie, pentru a asista la momentul culminant - mărturisirea de credinţă prezidată de papa Francisc - al pelerinajului la mormântul sfântului Petru, făcut de părinţii sinodali parcurgând o parte din Via Francigena.

Au fost sute de participanţi - între care circa două sute de părinţi sinodali, circa optzeci de tineri auditori şi experţi laici şi circa o sută de tineri din dieceza de Roma - la pelerinajul care a parcurs o distanţă de şase kilometri pe jos de la Via Camilluccia prin rezerva naturală de la Monte Mario şi viale Angelico, pentru a ajunge până la bazilica "Sfântul Petru". Iniţiativa a fost promovată de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări cu ocazia sinodului.

Pelerinii au făcut o parte din etapa 45, adică ultima bucată din Via Francigena, aceea care pornind de la porticul de sud al catedralei din Canterbury, trecând prin Franţa şi Elveţia, duce la bazilica "Sfântul Petru" la Roma şi apoi şi mai mult în sud până la Ierusalim. Monte Mario, cu o altitudine de 135 de metri înălţime, este dealul cel mai înalt din zona Romei. Călătorii din Evul Mediu îl numeau Mons Gaudii, referindu-se la senzaţia de uimire care îi cuprindea atunci când, ajunşi la această înălţime, puteau să observe pentru prima dată cupola bazilicii "Sfântul Petru".

Pelerinajul s-a împărţit în trei statio, în fiecare a fost făcută lectura unui psalm, precedat de un îndemn şi de o reflecţie inspirată din Scriptură şi din locurile martiriului apostolului Petru. A fost spaţiu şi pentru rugăciunea Rozariului, recitat după intenţiile papei Francisc, care la 29 septembrie îi invitase pe toţi credincioşii să recite coroniţa mariană în fiecare zi, în timpul întregii luni octombrie, şi să se unească astfel în comuniune şi în pocăinţă, ca popor al lui Dumnezeu, în a cere Născătoarei de Dumnezeu şi sfântului Mihail arhanghelul să ocrotească Biserica de diavol, care mereu vrea să despartă de Dumnezeu.

Ajunşi în bazilica vaticană, participanţii s-au oprit în faţa altarului Mărturisirii. La sosirea papei au recitat împreună cu el mărturisirea de credinţă. Apoi, la altarul catedrei, a fost celebrată Liturghia - la care era prezent pontiful - prezidată de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor. Omilia a fost ţinută de arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care a explicat sensul pelerinajului făcut în lumina vieţii şi a chemării lui Petru. Evanghelistul Luca, a amintit el, în capitolul al cincilea din Evanghelia sa relatează chemarea lui Petr. El pescuise toată noaptea, dar nu prinsese nimic. Isus se apropie şi îi spune să înainteze în larg şi să arunce năvoadele. Petru nu-l cunoştea pe Isus, a afirmat prelatul, dar cu siguranţă a fost fascinat de această primă întâlnire cu El. El era obosit şi dezamăgit, însă a spus: "La cuvântul tău, voi arunca năvoadele". În practică, Petru s-a încrezut în Isus, chiar dacă nu-l văzuse niciodată înainte, chiar dacă nu-l cunoştea.

De aici, a afirmat monseniorul Fisichella, se primeşte o primă învăţătură, aceea pe care evanghelistul Ioan o repropune în capitolul 15 din Evanghelia sa: "Fără mine nu puteţi face nimic. Cine rămâne în mine aduce mult rod". Petru, a subliniat prelatul, înţelege lent că trebuie să aibă încredere, că are nevoie de harul lui Dumnezeu. Dar imediat ce apostolul vede că încrederea în Isus aduce rod, conştientizează şi mai mult cine este Domnul şi afirmă: "Îndepărtează-te de mine: sunt un păcătos. Stai departe, Isuse, sunt nevrednic să stau aproape de tine". Şi totuşi, a adăugat monseniorul Fisichella, Isus are un alt plan.

Astfel se descoperă un Petru - a subliniat arhiepiscopul - cu caracter generos, caracteristică tipică a tinereţii. De fapt, el lasă toate şi-l urmează pe Isus. Nu se îndoieşte, nu are nicio zăbavă. Şi această generozitate se regăseşte şi în anii următori petrecuţi alături de Cristos. De fapt, a amintit monseniorul Fisichella, el urcă pe Tabor cu Isus, face mărturisirea sa de credinţă, este în Grădina Măslinilor, îi taie urechea lui Malchus. Pas după pas, Petru înţelege că nu el este cel care se mântuieşte, ci Isus este, Dumnezeu este cel care-l mântuieşte.

Între timp sinodul a ajuns la a nouăsprezecea congregaţie generală, desfăşurată în după-amiaza zilei de miercuri 24 octombrie, cu participarea a două sute cincizeci de părinţi sinodali, sub preşedinţia cardinalului Desiré Tsarahazana. În prezenţa papei Francisc, au continuat intervenţiile libere cu privire la proiectul documentului final. Participanţii la lucrări au avut posibilitatea de a lua cuvântul şi au predat în scris la secretariatul Sinodului observaţiile lor.

Moment de sărbătoare a fost încredinţarea volumului Docat tuturor tinerilor auditori. Papa l-a dăruit personal fiecăruia dintre ei într-un climat de mare bucurie. Este vorba despre un compendiu al doctrinei sociale a Bisericii inspirat din cele mai importante documente pontificale. Publicaţia urmează după Youcat, care a fost voită de Benedict al XVI-lea pentru a explica tinerilor Catehismul Bisericii Catolice. Docat vrea să fie un ghid pentru angajarea socială a creştinului gândit şi realizat tocmai pentru noile generaţii. Volumul îşi scoate inspiraţie mai ales din texte ale enciclicelor papale, de la Rerum novarum a lui Leon al XIII-lea la Laudato si' a lui Francisc, dar nu lipsesc referinţele la alte documente, precum exortaţia apostolică Amoris laetitia.

 

(După L'Osservatore Romano, 26 octombrie 2018)

 

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 



Sursa:ercis.ro