Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

S-a deschis, la Cluj-Napoca, Cursul internațional de leadership al Surorilor Baziliene

 
S-a deschis, la Cluj-Napoca, Cursul internațional de leadership al Surorilor Baziliene
  • 09 Mar 2023
  • 644

Surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) din nouă țări, sunt  reunite, în perioada 6-12 martie 2023, la un Curs internațional de leadership organizat de către Curia Generală la Centrul Manresa din Cluj-Napoca. La invitația Maicii Marcela Runcan, Superioara generală de la Roma a OSBM, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere, împreună cu pr. Vasile Tofană, Vicar general. Sfânta Liturghie, care s-a celebrat în trei limbi, română, italiană și ucraineană, a urmat Slujbei Utreniei, cântată de surori în limba ucraineană. A diaconat dc. Lucian Ovidiu Marișca, răspunsurile liturgice fiind date de către surori în diferite limbi.

Preasfinția Sa Claudiu a adresat surorilor un cuvânt de salut, binecuvântare și încurajare, în contextul războiului din apropiere, căruia în mod direct surorile ucrainene i-au cunoscut și-i cunosc dramatismul zi de zi. Deși ar fi putut să se refugieze la surorile OSBM din alte țări, ele au ales să rămână și să își ajute conaționalii. În primul rând Ierarhul a dorit să își exprime bucuria de a se afla împreună cu superioara generală, cu superioarele provinciale, cu toate surorile participante la acest curs, care, pentru că fac parte dintr-o mare familie, au experiențe foarte diverse. A adăugat: „Nu putem să nu ne gândim la Ucraina și la surorile, la preoții, la Episcopii, la Preafericirea Sa (PF Sviatoslav Șevciuc, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Ucraina), care fac parte din această mare suferință și încercăm să îi avem în rugăciunea noastră pe ei pe toți și în special, Sfânta Liturghie de astăzi o ofer pentru voi, toți și pentru această experiență dureroasă a Ucrainei. În același timp, rugându-ne, să încercăm să vedem în lumina Sfintei Evanghelii, a Sfintei Scripturi, un sens al acestei suferințe pe care noi o trăim astăzi. Și am auzit prima lectură care ne-a vorbit despre Apocalipsă, despre mari suferințe care ne pregătesc, dar în același timp, în spatele acestor posibile suferințe vedem biruința lui Cristos. Iar în acest sens, noi trăim și în încercări cu speranța în inimă, pentru că știm că momentele dificile ne pregătesc pentru venirea lui Cristos și de aceea putem spune din toată inima: Vino, Doamne Isuse!”

A amintit: „Evanghelia ne vorbește și despre momente dificile. Isus le vorbește apostolilor Săi și nouă tuturor, spunând despre evenimente extraordinare și dacă vrem le putem regăsi cu ușurință: vorbește despre război, vorbește despre cutremure, persecuții și probabil găsim aceste semne mai ales astăzi, dar în întreaga istorie a Bisericii”. Dar aceste realități nu sunt pentru a ne speria, pentru că „Isus ne spune că El va fi cu noi mereu și mai presus de toate în aceste momente dificile”. Și, „în mijlocul atât de multor semne foarte dureroase” de azi, se pune întrebarea: „ce rost are a face o aprofundare asupra unei învățături a Bisericii așa cum faceți voi?” A răspuns că de fapt „există un sens foarte profund și sunt foarte fericit că faceți aceasta. Pentru că voi manifestați astfel speranța voastră în Cristos, pacea inimii voastre chiar și în mijlocul suferinței”. Dar, a adăugat, „noi nu ne uităm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru: războaie, cutremure, persecuții, pandemii, ci să încercăm să vedem, dincolo de acestea, chipul lui Cristos. Pentru că aceasta face Evanghelia cu noi, ne conduce de la ceea ce vedem și ne arată, dincolo de ceea ce vedem, prezența continuă a lui Cristos în mijlocul nostru, prezența Mariei, Maica Sfântă, în jurul nostru.”

„Și pentru aceasta vă felicit pentru această perioadă puternică în care trebuie să aprofundați tocmai aceasta: viața voastră creștină în mijlocul acestor suferințe care, poate vor veni și mai mari, poate vor veni alte persecuții ca și cele din Uniunea Sovietică, nu știm încă. Și ceea ce trebuie să știm este că dincolo de orice suferință personală, a familiei, a ordinului nostru religios, a Bisericii, dragostea lui Cristos nu ne abandonează niciodată. Protecția maternă a Mariei nu ne abandonează nici o clipă. Și, în acest sens, vă doresc tuturor să descoperiți acest sens profund a ceea ce se întâmplă astăzi în lume. Și, descoperindu-l în interiorul vostru, să îl puteți dărui oamenilor din jurul vostru. Pentru că oamenii au nevoie de această speranță pe care o purtați în inima voastră pentru a o primi. În acest sens cred că Isus ne cheamă să fim sarea pământului și lumină a lumii. Așa că vă doresc, acest timp să fie un timp propice pentru a face mai mare lumina din inima voastră și sensul «sării» din inima voastră, mărturie pentru lumea de astăzi.” Preasfinția Sa Claudiu a încheiat salutând în limba ucraineană: „Slava Isusu Khrystu!”

Cursul ar fi trebuit să aibă loc în Ucraina, dar a fost amânat, mai întâi din cauza pandemiei, apoi din cauza izbucnirii războiului, fiind acum organizat în spațiul generos al centrului de spiritualitate iezuit. Scopul cursului constă în aprofundarea și eficientizarea modului în care, în diversitatea culturilor și contextelor geo-politice în care se află, surorile baziliene își împlinesc misiunea asumată, aceea de a-i aduce mărire lui Dumnezeu și de a fi, după modelul Sfântului Vasile cel Mare, ajutor celor aflați în nevoie, călăuze tuturor pe calea urmării lui Cristos. Profesorii invitați pentru acest curs sunt: Emili Turù Rofes, director al Faith &Praxis for Global Leadership, profesor licențiat în teologie, secretar al Uniunii Superiorilor Generali cu sediul la Roma, și Frances Heery, asociată a Faith &Praxis în ultimii 6 ani, oferind programe de conducere religioasă la Roma și la nivel internațional.

După încheierea cursului, duminică, 12 martie 2023, surorile OSBM din cele 9 țări vor participa la Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Baziliene din Cluj-Napoca, care va fi celebrată de pr. capelan Ioan Pop și se va desfășura în limbile română și ucraineană. „Dorim ca acest curs să ne deschidă noi drumuri pentru  a ne împlini scopul și a ne ajuta în cooperarea deplină și curajoasă cu planul lui Dumnezeu, în lumea de astăzi care se schimbă rapid”, a spus, la începutul acestui curs, Maica Marcela Runcan, Superioara generală OSBM.

 


 



Sursa:eparhiaclujgherla.ro