Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Regula celor patru „P” în alegerea Facultății

 
Regula celor patru „P” în alegerea Facultății
  • 20 Mai 2023
  • 834

Absolvirea Liceului și înscrierea la o Facultate nu sunt lucruri tocmai ușoare, ci reprezintă un prag, o schimbare, o ușă care face trecerea între o etapă a vieții și următoarea. Alegerea Facultății ar putea fi prima decizie importantă din viața unui tânăr, care-i va marca întreaga existență. În această situație este important să ținem cont de două lucruri. Întâi, este necesar ca absolventul de liceu și candidatul la Facultate să nu fie lăsat singur, ci să fie susținut de cei apropiați. În deciziile noastre, uneori cântăresc foarte mult părerile celor apropiați nouă. Este extrem de important să ascultăm punctele de vedere ale celor de lângă noi. Al doilea lucru esențial este ca tânărul, după ce i-a consultat pe cei apropiați, să ia decizia personal. Pentru ca cele două lucruri să fie respectate, este fundamental ca protagonistul, adică absolventul de liceu și candidatul la Universitate, să țină cont de regula celor patru „P”, adică să se consulte cu Părinții, cu Profesorii, cu Prietenii și cu Părintele spiritual.

Părinții. Cu siguranță, părinții au un cuvânt greu de spus în alegerea Facultății; ei își doresc ca fiica sau fiul lor să ia cele mai bune decizii pentru viitor, mai ales din perspectiva siguranței financiare și a statutului social. Ei, părinții, au experiență de viață și te cunosc cel mai bine, îți cunosc abilitățile, înclinațiile, știu ceea ce îți place și ceea ce nu îți face plăcere. Consultă-i, cere-le părerea, împărtășește-le frământările. Dezbate împreună cu ei argumentele pro și contra pentru fiecare domeniu. Părinții pot lua legătură cu diverși profesioniști sau specialiști în domeniile lor pentru a le cere un punct de vedere împreună cu tine. Foarte probabil ei sunt cei care te vor susține financiar pe perioada studiilor universitare și, implicit, în cariera ta. Ia în calcul ceea ce le spune intuiția de părinți.

Profesorii. Cadrele didactice din liceu îți cunosc posibilitățile intelectuale și ți-au observat înclinația spre un anumit domeniu de studiu. Consultă-te cu dirigintele sau cu vreunul dintre profesorii de care ai fost mai apropiat și ține cont de părerea lor. Un profesor bun îți poate vorbi despre tine, despre aptitudinile pe care le-a observat la tine, dar te și poate informa și te poate orienta în haosul de posibilități care există. Te ajută să înțelegi care sunt punctele tale forte și a observat care sunt domeniile tale de interes; te poate chiar sprijini în decizie. Profesorii te pot îndruma spre Facultăți unde se studiază materii la care ai avut rezultate bune în liceu.

Prietenii. Consultarea prietenilor cu care împarți în principiu aceleași valori, pasiuni și mod de viață te include în cercul frământărilor și informațiilor care circulă în mediul celor care caută să identifice trendul actual. Nu te rezuma doar la Facultățile care se află în lista de opțiuni a prietenilor tăi, ci fii deschis spre a cunoaște oameni noi și noi domenii, păstrând vechile prietenii.

Părintele spiritual (Parohul, Preotul, Duhovnicul, Mentorul). Cel care este creștin și care dorește ca drumul lui în viitor să fie circumscris viziunii lui despre Dumnezeu și despre lume va dori ca profesia pe care o va avea să corespundă ideii lui de dezvoltare personală și spirituală, interpetând profesia, pe lângă dimensiunea ei financiară, ca slujire a aproapelui și ca dezvoltare a creației lui Dumnezeu în lume. Pentru un creștin nicio alegere nu se află înafara credinței, cu atât mai puțin alegerea profesiei. Un creștin nu își trăiește credința în abstract, înafara oricărei structuri sau instituții, el face parte din Biserică, din comunitatea și comuniunea celor care cred, astfel că are un paroh sau un părinte spiritual (sau o maică spirituală) concret care îi poate oferi jaloane ale credinței în alegerile vieții.

 

Ziua Porților Deschise

Facultatea de Teologie - Blaj

Conf. univ. dr. pr. Anton Rus

 

 

Știri din aceeași categorie