Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cinci "noduri" de desfăcut pentru a privi dincolo de pandemie

 
Cinci "noduri" de desfăcut pentru a privi dincolo de pandemie
  • 29 Mai 2021
  • 1872

La 31 mai, Papa Francisc recită Rozariul în Grădinile Vaticane la încheierea lunii mariane

Cinci "noduri" de desfăcut pentru a privi dincolo de pandemie

Cinci "noduri" de desfăcut, pentru a alimenta speranţa în bărbaţii şi în femeile din acest timp marcat de Covid-19: sunt intenţiile pe care lunea viitoare, 31 mai 2021, Papa Francisc le va încredinţa Fecioarei Maria recitând Rozariul în Grădinile Vaticane, la încheierea lunii de rugăciune pentru a invoca sfârşitul pandemiei şi reluarea activităţilor de muncă şi sociale. Anunţă asta azi, joi, 27 mai, un comunicat al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, care - prin dorinţa expresă a Sfântului Părinte - a organizat în acest scop "maratonul" de rugăciune, de mângâiere şi speranţă, care a fost deschis de însuşi episcopul de Roma cu o invocaţie la picioarele icoanei Sfintei Fecioare Maria a Ajutorului în Bazilica "Sfântul Petru" şi a continuat zilnic în treizeci de sanctuare din toată lumea.

În timpul acestei luni mariane - comentează în notă dicasterul promotor - au venit din fiecare continent foarte multe mărturii de mare adeziune a poporului şi a episcopilor locali, fie din sanctuare, fie din parohii şi asociaţii.

Apreciată datorită simplităţii sale şi în acelaşi timp datorită sensului profund de comuniune cu Biserica şi cu Papa Francisc, iniţiativa a implicat - graţie şi transmisiunilor asigurate de mijloacele de comunicare - milioane de persoane care în fiecare zi au depănat rozariul fiecare în maniera propriei culturi, manifestând soliditatea credinţei comunităţilor creştine din diferitele ţări: de la simplitatea sanctuarului Stăpânei Noastre de Lourdes din Nyaunglebin, în martirizatul Myanmar, la solemnitatea sanctuarului Stăpânei Noastre de la Montserrat în Spania, până la marea participare în Africa, în India şi în Coreea. Sunt numai câteva exemple semnificative ale entuziasmului cu care a fost primit şi trăit maratonul de rugăciune.

Ca semn concluziv, Papa Francisc a voit să se îndrepte spre o imagine a Sfintei Fecioare Maria faţă de care este foarte evlavios, Fecioara Maria care desface nodurile. Icoana care o reprezintă se află la Augsburg, în Germania. Pictată în jurul anului 1700 de artistul german Johann Georg Melchior Schmidtner, imaginea este venerată actualmente în Biserica "Sankt Peter am Perlach". Papa Bergoglio a răspândit îndeosebi la Buenos Aires şi în Argentina cultul acestei picturi pe pânză care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria desfăcând nodurile unei sfori albe ţinute de doi îngeri, înconjurată de scene biblice referite în mod simbolic la imagini de speranţă, milostivire şi de victorie asupra răului.

Copie unică a icoanei originare cunoscute în toată Bavaria cu ocazia unui pelerinaj al diecezelor bavareze la Augsburg, ţinut în anul 2015, va ajunge la Roma însoţită de episcopul Bertram Johannes Meier, care o va dărui pontifului, care la rândul său o va destina după propriile intenţii.

Alegerea este motivată pentru ca Sfânta Fecioară Maria să mijlocească pentru "a desface" suferinţele care au legat lumea în acest timp de criză sanitară, dar şi economică, psihologică şi de raporturi sociale. Primul nod de desfăcut este cel al relaţionalităţii rănite, al singurătăţii şi al indiferenţei, devenite mai profunde în acest timp. Al doilea este dedicat şomajului, cu o atenţie deosebită la cel al tinerilor, al femeilor, al taţilor de familie şi al celui care încearcă să-i apere pe proprii angajaţi. Al treilea este reprezentat de drama violenţei, îndeosebi cea apărută în familie, în casă între zidurile familiale, faţă de femei, sau izbucnită în tensiunile sociale generate de incertitudinea crizei. Al patrulea nod se referă la progresul uman, pe care cercetarea ştiinţifică este chemată să-l susţină, punând în comun descoperirile pentru ca să poată fi accesibile tuturor, mai ales celor mai slabi şi săraci. Al cincilea nod de desfăcut este cel al pastoraţiei: Bisericile locale, parohiile, oratoriile, centrele pastorale şi de evanghelizare să poată regăsi entuziasm şi nou elan în toată viaţa pastorală şi tinerii să se poată căsători şi construi o familie şi un viitor.

Celebrarea Rozariului va începe la ora 17.30 (18.30, ora României) cu procesiunea solemnă, condusă de episcopul de Augsburg, care va duce icoana în Grădinile Vaticane, transformate pentru această ocazie într-un adevărat sanctuar în aer liber, având pe fundal cupola de la "Sfântul Petru" pentru a lumina Roma, simbol al tuturor oraşelor din lume.

Vor însoţi procesiunea copiii de la Prima Împărtăşanie din Parohia "Santa Maria della Grotticella" din Viterbo, care cea dintâi în Italia a pus la dispoziţie propriile spaţii pentru ASL din Viterbo pentru deschiderea unui centru de vaccinare; copiii miruiţi din Parohia "Sfântul Dominic de Guzmán"; un grup scout din Roma; câteva familii şi călugăriţe ca reprezentare a întregului popor al lui Dumnezeu.

Tinerii din Asociaţia "Sfinţii Petru şi Paul" vor transporta icoana Sfintei Fecioare Maria, căreia îi vor face un pluton de onoare Garda elveţiană pontificală şi Jandarmeria vaticană. Va anima cântările corul Diecezei de Roma, însoţit de fanfara din Arcinazzo Romano. Se vor rândui la rugăciune tineri din Acţiunea Catolică, familii compuse din noi-căsătoriţi sau care aşteaptă un copil şi o familie de persoane surde unde s-a născut o vocaţie călugărească.

La sfârşitul celebrării va avea loc ceremonia de încoronare a imaginii Sfintei Fecioare Maria, cu o coroană preţioasă, operă a bijutierilor Fratelli Savi.

Rugăciunea va fi transmisă în direct pe canalele oficiale ale Sfântului Scaun, vor fi conectate toate network catolice din lume şi va putea fi urmărit de persoanele surde sau cu auzul scăzut prin traducerea în limba semnelor italiană (LIS).

Vor fi conectate în direct sanctuarele Notre-Dame de Boulogne, din Nanterre, în Franţa; Sfânta Fecioară Maria de la Schoenstatt, din Vallendar, în Germania; Stăpâna Noastră a Durerilor, din Kibeho, în Ruanda; Sanctuarul naţional Maipú, din Santiago, în Chile; Nuestra Señora de Os Gozos, din Ourense, în Spania; The Shrine of Our Lady of Lourdes, din Carfin, în Scoţia; Virgen de los Milagros, din Caacupé, în Paraguay; parohia sanctuar Nostra Signora della Salute, din La Spezia, Italia.

 

(După L'Osservatore Romano, 27 mai 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

 

 



Sursa:ercis.ro

Știri din aceeași categorie