Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Parastasului la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Cluj

 
FOTO/VIDEO: Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Parastasului la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Cluj
  • 10 Ian 2022
  • 1442

Sfânta Liturghie arhierească și Slujba Parastasului la Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Cluj - celebrări cu participarea a doi Episcopi ai Bisericii Române Unite, Preasfinția Sa Claudiu și Preasfinția Sa Cristian -, în memoria Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu, la un an de la trecerea sa în Casa Tatălui.

 
În Duminica după Botezul Domnului, 9 ianuarie 2022, zi a Învierii și a începutului propovăduirii, de către Isus, a „apropierii Împărăției Cerurilor”, memoria Preasfințitului Părinte Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla (în perioada 6.08.2002-12.01.2021), a reunit în profundă trăire spirituală și înălțătoare rugăciune sute de credincioși din toate sferele societății civile, persoane consacrate, din Congregația Surorilor Maicii Domnului, din Ordinul Surorilor Sf. Vasile cel Mare, din alte ordine și congregații de viață consacrată, preoți, diaconi, subdiaconi, studenți teologi și doi Ierarhi ai Bisericii Române Unite: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla și Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop vicar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
 
Preasfinția Sa Cristian a participat la eveniment în calitate de delegat și purtător al mesajului Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major, mesaj citit în fața Episcopului și a credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla, prin care Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România și-a exprimat comuniunea deplină spirituală, cu încredințarea că: „vrednicul de pomenire Episcopul Florentin rămâne în memoria noastră, a tuturor celor care l-am cunoscut, ca un păstor harnic, slujitor, plin de râvnă, părinte erudit înzestrat cu darul blândeții. 
 
Amintirea sa luminoasă va continua să inspire slujitorii lui Cristos din Eparhia de Cluj-Gherla prin verticalitate, entuziasm, grija față de suflete și lucrarea faptelor bune. La un an de la reîntoarcerea sa la Domnul ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să-i dăruiască odihnă veșnică și să îl așeze în ceata drepților Săi, în lumina și iubirea Preasfintei Treimi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspinare”.
 
Întărit de lumina Mântuitorului Înviat, doresc să transmit tuturor celor de față și în mod cu totul deosebit iubitului său tată, Corneliu, cuvioasei surori Maria Letiția, și fratelui Mușat, apropierea mea sufletească și comuniunea în rugăciune. Pentru toată osteneala în slujba Domnului și a Bisericii Sale, îi adresez Episcopului Florentin acest cuvânt care cuprinde toată recunoștința și aprecierea noastră:
 
'Efharisto'! Veșnica lui pomenire!” (Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică).
 
 
Sfânta Liturghie arhierească și Parastasul de pomenire pentru PS Florentin, au fost celebrate în Capela „Sf. Iosif” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Între preoții concelebranți s-au aflat pr. Marius Cerghizan, vicar general, pr. Cristian-Arinel Sabău, Protopop de Cluj, pr. Mircea Marțian, pr. Daniel Avram, pr. Cristian David, pr. Adrian Avram, pr. Marcelin Rotaru.
 
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit Preasfinției Sale Cristian că a venit, de la Blaj, „nu doar ca prieten al Eparhiei de Cluj-Gherla, ci și ca delegat al Preafericitului Lucian” și, totodată, a mulțumit Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan pentru comuniunea de care l-a asigurat și telefonic, în ziua de 8 ianuarie: „ne-a asigurat de apropierea și de rugăciunea Preafericirii Sale pentru Episcopia de Cluj-Gherla, pentru noi toți”.
 
Reamintind evenimentul care în urmă cu un an a îndurerat Biserica și nenumărați oameni, Preasfinția Sa Claudiu a spus: „a fost un moment de încercare profundă, un șoc, a fost ca un fulger în cer senin, vestea trecerii la Domnul a confratelui nostru”. Dar, a invitat ca despărțirii neașteptate de Preasfințitul Florentin să-i fie găsit „un sens în Sfânta Scriptură, în experiența Bisericii Catolice”. 
 
A reamintit „noul început” la care invită lecturile evanghelice din cadrul celebrărilor de început de an, prin care, „cu adevărat, lumina lui Cristos va lumina viața noastră și va alunga umbra morții”.
 
În perspectiva și a mesajului evanghelic al Duminicii (Mt 4, 12-17), Preasfinția Sa Claudiu a încurajat credincioșii, insistând asupra prezenței iubirii lui Dumnezeu în fiecare clipă în viața fiecărui om. A invitat, la fel cum făcea Preasfințitul Florentin în urmă cu un an, la trăirea în credință a timpului prezent, ca timp al mântuirii, al întâlnirii continue cu Dumnezeu: „Doar acest timp prezent îl avem pentru comuniunea cu Dumnezeu. Acum, în acest timp Dumnezeu ne poate dărui harurile Sale”.
 
„De aceea - a încheiat Preasfințitul Claudiu -, să ne rugăm pentru trecut, să cerem ajutor pentru viitor, dar să trăim în prezent, aici, acum. Să privim în jurul nostru să vedem frați și surori, să vedem o mare familie și să vedem că Dumnezeu este prezent în această familie și atunci cu adevărat intrăm în spiritul mesajului Preasfințitului Florentin de a trăi timpul, de a nu lăsa să treacă timpul, de a mulțumi pentru darul prezenței Preasfințitului Florentin în viața Bisericii noastre, în mod special în viața Episcopiei de Cluj-Gherla”. 
 
A urmat, la final, proiectarea unui scurt film - omagiu și mulțumire adusă Preasfinției Sale Florentin din partea credincioșilor, mici și mari, pe care i-a păstorit cu dăruire. Montajul video „in memoriam”, realizat de tânăra Iulia Marțian din Parohia Andrei Mureșanu, a cuprins secvențe video și imagini din timpul episcopatului iubitului Ierarh, cu momente celebrative de la evenimente semnificative din viața Bisericii, dar și în mijlocul copiilor și al tinerilor în clipe de relaxare și bucurie, imagini de la întâmplări simple, dar vii și de neuitat, din viața familiei extinse a Eparhiei de Cluj-Gherla.

 Sursa:eparhiaclujgherla.ro