Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Hirotonirea întru preoție a călugărului iezuit Andrei Roman SJ

 
FOTO/VIDEO: Hirotonirea întru preoție a călugărului iezuit Andrei Roman SJ
  • 04 Sep 2023
  • 987

Dar pentru ceilalți, prin dăruirea totală lui Isus: Hirotonirea întru preoție, la Cluj-Napoca, a călugărului iezuit Andrei Roman SJ, de către Episcopul de Cluj-Gherla

Duminică, 3 septembrie 2023, călugărul iezuit Andrei Roman SJ, a primit hirotonirea preoțească prin mâinile Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, în Catedrala episcopală „Schimbarea la față” din Cluj-Napoca.

ALBUM FOTO

La celebrare au participat părinți și frați iezuiți din mai multe țări, cu pr. Roberto Del Riccio, Superiorul Provinciei Euro-Mediteraneene a Societății lui Isus. De asemenea, au fost de față pr. Henryk Urban SJ, Superior al iezuiților din România și călugării iezuiți din România, între care pr. Vasile Tofană SJ, Vicarul general al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Olivo Bosa, director al Centrului de spiritualitate Manresa SJ, din Cluj-Napoca și mulți alții.

Citește și: VOTURI SOLEMNE la Centrul spiritual Manresa din Cluj-Napoca

S-au unit în rugăciune pentru noul preot, fiind de față, persoane consacrate din diferite ordine și congregații religioase – Surori ale Ordinului Sfântului Vasile cel Mare cu Maica Veridiana, Superioară provincială, surori din Congregația Maicii Domnului, surori din Congregatio Jesu (colaboratoare la activitățile călugărilor iezuiți din Centrul Manresa), studenți seminariști, preoți, tineri și credincioși care de-a lungul timpului s-au împărtășit din spiritualitatea și rugăciunea specifică Societății lui Isus, la Cluj-Napoca și în alte centre iezuite din țară.

De asemenea, cu emoție l-au înconjurat pe noul preot, membri ai familiei sale, colegi și prieteni veniți special pentru acest moment de dăruire totală lui Isus, a unui fiu și slujitor al Său, membru al familiei spirituale a Sfântului Ignațiu de Loyola, și acum ca preot, după primirea Preoției prin mâinile Preasfinției Sale Claudiu. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Angeli” al Catedralei „Schimbarea la Față” condus de prof. Angela David.

* * *

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre taina Preoției, despre responsabilitatea și riscurile la care este supus cel care o primește, despre misiunea preotului, aceea de a „însoți omul de la naștere și până la ceea ce noi numim moarte – care este de fapt o trecere la viață adevărată -, ungând cu untdelemn trupurile oamenilor sărmani, bolnavi, răniți, așa cum o face Samarineanul cel milostiv. Și ungând trupurile oamenilor bolnavi, răniți, rămași la marginea drumului, îi încredințează Bisericii, acest locaș pregătit de Isus, unde totul este deja plătit, și pentru care Isus spune că atunci când va reveni, va plăti în plus.”

Este misiunea pe care și Andrei o primește, a continuat, pe care o avem cu toții: „Episcopi, preoți, diaconi, cu toți ca și creștini: suntem chemați să fim milostivi precum Domnul a fost și este milostiv cu noi”. Și, pentru această misiune, „toți suntem vizați, fiindcă Biserica este poporul lui Dumnezeu, Familia lui Dumnezeu și tot ceea ce se întâmplă într-o familie are legătură cu toți membrii familiei”. De aceea, Preasfinția Sa Claudiu a chemat la rugăciune pentru noul preot Andrei, pentru că „toți mergem înainte purtați de rugăciunile celorlalți”. A vorbit despre lupta spirituală a vieții, în care, în calitate de preot, Andrei va fi „în linia întâi”. El „va fi urât de cel rău”, fiindcă „va avea ocazia să dăruiască Sfintele Taine, să treacă de la moarte la viață un nou născut, să treacă de la moarte la viață un om păcătos, să unească persoane, familii…”. Și pentru că el va face toate cele amintite „în numele lui Isus Cristos, în numele Bisericii, el va fi urat de puterea celui rău”.

Fiindcă preotul are puterea de a binecuvânta în numele lui Isus, mâna sa va mijloci haruri precum mâna lui Isus – și, după cum mărturisea un exorcist din Roma: „când vedea mâna preotului îndreptată spre cel posedat, demonul spunea că vede «mâna Nazarineanului»: de aici înțelegem de câtă rugăciune are nevoie un preot pentru a rămâne în binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru a face în așa fel încât pașii lui, să fie pașii lui Isus, mâinile lui, să fie mâinile lui Isus”.

Ierarhul a meditat în continuare Evanghelia duminicii (Mt 21,33-44) – „Pilda lucrătorilor viei”, cu accentul pe continuitatea slujirii în Casa (Via) Domnului: „Noi trebuie să avem grijă de această vie, dar nu am sădit-o, noi am fost puși în munca altora”. Vierii din pildă, „suntem noi” – pentru că nimeni nu este fără păcat: „Ne aducem aminte că toți suntem niște păcătoși, niște păcătoși iertați, e adevărat, dar niște păcătoși. Ne îndeamnă încontinuu Sfântul Părinte să nu îi judecăm pe ceilalți, ci să privim în primul rând la noi înșine, să ne gândim: «oare, noi, ce facem cu via din sufletul nostru? Oare o îngrijim într-adevăr așa cum ne cere Dumnezeu?» Pentru a îngriji cu vrednicie via încredințată, atât noul preot, cât și Episcopii, preoții, diaconii, persoanele consacrate, au nevoie de rugăciunea continuă a tuturor credincioșilor, „fiindcă așa se face într-o familie”.

Preasfinția Sa Claudiu a încheiat, reamintind: „Anul acesta pastoral în Episcopia de Cluj-Gherla este dedicat rugăciunii, ca și comuniune și dialog cu Dumnezeu și comuniune între noi. Să purtăm într-adevăr această temă în sufletul nostru, și, rugăciunea noastră să nu fie una formală, obligatorie, ci să vorbim cu Dumnezeu, să vorbim cu Maica Sfântă” – care se află încontinuu lângă noi – „într-o adevărată rugăciune, să le vorbim despre noi și despre frații noștri, despre Biserică, Familia lui Dumnezeu”.

* * *

Prezentarea noului preot a făcut-o pr. Marius Taloș SJ, în momentele dinaintea hirotonirii, astfel:
„Diaconul Andrei Roman SJ s-a născut la 11 noiembrie 1979, în loc. Constanța, jud. Constanța, fiul lui Fabian și al Corinei-Ioana. Membru al Societății lui Isus, aparținând comunității din Centre Sèvres – Paris, a fost hirotesit lector în Catedrala din Blaj la 25 martie 2002 și subdiacon la 4 aprilie 2016. La 3 noiembrie 2022, a primit treapta diaconatului prin mâinile Preasfinției Sa Claudiu, în Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca. A intrat în noviciatul Societății lui Isus la 1 octombrie 2016, iar la 15 septembrie 2018, a depus primele voturi la Genova, fiind trimis pentru experiență pastorală de magisteriu, mai întâi la Istituto Massimo din Roma iar apoi la Cluj.

Înainte de a intra în Societatea lui Isus a fost seminarist al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, formându-se în cadrul Institutului Teologic Bunavestire din Blaj, 1998-2003, dar și al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, 2008-2014.  Între anii 2003 și 2007, a urmat cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, obținând licența în Pedagogie muzicală. Între anii 2007-2014, a frecventat cursurile Institutului Pontifical de Muzică Sacră din Roma, unde a obținut diplomele de licență și de master în compoziție. În prezent studiază la Institutul Catolic din Paris.”

După ce l-a prezentat pe dc. Andrei Roman, pr. Marius Taloș a invocat asupra lui binecuvântările cerești: „Dumnezeu Unul în Preasfânta Treime, să își reverse binecuvântarea și bogăția harurilor Sale asupra celui care va deveni astăzi preot și să îi însoțească pașii pe calea slujirii în Societatea lui Isus, pentru Sfânta Biserică, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, Născătoare de Dumnezeu, a Sfântului Ignațiu de Loyola, a Sfântului Francisc Xaveriu, a Sfântului Petru Favre, a Fericitului Arhiereu Iuliu, a Fericitului Arhiereu Ioan Suciu, ai Fericiților Arhierei martiri ai Bisericii Române Unite, a Sfântului Ștefan Pongrácz patronul iezuiților din România, a Fericitului Rupert Mayer, preot iezuit și mărturisitor al credinței și a tuturor sfinților. Amin.”

Sfânta Liturghie, atât de bogată în har și comuniune, s-a încheiat prin cuvinte de mulțumire. Pr. Roberto Del Riccio, Superiorul Provinciei Euro-Mediteraneene a Societății lui Isus, și-a exprimat bucuria și emoția de a constata colaborarea profundă și sinceră între Ordinul Iezuit și Episcopia de Cluj-Gherla, a mulțumit Preasfinției Sale Claudiu că în această zi „a hirotonit unul dintre iezuiții din subordinea mea, pentru Biserica întreagă”, i-a mulțumit, „pentru că astfel putem să fim și mai mult în slujirea Bisericii locale”. A mulțumit de asemenea preotului Andrei care a acceptat să primească, „cu responsabilitate, cel mai ales dar”.

Răspunzând, tânărul preot și-a arătat la rândul său recunoștința – amintind că „Euharistia este aducere de mulțumire”. A mulțumit lui Dumnezeu pentru că „m-a ales, fără vrednicia mea, să fac parte din numărul acelor bărbați care pot actualiza prezența Mântuitorului, cu tot Trupul, cu Sufletul și cu Dumnezeirea în mijlocul poporului Său”. A mulțumit și tuturor celor care l-au înconjurat cu iubire, l-au susținut și l-au condus pe acest drum „al apropierii de Dumnezeu și al formării, în etape deseori fascinante și frumoase și alteori pline de angoase și de durere. Tuturor vreau să le mulțumesc.”

La final, toți cei prezenți, începând cu Episcopul și cu preoții, au primit prima binecuvântare a noului preot Andrei Roman – care conferă și harul indulgenței plenare -, primind, la ieșirea din Catedrală, câte o iconiță în amintirea acestei celebrări, a lui Isus Învățătorul (reprezentare a unei icoane din Catedrala Blajului), pe verso fiind trecută o rugăciune a Sfântului Ignațiu de Loyola: „Ia-mi Doamne și primește toată libertatea mea, memoria, mintea și voința mea toată; tot ce am sau ce posed e din darul Tău. Ție Doamne ți le înapoiez; toate ale Tale sunt; dispune de ele după bunul Tău plac; dă-mi numai iubirea și harul Tău și îmi e de ajuns.”Sursa:eparhiaclujgherla.ro