Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bătrânii Europei: Episcopii din UE fac apel la solidaritate între generaţii

 
Bătrânii Europei: Episcopii din UE fac apel la solidaritate între generaţii
  • 19 Iul 2021
  • 1431

Biserica Catolică din Uniunea Europeană face apel la politici mai favorabile familiei şi la politici europene care să stimuleze solidaritatea între generaţii.

de Robin Gomes

Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) a emis un comunicat de presă la 12 iulie 2021, în care spune că a făcut un apel pentru politici favorabile familiei şi solidaritate între generaţii în contribuţia sa la consultarea privind "Cartea verde privind îmbătrânirea" a Comisiei Europene.

Publicată de Comisia Europeană la 27 ianuarie, Cartea verde a fost supusă unei largi consultări, care s-a încheiat la 21 aprilie, la care a contribuit şi COMECE. Principalul obiectiv al consultării a fost lansarea unei ample dezbateri publice privind reglementările necesare pentru a anticipa şi a răspunde la impactul socio-economic al îmbătrânirii populaţiei europene.

Opt nevoi specifice

În contribuţia sa, Biserica din UE a reafirmat obiectivul principal al "Cărţii verzi" şi a subliniat opt nevoi specifice. Aceasta a solicitat îmbunătăţirea participării pe piaţa forţei de muncă, în special pentru lucrătorii în vârstă; punerea în aplicare a sistemelor de învăţare pe tot parcursul vieţii; creşterea gradului de conştientizare în ceea ce priveşte abuzul asupra persoanelor în vârstă; concentrarea atenţiei asupra situaţiei persoanelor în vârstă din zonele rurale; promovarea accesului echitabil şi la preţuri accesibile la asistenţă medicală; punerea în aplicare a unui sistem de pensii echitabil; recunoaşterea calificărilor obţinute prin muncă voluntară; şi promovarea unor noi forme de îngrijire pe termen lung pentru incluziune socială.

În contextul unei speranţe de viaţă mai mari, COMECE a subliniat, de asemenea, importanţa oferirii unei îndrumări spirituale persoanelor în vârstă, precum şi a punerii la dispoziţia generaţiilor tinere a resurselor spirituale şi culturale ale persoanelor în vârstă.

Datele demografice ale Europei

O caracteristică proeminentă a îmbătrânirii în Europa este faptul că numărul persoanelor în vârstă este în creştere. În prezent, 20 % din populaţie are peste 65 de ani, dar se estimează că până în 2070 va fi de 30 %. Se estimează că, până în 2070, vârsta medie în Europa va atinge pragul de 49 de ani, cu cinci ani mai mult decât media actuală. În aceeaşi perioadă, ponderea persoanelor în vârstă de muncă (20-64 de ani) ar urma să scadă de la 59% în prezent la 51% din totalul populaţiei. Procentul persoanelor de peste 80 de ani ar trebui să se dubleze, ajungând la 13% până în 2070. Această tendinţă demografică are un impact semnificativ asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor şi în societăţile UE.

Contribuţia Bisericii la această dezbatere

În ultimii ani, COMECE a lucrat intens la problemele legate de schimbările demografice din UE. Ca reacţie la Raportul 2020 al Comisiei Europene privind impactul schimbărilor demografice, COMECE şi Federaţia Asociaţiilor Familiilor Catolice din Europa (FAFCE) au publicat, la 3 decembrie 2020, documentul de reflecţie intitulat "Vârstnicii şi viitorul Europei: solidaritate şi îngrijire între generaţii în vremuri de schimbări demografice".

În acesta, COMECE a solicitat UE şi statelor sale membre să lucreze la politici care să recunoască rolul crucial al persoanelor în vârstă, protejându-le, promovându-le şi incluzându-le, asigurând în acelaşi timp participarea lor deplină în comunităţile noastre. Această tendinţă a fost reluată şi în recentul document al Academiei Pontificale pentru Viaţă de la Vatican, intitulat "Bătrâneţea: viitorul nostru. Condiţia bătrânilor după pandemie".

În documentul COMECE-FAFCE se afirmă că "persoanele în vârstă sunt parte integrantă a familiei, o sursă de sprijin şi de încurajare pentru generaţiile mai tinere" şi că "nu pot fi separate de societate şi de reţelele relaţionale". Documentul subliniază că "persoanele în vârstă nu sunt doar persoane vulnerabile, ci şi actori dinamici ai vieţii sociale".

Papa Francisc şi persoanele în vârstă

Comunicatul de presă al COMECE din 12 iulie vine cu doar câteva zile înainte de prima "Zi mondială a bunicilor şi a vârstnicilor", care va fi celebrată de Biserica Catolică la 25 iulie. Anunţată de Papa Francisc pe 31 ianuarie, această zi anuală va fi celebrată în fiecare an în a patra duminică din iulie, în apropierea sărbătorii Sfinţilor Ioachim şi Ana, bunicii lui Isus. Tema aleasă de papa pentru această primă ediţie din acest an este "Eu sunt cu voi în toate zilele" (cf. Mt 28,20).

Sfântul Părinte a acordat credincioşilor şi posibilitatea de a obţine indulgenţa plenară pe 25 iulie, dedicând timp suficient pentru a vizita efectiv sau virtual persoanele vârstnice aflate în nevoie sau în dificultate (cum ar fi bolnavii, persoanele abandonate, persoanele cu dizabilităţi şi alte cazuri similare).

De asemenea, papa a difuzat un mesaj video în care a subliniat că vocaţia vârstei a treia este aceea de a "păzi rădăcinile, de a transmite credinţa tinerilor şi de a avea grijă de cei mici".

(După Vatican News, 15 iulie 2021)

Traducere de Ovidiu Bişog

 

 



Sursa:ercis.ro