Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Card. Marengo: Călătoria Papei în Mongolia încurajează credincioșii și misionarii

 
Card. Marengo: Călătoria Papei în Mongolia încurajează credincioșii și misionarii
  • 22 Aug 2023
  • 405

Cardinalul Giorgio Marengo, prefect apostolic de Ulan Bator, și-a exprimat bucuria la anunțul călătoriei apostolice a papei Francisc în țara asiatică, între 31 august și 4 septembrie, spunând: "Vizita Sfântului Părinte va contribui cu siguranță la punerea în evidență a frumuseții acestui ținhut și a nobleței poporului său, păstrător de tradiții foarte profunde".

 

O veste "de mare importanță", primită cu "profundă bucurie". Un "semn important" pentru Biserica din Mongolia, o "comunitate tânără și mică" care primește acum o mare "încurajare", atât din punct de vedere al credincioșilor - aproximativ 1.500 - cât și al zecilor de misionari. Cu aceste cuvinte, cardinalul Giorgio Marengo, prefectul apostolic de Ulan Bator, a exprimat presei de la Vatican marea satisfacție la anunțul călătoriei apostolice a papei în Mongolia, între 31 august la 4 septembrie. Aceasta va fi cea de-a 43-a călătorie apostolică a papei Francisc, după cea din Portugalia, de la începutul lunii august.

Întrebat cum a primit vestea călătoriei apostolice a papei Francisc în Mongolia, cardinalul Giorgio Marerngo a spus: "Este o noutate de mare importanță! În primul rând, salutăm această confirmare oficială cu mare bucurie și recunoștință. Am primit deja mai multe mesaje entuziaste de la mulți oameni, aici în Mongolia, dar și alte țări ale lumii. Atât de mulți spun: Ce veste bună! Și este într-adevăr o veste bună. Această călătorie este într-adevăr un semn foarte important pentru Biserica din Mongolia, un semn de atenție și apropiere din partea Sfântului Părinte pentru comunitatea noastră mică și tânără. Eram deja conștienți de această apropiere, deoarece Papa a arătat întotdeauna o atenție specială pentru periferiile lumii, ca locuri deosebite de mărturie. Dar prezența succesorului lui Petru alături de noi este o adevărată încurajare pentru toți credincioșii și misionarii".

Cu referire la comunitatea care-l va primi pe Sfântul Părinte, cardinalul Giorgio Marengo a precizat: "Prefectura apostolică din Ulan Bator, care acoperă întreg teritoriul țării, are aproximativ 1.500 de credincioși catolici locali, la care se adaugă puținii străini prezenți aici pe motive de muncă sau pentru că activează în cadrul misiunilor diplomatice. Comunitatea misionară este compusă din 75 de misionari și misionare, reprezentând 10 congregații religioase și 27 de naționalități. Așadar, o comunitate internațională și foarte diversă. Există un total de 29 de preoți, dintre care 2 sunt locali; călugărițele sunt în număr de 36: călugării (care nu sunt și preoți) sunt în număr de 6, iar 3 sunt misionarii laici. Există nouă lăcașuri de cult înregistrate oficial. O mare parte din activitatea misionară ia forma unor proiecte de promovare umană, care sunt susținute și de cercetarea culturală și de dialogul interreligios. Regretatul părinte Stephen Kim Seong-hyeon, care, recent, a murit subit, la vârsta de doar 55 de ani, dorindu-și o posibilă vizită a Papei, mi-a mărturisit că ar fi probabil singurul caz din lume în care toți membrii unei Biserici, ar putea să-l întâlnească personal pe Sfântul Părinte! Împreună ne-am imaginat că ar fi poate posibil să includem toți credincioșii într-o ședință foto cu Papa Francisc. Biserica din Mongolia este o Biserică săracă și mică, suntem puțini, nu avem multe resurse. Dar în micile comunități există o grijă puternică și plină de semnificație pentru fiecare dintre noi, iar legăturile care se formează între oameni sunt marcate de un sentiment înălțător de adevăr și autenticitate. Acest lucru înseamnă că fraternitatea, de exemplu, este foarte spontană, pentru că oamenii își doresc tot ce este mai bun unul pentru celălalt! Există ceva legat de Biserica primară. Ceea ce nu înseamnă că nu există un simț al istoriei. În mod formal, Biserica din Mongolia s-a născut în ultimii ani, dar într-o lume în schimbare rapidă și într-o țară cu o istorie lungă în spate, în care pot fi găsite urme ale prezenței creștine în anumite momente.  Oamenii care ne vizitează din afară sunt adesea marcați de ceea ce aș numi o prospețime spirituală.
În calitate de misionar care a slujit această Biserică timp de aproximativ 20 de ani, pot da mărturie despre această prospețime. "

"Creștinii din Mongolia sunt o minoritate. Cum este relația cu celelalte culte? " –  a fost întrebat cardinalul Marenga, "Conviețuirea interreligioasă" – a spus – "este o moștenire care vine de departe și își are rădăcinile în politica tolerantă a khanilor mongoli (secolul al XII-lea, n.r.). Creștinismul era deja cunoscut și practicat în jurul anului 1000 și ne place să ne reconectăm în mod ideal cu această tradiție străveche. Anul trecut am sărbătorit primii treizeci de ani de prezență efectivă a Bisericii Catolice în țară, în perioada contemporană. Dialogul interreligios face parte din evanghelizare, nu atât ca strategie, cât ca mijloc de mărturie pentru Biserică. Relația interreligioasă este ca o prietenie, o istorisire bazată întotdeauna pe încredere reciprocă și construită în timp. Este vorba despre a trăi experiențe împreună, de a merge împreună. Noțiunea de minoritate vine din afara observației, dar aici oamenii nu gândesc în acești termeni, ci se gândesc mai degrabă la cum să trăiască în fidelitate față de Evanghelie, în fiecare zi. "

Cu referire la roadele – pentru Mongolia și Asia – a așteptatei călătorii apostolice a Sfântului Părinte, prefectul apostolic de Ulan Bator a spus: "Este important ca Mongolia să fie mai bine cunoscută în lume, tocmai datorită bogăției sale culturale și religioase, precum și a istoriei sale. Vizita Sfântului Părinte va contribui cu siguranță la punerea în evidență a frumuseții acestui pământ și a nobleței poporului său, păstrător al unor tradiții foarte profunde care au caracterizat întotdeauna această regiune a Asiei. Pentru mica comunitate catolică, desigur, va fi un dar special de har, gândindu-ne la munca tăcută și rodnică a atâtor misionari și misionare care și-au dat viața pentru Evanghelie și continuă să o facă, departe de lumina reflectoarelor, pentru unicul bine al oamenilor de aici. Speranța mea este ca această călătorie să marcheze, așadar, un nou pas în construirea unor relații de încredere și prietenie, în cadrul cărora Evanghelia să fie cu adevărat trăită și mărturisită".



Sursa:vaticannews.va.ro