Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preoții greco-catolici ai Unirii (a V-a parte)

 
Preoții greco-catolici ai Unirii (a V-a parte)
  • 24 Noi 2018
  • 2715

Redacţia e-communio.ro vă prezintă în perioada premergătoare Centenarului Marii Uniri biografiile preoţilor greco-catolici din teritoriul Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, participanţi în calitate de delegaţi la semnarea actului de la 1 decembrie 1918.

 

 

 

 

Pr. Florin Gheorghiu

LITA IOSIF

Preotul Iosif Lita, a studiat la Blaj, activând ca învăţător un an în Ghimeş şi Reghin. După hirotonire a fost preot în parohiile Ţapu, Bălcaciu, Iclod şi Valea-Lungă. La 1 decembrie 1918 a participat ca delegat în calitate de Protopop al Biei.

A murit la Valea-Lungă în anul 1923.

MACAVEIU VICTOR

A participat la Alba-Iulia ca vicepreşedinte al Consiliului Naţional Român din Blaj şi reprezentant al Reuniunii de Misiuni sfinte a preoților din Arhidieceza Blajului. În timpul Adunării de la Alba-Iulia a fost corespondentul ziarului Unirea de la Blaj. După Unire este ales canonic mitropolitan in 1920, intrând mai târziu și în politică, fiind ales in 1922 senator de Alba, circumscripția Aiud iar mai târziu în anul 1928 și 1932 a fost ales senator de Târnava Mică. În ciclul parlamentar 1932-1933 a fost vicepreședinte al Senatului. După moartea mitropolitului Vasile Suciu a fost ales Vicar capitular. A fost membru al Comitetului Central al Astrei, membru de onoare al Sindicatului Presei Române din Ardeal,etc.

A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, Comandor Cl. II al Ordinului Vulturul Românie, Răsplata Muncii pentru biserici cl. I, Meritul Comercial și Industrial cl. I. În anul 1948 după desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice, a fost arestat de către autorităţile comuniste şi închis.

MARCU IZIDOR

S-a născut la 24 septembrie 1858 în comuna Dumitra, lângă Alba-Iulia, din părinţi plugari. Şcoala primară şi câteva clase de liceu le-a făcut în Alba-lulia, apoi a studiat la Blaj unde a terminat liceul şi studiile teologice în anul 1884.

În acelaşi an la 7 octombrie a fost hirotonit preot, apoi a fost trimis la Universitatea din Viena unde îşi ia doctoratul în anul 1888. A fost profesor de Teologie Morală, Pastorală şi Pedagogie la Seminarul din Blaj (1888 -1901), rector al Seminarului (1902-1920), canonic mitropolitan (1901-1922) şi vicar general  (1922- 1924).

A fost decorat cu ordinul Coroana României şi numit prelat papal.

Autor de lucrări teologice şi colaborator al revistelor Cultura Creştină, Unirea şi Foaia Bisericească.

A murit la Blaj în anul 1924.

MOLDOVAN SIMION

Preot în judeţul Sibiu în Noul Săsesc (azi Nou), din anul 1899, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia în calitate de viceprotopop al Protopopiatului Ţichindeal. Din anul 1920 a fost numit protopop la Târnăveni. A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler (1930).

NICOLESCU ALEXANDRU

Ales membru în Marele Sfat Naţional Român al Transilvaniei şi delegat la Marea Unire, canonicul Alexandru Nicolescu a fost una dintre personalităţile de seamă ale Bisericii Greco-Catolice în perioada interbelică. Preot misionar în America, secretar mitropolitan, asesor consistorial şi canonic la Blaj ajunge Episcop la Lugoj (1922) şi Mitropolit ( 1935-1941). Membru în Consiul de Coroană din 20 august 1940, a refuzat să semneze cedarea Ardealului de Nord în urma Dictatului de la Viena. A murit în anul 1942 la Blaj, fiind înmormântat la Capela Arhiereilor.