Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ANUNȚ: Sfințirea noii biserici din Parohia Greco-Catolică „Fericitul Arhiereu Iuliu” Mesteacăn

 
ANUNȚ: Sfințirea noii biserici din Parohia Greco-Catolică „Fericitul Arhiereu Iuliu” Mesteacăn
  • 04 Sep 2023
  • 834

Duminică, 10 septembrie 2023, de la ora 11.00, va avea loc sfințirea noii biserici, din lemn, în stil maramureșean, din Parohia Greco-Catolică „Fericitul Arhiereu Iuliu”, Mesteacăn, Protopopiatul Ileanda.

Rugăciunea va începe la ora 10.00, cu slujba Utreniei și alte oficii, în pregătirea celebrării solemne. După întâmpinarea Ierarhilor, de la ora 11.00, va avea loc Ceremonia sfințirii bisericii și Sfânta Liturghie arhierească.

Împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, la eveniment sunt așteptați Episcopii greco-catolici: Preasfinția Sa Mihai, Episcopul Eparhiei „Sf. Vasile cel Mare” de București și Preasfinția Sa Ioan, Episcopul de Lugoj.

Pagina Facebook - Parohia Greco-Catolică „Fericitul Arhiereu Iuliu” Mesteacăn -, prezintă etape ale edificării noii biserici. Deși a fost ridicată în timp scurt, lucrările, care s-au desfășurat cu participarea și rugăciunea parohienilor, au fost realizate temeinic și cu măiestrie. (Imagini din pagina parohiei https://photos.app.goo.gl/xwU1LWB6SGAVLWTH8) 

Cronologie:

- 23 mai 2022: printr-un decret semnat de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, se reînființa Parohia Greco-Catolică „Fericitul Arhiereu Iuliu”, Mesteacăn;

- Locul pentru biserică a fost donat de primul curator, Adrian Teodor Pop, împreună cu casa tradițională care se află în apropiere (cea mai veche casă din sat păstrată în semn de amintire a trecutului istoric). Cu binecuvântarea Ierarhului de Cluj-Gherla, cel mai de seamă oaspete a fost însuși Arhiereul Iuliu Hossu, prin moaștele sale, ca binecuvântare a noului început de drum al Parohiei Greco-Catolice reînființată în localitatea de origine a înaintașilor, pe linie genealogică, a Fericitului episcop Iuliu Hossu.

- 29 august 2022 Preasfinția Sa Claudiu sfințea piatra de temelie a noii biserici cu ocazia vizitei pastorale pe care a făcut-o la Mesteacăn. A fost și data la care a anunțat încredințarea acestei parohii pr. Simion Mesaroș, ca administrator parohial.

- 10 octombrie 2022 Se turnau primele cantități de beton pentru construirea noii biserici; Pietre din casa strămoșească a Episcopului Iuliu Hossu au fost așezate în fundația bisericii. „Construim pe credința înaintașilor”, spun cu mândrie parohienii din Mesteacăn.

- 25 decembrie 2022 În capela finalizată la demisolul bisericii în construcție s-a celebrat prima Sfântă Liturghie (capela dispunea deja de instalații de iluminat, apă caldă și încălzire). Programul liturgic al Parohiei Greco-Catolice Mesteacăn se va desfășura, după această primă celebrare, în capela din viitoarea biserică parohială.

- începutul lunii iulie 2023 Turnul bisericii a fost ridicat cu ajutorul unei macarale și atașat restului clădirii;

- începutul lunii august 2023 Biserica era deja ridicată. S-au turnat și scările bisericii, iar în zilele următoare acoperișul a fost acoperit cu șindrilă. De asemenea, biserica a fost izolată termic în interior.

- începutul lunii septembrie 2023 Biserica de lemn în stil maramureșean, ridicată și frumos împodobită de harnica comunitate din Mesteacăn, împreună cu toți cei ce au susținut oferirea unei noi și primitoare case lui Dumnezeu, este finalizată și pregătită pentru ceremonia sfințirii.

Parohia Greco-Catolică Mesteacăn - date istorice:

Șematismul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla din 1947 consemnează parohia Mesteacăn (atunci în jud. Someș): „parohie veche, la 1733 avea un preot unit și altul neunit. Biserică din zid edificată în 1841, renovată în 1935, în stare bună, consacrată în 10 noiembrie 1935 de [Episcopul] Iuliu Hossu. Poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. Vizitație canonică în 20 septembrie 1925”.

Totodată, un document deținut de pr. paroh Simion Mesaroș, atestă faptul că Episcopul Iuliu Hossu s-a aflat la Mesteacăn și în Sărbătoarea Nașterii Domnului, 25 decembrie 1941, prilej cu care a hirotonit preot un fiu al localității, pe pr. Mircea Filip. 

***

• Fericitul episcop Iuliu Hossu, protectorul noii biserici parohiale din Mesteacăn (și Episcop consacrator al vechiului locaș de cult din Mesteacăn, acum în folosința altei Biserici), amintește localitatea Mesteacăn în cartea Memoriilor, despre care spune:

„De aici [din Mesteacăn] s-au coborât înainte cu vreo 200 de ani și mai bine strămoșii mei și s-au așezat pe Câmpia Ardealului în Milașul Mare, unde au întemeiat mai târziu o familie preoțească ce a rămas neîntrerupt în slujba altarului Domnului, aproape 200 de ani.” 

Editorii primei ediții a volumului (2003) oferă și o notă explicativă: „Documentele confirmă, într-adevăr, existenţa încă pe la 1526 a unor voievozi, Petru şi Toma Hossu, din Mesteacăn. La 1530, după lupta de la Mohács (1526), Petru, fiul lui Toma, a fost eliberat de iobăgie. La 1610, Luca, fiul cel mai mare al lui Toma, a primit la Mesteacăn, din partea principelui Gabriel Báthori, o moşie”.



Sursa:eparhiaclujgherla.ro