Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Ajutor Bisericii care Suferă: Apel în favoarea populaţiei din Tigray

 
Ajutor Bisericii care Suferă: Apel în favoarea populaţiei din Tigray
  • 26 Ian 2021
  • 1319

Sute de persoane şi-au pierdut viaţa în regiunea Tigray, din nordul Etiopiei, în urma conflictului armat dintre guvernul federal al Etiopiei şi administraţia regională din Tigray, condusă de Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF). În acest context fundaţia de drept pontifical Ajutor Bisericii care Suferă, face apel la sprijinirea populaţiei din regiune, evidenţiind că la situaţia dramatică s-a adăugat – de circa trei săptămâni – dificultatea de comunicare, cauzată de căderea liniilor telefonice şi a conexiunilor internet.

Regina Lynch, responsabilă de proiecte pentru regiunea Tigray, a declarat: "Ştirile care sosesc sunt teribile. Sute de persoane sunt ucise în conflictele din regiunea Tigray. Nimeni nu ştie cu precizie numărul morţilor, dar ni se spune că printre aceştia se află preoţi şi lideri religioşi. Magazine, şcoli, biserici şi mănăstiri au fost jefuite şi distruse, iar numeroase persoane au fost constrânse să fugă din propriile locuinţe. Mulţi au trecut graniţa în Sudan, în vreme ce alte persoane s-au refugiat în zone îndepărtate ale ţării, în munţi, unde nu au acces la apă şi alimente".
Izolarea regiunii face foarte dificilă trimiterea de ajutoare, iar responsabila de proiecte din cadrul fundaţiei Ajutor Bisericii care Suferă cere sprijin pentru atenuarea suferinţelor populaţiei din regiune, inclusiv a creştinilor care trăiesc momente de mare angoasă. "În acest moment este aproape imposibil accesul la informaţii, însă căutăm soluţii pentru sprijinirea Bisericii locale. Între timp, le cerem tuturor să se unească în rugăciune pentru Etiopia şi poporul său" – a mai spus Regina Lynch.  

În regiunea Tigray, aproximativ 95% din populaţie este de etnie tigrină şi aparţine Bisericii Ortodoxe Copte Etiopiene. În ultimele zile, au circulat ştiri despre presupusa ucidere a 750 de persoane, iar în luna noiembrie a anului trecut s-a vorbit despre un atac asupra bisericii ortodoxe Sfânta Maria din Sion (Maryam Tsiyon), din Axum, însă fundaţia Ajutor Bisericii care Suferă nu a avut posibilitate verificării ştirilor, din cauza comunicării limitate şi a imposibilităţii de a merge la faţa locului.

În cadrul rugăciunii antifonului marian "Angelus", din 8 noiembrie a.c., papa Francisc a îndemnat la "respingerea tentaţiei privind conflictul armat" în Etiopia, îndemnând totodată la rugăciune şi respect fratern, la dialog şi la soluţionarea paşnică a neînţelegerilor.

La 4 noiembrie 2020, guvernul etiopian a declarat starea de urgenţă şi a lansat operaţiuni militare în nordul regiunii Tigray, la o zi după un presupus atac al Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) asupra bazei militare a guvernului federal din regiunea Tigray. De atunci au loc confruntări armate între forţele federale şi forţele regionale care aderă la Frontului de Eliberare a Poporului Tigray.  Sursa:vaticannews.va/ro