Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Lecție despre adevăr de la o persoană de 16 ani

 
Lecție despre adevăr de la o persoană de 16 ani
  • 05 Mar 2021
  • 1422

de Eleonora Barberio

          Dostoievski spunea: „Oricine vrea cu sinceritate adevărul este întotdeauna înspăimântător de puternic”. Ca și adolescent pot spune că noi, adolescenții, pretindem adevărul, îl dorim și tânjim după el.

          Cu toate acestea ne sunt prezentate adevăruri ieftine și de proastă calitate. Astfel ne înșelăm singuri și ne provocăm răni adânci, resemnându-ne în fața minciunilor care ne sunt servite în orice mod posibil.

          Mi-am dat seama că, pentru a putea fi transmis, adevărul trebuie mai întâi cunoscut. Pentru a putea fi cunoscut trebuie să fie dorit, iar pentru a-l dori trebuie să fiți puternici, înspăimântător de puternici. Dar iată în cele din urmă trebuie să ne confruntăm cu realitatea. Există prea multă slăbiciune, prea multă inconștiență și prea multă moliciune.

          Dezinteresul agresiv distruge setea de adevăr pe care toți o avem. Pentru noi tinerii, acest lucru ulterior este dureros. Este ca și cum am muri de sete și, la sfârșitul vieții, am avea nevoie de apă pentru a putea supraviețui, dar ni se dă de mâncare pentru ca setea să ne fie și mai mare. În mod similar îi cerem realității adevărul și mântuirea, iar în schimb primim falsul și pierzarea. Este bine în acest moment să ne întrebăm: ce este adevărul?

          În inima fiecăruia dintre noi este scris răspunsul, dar nu suntem suficient de puternici pentru a-l dori. Nu îl dorim pentru că ne-ar putea pune în dificultate. Ne-ar putea transforma. Ar putea fi prea scump și ne-ar costa o luptă, o discuție, reputația sau chiar și viața. Ne-ar face să fim în afara modei sau mai rău, împotriva curentului. Cred că eroi de astăzi sunt aceia care strigă adevărul, emanând libertate și claritate.

          Atunci când se obișnuiește cu întunericul, lumina poate fi înfricoșătoare și chiar de refuzat. Dar întunericul rămâne întunecat și lumina rămâne lumină. Pe de altă parte, adevărul este sarea pământului. Dumnezeu a dorit ca noi să fim sarea pământului, nu mierea.

          Noi creștinii suntem chemați să vestim Adevărul altora, chiar și atunci când ne poate răni, când nu este înțeles sau acceptat. Suntem chemați să prevenim lumea de la putrezire. Suntem chemați să depunem mărturie că unicul și singurul adevăr are forma Crucii. Poate fi respins, batjocorit și urât, dar reprezintă lucrul cel mai prețios pe care îl avem. Trebuie să îl apărăm.

          Keats spunea: „Frumusețea este adevăr, adevărul este frumusețe: acest lucru este tot ce știți voi pe pământ și tot ceea ce trebuie să știți”. Ne este de ajuns aceasta pentru a trăi, pentru a lupta și pentru a câștiga.

          Vă cer o favoare: nu ne neglijați pe noi, adolescenții. Vă asigur că, dacă ne veți dezvălui frumusețea autentică pe care voi ați descoperit-o, aceeași frumusețe care v-a salvat și v-a dat un sens vieții, nu o vom lăsa să ne scape și vă vom urma. Luptați pentru noi și ne vom uni în lupta voastră pentru a vă susține și pentru a asigura un viitor luminos pământului nostru rănit, căruia îi este sete de iubire, iar în schimb bea ură și minciună. Spuneți-ne că este o onoare să luptăm pentru Cel care ne-a creat. Priviți-ne în ochi și asigurați-ne că aceast lucru are valoare, iar apoi noi vom continua dificila misiune a mărturiei în grupul nostru de prieteni, la școală și peste tot.

          Acum, mai mult ca niciodată avem nevoie de toate armele luminii. Perseverăm și nu cedăm oboselii, neînțelegerilor și descurajărilor. Dacă pentru apărarea Adevărului trebuie să suferim și să plângem, trebuie să avem și curajul de a ne vindeca toate rănile, petele și defectele.

          Cu acest lucru suntem datori Celui care pe Golgota a fost biciuit, batjocorit și răstignit. Pentru noi toți.

 

Traducere: Liviu UrsuSursa:it.aleteia.org