Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Jubileul de 40 de ani de la hirotonirea în clandestinitate a preoților Ioan Rus și Ioan Mitrofan

 
Jubileul de 40 de ani de la hirotonirea în clandestinitate a preoților Ioan Rus și Ioan Mitrofan
  • 18 Iun 2019
  • 4398

Facultatea de Teologie Greco-Catolică Blaj, împreună cu Parohia Greco-Catolică „Înălțarea Sfintei Cruci” Reghin II și cu Casa „Cardinal Alexandru Todea” Reghin au organizat aniversarea sau jubileul de 40 de ani de la hirotonirea în clandestinitate a preoților Ioan Rus din Reghin și Ioan Mitrofan de la Blaj, hirotoniți amândoi în aceeași zi, însă la ore diferite, în Duminica Rusaliilor în data de 10 iunie 1979 de către Episcopul Alexandru Todea la Reghin.

În vremurile noastre o hirotonire de preot are loc în mod public, în condiții de libertate, în văzul tuturor, cu fotografii și filmări, cu flori, felicitări și binecuvântări, cu masă festivă. Astăzi Biserica este liberă. Putem celebra Sfânta Liturghie în public, Sfântul Părinte Papa Francisc poate veni la Blaj, putem transmite în mass-media emisiuni creștine. Însă, nu întotdeauna a fost așa. În primele trei secole ale creștinismului hirotonirile aveau loc în catacombe. Mai aproape de noi, în Biserica Greco-Catolică din România, scoasă în afara legii de guvernul comunist în perioada 1948-1989, hirotonirile de preoți se oficiau clandestin, cu ușile închise, cu perdele trase, în șoaptă, fiind considerate uneltiri împotriva ordinii sociale și a liniștii publice.

Biserica Greco-Catolică a rezistat și a rămas vie în greaua perioadă de persecuție inclusiv prin hirotonirea unor preoți. În perioada 1964-1989 episcopul Alexandru Todea la Reghin și episcopul Ioan Dragomir la Baia Mare, Cluj sau București au hirotonit fiecare cam 25-30 de preoți care apoi au desfășurat cu curaj activitate pastorală în condițiile de atunci, înfruntând riscuri dar asumându-și cu curaj vocația preoțească în numele tăriei unei credințe nezdruncinate în Dumnezeu. La Facultatea de Teologie se lucrează la o cercetare despre preoții hirotoniți în perioada de persecuție. Chiar și dintre episcopii de astăzi ai Bisericii Greco-Catolice circa 40%  au fost hirotoniți ca preoți în acea perioadă de clandestinitate: din opt episcopi, trei au fost hirotoniți preoți în clandestinitate (ierarhii Lucian Mureșan, Alexandru Mesian și Virgil Bercea). În asemenea condiții, fără ca nici măcar părinții lor să știe, tinerii Ioan Rus și Ioan Mitrofan și-au asumat până la capăt chemarea sacerdotală, în primii 10 ani (1979-1989) în taină, discret, iar apoi din 1989 părintele Ioan în parohii din protopopiatul Reghin iar părintele Ioan ca rector și profesor la Institutul Teologic de la Blaj.

Dacă atunci, în momentul hirotonirii, nu s-au putut publica știri pe internet despre hirotonirea lor, în schimb astăzi, după 40 de ani, au fost sărbătoriți prin celebrarea Sfintei Liturghii în parohia din Reghin - orașul unde au fost hirotoniți - și printr-un cuvânt omagial și înmânarea distincției „Diploma Preasfânta Treime” din partea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan prin pr. protopop Adrian Lung. În încheiere, după cuvântul de mulțumire al celor sărbătoriți, parohia păstorită de părintele Aurel Rus - fiu al părintelui Ioan Rus - a oferit o agapă frățească tuturor celor prezenți.

Părintele Ioan RUS

Ioan Rus s-a născut la 5 iulie 1945 în localitatea Băiţa jud. Mureş. În toamna anului 1948 Episcopul Ioan Suciu de la Blaj a făcut o vizită canonică la Băiţa; atunci şi-a aşezat mâna pe capul lui Ioan şi a zis mamei: „Acesta va deveni preot!”. Astfel, gândul de a deveni preot l-a însoţit întotdeauna. S-a căsătorit în 16 mai 1971 cu Simina Hrișcă. Au rămas întotdeauna de confesiune greco-catolică; împreună au zece copii, între care trei preoţi, o călugăriţă și o soție de preot. A lucrat la Reghin (1974-1993). În familie au instaurat o adevărată viaţă religioasă: se asculta Sfânta Liturghie la Radio Vatican, se rostea rozariul, calea crucii, un ceas cu Isus, paraclisul Maicii Domnului. Deşi gândul la preoţie l-a avut din copilărie, în 1975, la îndemnul apropiaților și al Sorei Ionela de la București, și-a exprimat dorința hirotonirii în fața episcopului Alexandru Todea de la Reghin. După patru ani de pregătiri cu diferiție preoți, în data de duminică 10 iunie 1979, de sărbătoarea Rusaliilor, a fost hirotonit preot de către Episcopul Alexandru Todea, în casa de pe strada Bucegi (sau strada Spitalului, cum era numită în mod obişnuit), actuala stradă Cardinal Alexandru Todea, nr. 22, în condiții de clandestinitate a Bisericii, cu uşile închise şi perdelele trase. Ieşind de acolo s-a intersectat cu un tânăr, despre care după mult timp a aflat că era Ioan Mitrofan, fiind şi el hirotonit în aceeaşi zi. Remarcăm aici curajul pe care soţul şi tatăl Ioan Rus, la vârsta de 34 ani, l-a avut cerând hirotonirea în condiţii de clandestinitate; de asemenea, de apreciat curajul soţiei Simina, care cunoștea riscul pe care şi-l asumă în numele credinței, fiind mamă cu patru copii. După hirotonire, programul de rugăciune a fost completat cu celebrarea Sfintei Liturghii în fiecare zi, asistat de soţia care dădea răspunsurile, în „casa/camera dinainte”) a casei din Băiţa strada Izvoarele nr. 154, seara târziu, după culcarea copiiilor, cu uşile închise, cu perdelele trase şi în şoaptă. Nu a trecut nici o singură zi fără să celebreze Sfânta Liturghie. După Revoluţia din 1989 a slujit în parohiile Băița, Ercea şi Poarta. Părintele Ioan este un preot care nutrește o credinţă nestrămutată în Dumnezeu şi în lucrarea Lui, este un om pentru care credinţa în Dumnezeu este valoarea supremă în jurul căreia se învârt toate celelalte aspecte ale vieţii. Pentru mai multe date se poate vedea: Cristian Rus, Viaţa tatălui văzută cu ochi de copil. O imagine asupra realităţii greco-catolice din România, Ed. Buna Vestire, Blaj, 2009.

 

Părintele Ioan MITROFAN

 

Ioan Mitrofan s-a născut în 12 martie 1949, în localitatea Oiejdea, jud. Alba. După Academia de Studii Economice Bucureşti (1967-1971), a fost angajat la Alba Iulia ca economist la Consiliul Popular Judeţean Alba-Secţia Planificare (1973-1979) și la I.J. Construcții Montaj Alba-Serviciul Plan (1979-1990). La Alba Iulia va lua legătura cu călugăriţele clandestine din Congregaţia Maicii Domnului şi cu preoţi greco-catolici netrecuţi, de la aceştia aflând detalii despre soarta grea şi martirii Bisericii Greco-Catolice. Împreună cu fostul paroh Ioan Coman i-a făcut o vizită Preasfinţitului Alexandru Todea de la Reghin care l-a întrebat scurt: „Vrei să te faci preot?”. Astfel, în perioada de clandestinitate a Bisericii Greco-Catolice, după studii de teologie în particular (1968-1979) cu diferiți preoţi, a fost hirotonit la vârsta de 30 de ani, în Duminica Rusaliilor, 10 iunie 1979, de către Episcopul Alexandru Todea, la Reghin str. Bucegi 22, ca preot celibatar. Hirotonirea sa a fost un act temerar pe atunci, în condiții de clandestinitate; era dovada asumării cu toate riscurile a unui destin încredințat în mâinile lui Dumnezeu. Eroismul unui gest unic şi irepetabil, care putea atrage după sine neplăceri atât pentru episcop cât şi pentru noul preot rămâne punctul de referinţă şi sămânţa roditoare care a ştiut să aducă roade pe care numai Dumnezeu le ştie în totalitate. A fost urmărit de Securitate, a fost trasferat cu serviciul, i-au interceptat telefonul. După reînfiinţarea oficială a Bisericii, în 1990, a primit o bursă de studii în străinătate la Universitatea Pontificală Urbaniana din Roma. Întors acasă a fost numit profesor de Teologie Morală şi rector al Institutului Teologic Greco-Catolic din Blaj (1992-2000), predând studenților în teologie până astăzi. În 1995 obţine doctoratul în teologie. Și-a dedicat anii vieții lui Dumnezeu și Bisericii; a lucrat mult la stabilizarea învăţământului teologic superior la Blaj și la formarea seminariștilor viitori preoți. A fost președinte sau membru în multe comisii și instituții bisericești sau universitare. A publicat o mulţime de lucrări teologice. Pentru mai multe date se poate vedea: Ioan Mitrofan, Cum am ajuns pe drumul preoţiei?, în Preot în veac eşti tu! Pr. Dr. Ioan Mitrofan-25 de ani de preoţie, Blaj, 2004; Omagiu părintelui profesor Ioan Mitrofan la 65 de ani de viaţă şi 35 de ani de preoţie, coord. William Bleiziffer, Ed. Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2014; Credinţă şi Viaţă. Părintelui profesor Ioan Mitrofan la 65 de ani de viaţă şi 35 de ani de preoţie, coord. William Bleiziffer, Ed. Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuş, 2014.

 

pr. dr. Anton Rus

Facultatea de Teologie Blaj