Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Chemare la reîntâlnire în bucurie – prezentarea cărții “Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor”

 
Chemare la reîntâlnire în bucurie – prezentarea cărții “Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor”
  • 26 Iun 2021
  • 1319

Serbarea “Adio Grădiniță” – prezentată de copiii grupei pregătitoare de la grădinița “Sf. Ana” a surorilor Ordinului Sf. Vasile cel Mare, coordonați de sr. Maximiliana OSBM, s-a desfășurat joi, 24 iunie 2021, în Aula “Cardinal Iuliu Hossu” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca în prezența Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Atmosfera de bucurie, puritate, gingășie și totodată nostalgie după anii de grădiniță, a fost un bun prilej de aducere aminte și reîntâlnire spirituală cu un Episcop pe care l-au cunoscut bine și îndrăgit: Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, la aproape șase luni de la mutarea sa la Cer. Totul a pornit de la prezentarea cărții cu gânduri și desene ale copiilor: “Preasfințitul Florentin văzut prin ochii copiilor”.

A luminat în sufletele celor prezenți amintirea Preasfinției Sale Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla din 2002, până în 12 ianuarie 2021, ca învățător blând și bun prieten al copiilor, prin filele cărții apărută la Editura “Viața Creștină”. S-a vorbit despre copii, despre carte și despre Episcop, despre prezența sa în sufletele celor care i-au primit, de nenumărate ori, îndrumarea și binecuvântarea. A participat și a binecuvântat frumosul program artistic și pe protagoniștii acestuia, Preasfințitul Claudiu, alături de care au luat parte la eveniment: Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, dc. Marius Cîmpean, cancelar eparhial, Maica Veridiana, Superioara provincială a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, pr. Ioan Pop, capelan al Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca. La seara de serbare și comemorare au participat frații Preasfințitului Florentin: sora Letiția – Alice-Mirela Crihălmeanu, din Congregația Surorilor Maicii Domnului, împreună cu Mușat Crihălmeanu. Între cei prezenți s-au aflat și familiile copilașilor.

Copiii au prezentat mai întâi serbarea cu poezii, muzică și dansuri, care le-a adus mai apoi felicitări din partea Ierarhului, PS Claudiu, care a numit serbarea lor: “un adevărat spectacol”. Sora Maximiliana a deschis partea de program dedicată prezentării volumului și a mulțumit Maicii Veridiana, Superioara provincială OSBM, pentru că a aprobat și susținut publicarea acestui volum, încă de la început. Apoi a dat cuvântul părintelui Marius Cerghizan, care s-a aflat lângă PS Florentin ca student, ca preot, consilier pastoral și apoi ca vicar general, mulțumindu-i că a ajutat la apariția cărții din timpul când îndeplinea misiunea de Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Părintele a îndemnat ca și acum, după plecarea la Cer a Preasfințitului Florentin, credincioșii să i se adreseze în gând, să aibă încredere că, din Casa Tatălui, le este în continuare aproape. A mărturisit că, la rândul său, îi cerea ajutorul când era în viață și la fel o face acum. A continuat: “Acest volum cuprinde mesaje din partea copiilor care au avut ocazia să îl cunoască, să petreacă timp în jurul Preasfințitului, în excursii, la Liturghiile celebrate la grădinița «Sfânta Ana», în momentele când ieșeau la pădure sau la «Întâlnirea copiilor» din cadrul Eparhiei. De asemenea, cartea cuprinde și ultima cateheză ținută de Preasfinția Sa, online, prin Zoom, pentru copii și familiile copiilor. Familiile au avut posibilitatea să îi pună întrebări iar dânsul să răspundă – era în luna decembrie (22 decembrie 2020), în timpul pandemiei.”

Vicarul general a subliniat: “Această carte rămâne un tezaur viu pentru noi, toți; pentru copii, fiindcă îi ajută să fie buni, pe părinți îi ajută să descopere că fiecare copil este un dar al lui Dumnezeu, care trebuie îngrijit, nu doar material, ci și spiritual”. A mulțumit apoi sr. Maximiliana “pentru frumosul cadou pe care îl lasă eparhiei”, și, în încheiere, a mulțumit Preasfințitului Claudiu pentru că a acceptat să vină în mijlocul copiilor, să se alăture bucuriei lor. Un dar muzical și spiritual deosebit a fost oferit de Familia Opreanu – credincioșii greco-catolici clujeni care au compus și apoi au interpretat pentru prima dată cântecul cunoscut ca “Imnul Martirilor”. Ei au transmis un clip video care a fost proiectat în cadrul evenimentului. În înregistrare, cei trei copii ai familiei au dedicat Preasfinției Sale Florentin un cântec emoționant. Și ei au fost copii care au crescut sub privirea iubitoare a Ierarhului.

Au urmat două intervenții din partea părinților micilor autori, cuprinzând și impresionante mărturii despre PS Florentin. Astfel, prof. dr. Adrian Opre, decan al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, și-a reamintit de PS Florentin, Ierarhul care reușea să se integreze în mod natural în orice context și să își împlinească rolul. A precizat că această carte reprezintă “o excelentă modalitate de a readuce prezența vie, memoria vie a Preasfințitului Florentin”, dat fiind faptul că autorii copii au extraordinara abilitate de a exprima în mod simplu și natural ceea ce au trăit alături de Preasfinția Sa; de aceea, cartea este “o colecție minunată de sincere destăinuiri ale copiilor, în felul lor natural de a se exprima”. Mai mult, “cartea este expresia unei reciprocități: Preasfințitul Florentin a dat mulți talanți copiilor acestora. A fost primul care a văzut lumea prin ochii și mintea acestor copii. Ei au vrut să scrie cartea, pentru că i-a educat Preasfinția Sa cum să vadă lumea prin mintea celuilalt.” S-a oprit și la desenele naive, dar atât de expresive ale copiilor, conținute în volum, care îl imaginează pe “Preasfințitul zâmbind, ca un copil alături de copii”.

Tot din partea părinților a cuvântat pr. dr. Claudiu Tuțu, preot în parohia Florești I, care a spus: “Când o persoană dragă nouă nu mai este lângă noi, rugăciunea este cel dintâi refugiu al credinciosului. Dar mai există un refugiu, acela al amintirii și tocmai amintirea a dat naștere acestei cărți, în care copiii și-au arătat trăirile, experiențele cu Preasfințitul Florentin.” A anunțat și faptul că, prin vânzarea acestei cărți va fi ajutat, pentru tratament, un copilaș cu probleme grave de sănătate. La final, Preasfinția Sa Claudiu a rostit un cuvânt de credință, conștientizând asupra prezenței Preasfințitului Florentin în mijlocul nostru, a prezenței lumii spirituale în care luminează Fața lui Dumnezeu și care se deschide ochilor credinței, acea lume spre care suntem cu toții chemați. Este locul spre care a plecat Preasfințitul Florentin, după ce întreaga viață s-a pregătit pentru acest drum, de întoarcere acasă. El se află acum în Casa Tatălui, dar, deși a plecat, deopotrivă a rămas în mod spiritual împreună cu cei care l-au cunoscut și iubit.

De aceea, a cerut celor prezenți și în mod particular fraților Preasfințitului Florentin, să privească mutarea la Cer a Preasfinției Sale ca pe o “împlinire a voii lui Dumnezeu”, iar acest fapt să le fie “un motiv de bucurie, nu de tristețe”. Preasfinția Sa a remarcat, totodată, simplitatea și sinceritatea copiilor, îndemnând: “de aceea, Bunul Dumnezeu ne cheamă să fim ca acești copii, să mergem în prezența lui Dumnezeu într-un mod intim, imediat, fără să tot raționalizăm, așa cum facem după ce creștem”. Urmașul în tronul episcopal al Preasfinției Sale Florentin și-a exprimat bucuria pentru acest moment, a spus: “Mulțumim lui Dumnezeu pentru prezența Preasfințitului Florentin în mijlocul nostru”. Preasfinția Sa Claudiu a mărturisit că se simte “în prietenia Preasfințitului Florentin”, prin amintirea momentelor petrecute împreună și a împărtășirii spirituale din timpul Sinoadelor BRU, a altor acțiuni din viața Bisericii la care au luat parte împreună.

Seara s-a încheiat cu premierea tinerilor absolvenți de Grădiniță. Copiii au primit diplome, cadouri, și, PS Claudiu le-a pus câte o coroniță de sânziene, în Sărbătoarea Sânzienelor și a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, încredințându-i pe toți, și pe fiecare în parte, grijii Tatălui ceresc și a Mamei cerești, Preasfânta Fecioară Maria.

Album foto: aici
Prezentarea cărții: aici
Video (serbarea copiilor): aici

imagine

imagine

imagine

imagine



Sursa:eparhiaclujgherla.ro