Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Împreună cu Isus, să învingem ”fiarele sălbatice” din sufletele noastre

 
Împreună cu Isus, să învingem ”fiarele sălbatice” din sufletele noastre
  • 19 Feb 2024
  • 346

Asemenea lui Isus în pustiu, să învingem ”fiarele sălbatice” din sufletul nostru și să urmăm îndemnurile îngerilor pentru a redescoperi pe pământ ”gustul Cerului”: este, pe scurt, alocuțiunea papei Francisc de la rugăciunea ”Îngerul Domnului” recitată duminică, 18 februarie a.c., împreună cu aproximativ 15.000 de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața Sfântul Petru. După un amplu comentariu la Evanghelia duminicii – prima din Postul Mare după ritul roman sau latin – papa a atras atenția asupra situației umanitare grave din Sudan și Mozambic și a îndemnat la rugăciune pentru pace în lume, în special pentru Ucraina și Țara Sfântă.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, alocuțiunea Sfântului Părinte.

«Astăzi, prima duminică din Postul Mare, Evanghelia ni-l prezintă pe Isus ispitit în pustiu (cf. Mc 1,12-15). Textul spune: "în pustiu a rămas patruzeci de zile, ispitit de Satana". În Postul Mare, suntem invitați și noi să "intrăm în pustiu", adică în tăcere, în lumea interioară, în ascultarea inimii, în contact cu adevărul. În pustiu - adaugă Evanghelia de astăzi - Cristos "era cu fiarele sălbatice și îngerii îi slujeau" (v. 13). Fiarele sălbatice și îngerii erau compania lui. Dar, în sens simbolic, ele sunt și compania noastră: într-adevăr, când intrăm în pustiul interior, putem întâlni acolo fiare sălbatice și îngeri.

Fiare sălbatice. În ce sens? În viața spirituală ne putem gândi la ele ca la patimile dezordonate care ne dezbină inima, încercând să o stăpânească. Ele ne ademenesc, par seducătoare, dar, dacă nu suntem atenți, riscă să ne sfâșie. Putem să le dăm un nume acestor "fiare" ale sufletului: diferitele vicii, pofta de avere, care ne întemnițează în calcule și nemulțumire, vanitatea plăcerilor, care ne condamnă la neliniște și singurătate, și de asemenea, lăcomia de celebritate, care generează nesiguranță și o nevoie constantă de confirmare și de protagonism. Să nu uităm aceste lucruri pe care le putem întâlni în interior: pofta, vanitate și lăcomia. Acestea sunt asemenea fiarelor "sălbatice" și, ca atare, trebuie îmblânzite și combătute: altfel ne vor devora libertatea. Iar Postul Mare ne ajută să intrăm în pustiul interior pentru a corecta aceste realități.

Și apoi sunt îngerii. Ei sunt mesagerii lui Dumnezeu, ne ajută, ne fac bine; într-adevăr, caracteristica lor, potrivit Evangheliei, este slujirea (cf. v. 13): exact opusul posesiei, tipică patimilor. Slujire contra posesiei. Spiritele îngerești, în schimb, ne amintesc de gândurile și sentimentele bune sugerate de Spiritul Sfânt. În timp ce ispitele ne sfâșie, bunele inspirații dumnezeiești ne unifică și ne fac să ajungem la armonie: ele potolesc inima, insuflă gustul lui Cristos, "gustul Cerului". Și, pentru a capta inspirația lui Dumnezeu și a înțelege bine, trebuie să intrăm în tăcere și rugăciune. Postul Mare este timpul în care să facem acest lucru.

Să mergem înainte și, mai presus de toate, ne putem întreba: mai întâi, care sunt patimile dezordonate, "fiarele sălbatice" care se frământă în inima mea? Apoi: pentru a-i permite vocii lui Dumnezeu să vorbească inimii mele și să o mențină în bine, mă gândesc să mă retrag un pic în "pustiu", mă străduiesc să dedic în timpul zilei un spațiu pentru a mă gândi la aceste realități?

Sfânta Fecioară, care a păstrat Cuvântul și nu s-a lăsat atinsă de ispitele Celui rău, să ne ajute în timpul Postului Mare!»

*** 


După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, papa a făcut mai multe apeluri referitoare la situația internațională și, mai întâi, a atras atenția asupra crizei din Sudan, la zece luni de la izbucnirea conflictului înarmat care a provocat o ”situație umanitară foarte gravă”. ”Cer din nou părților beligerante”, a îndemnat papa Francisc, ”să oprească acest război, care a făcut atât de mult rău oamenilor și viitorului țării. Să ne rugăm pentru ca să se găsească grabnic căi de pace pentru a construi viitorul dragului Sudan”.

Succesiv, Suveranul Pontif a adus în atenție ”violența împotriva populațiilor lipsite de apărare, distrugerea infrastructurii și nesiguranța” care afectează din nou provincia Cabo Delgado, din Mozambic, unde, în zilele trecute, a fost incendiată, printre altele, misiunea catolică ”Doamna Noastră a Africii” la Mazeze. ”Să ne rugăm”, a fost îndemnul său, ”pentru ca pacea să se întoarcă în această regiune chinuită”.

”Să nu uităm”, a adăugat papa Francisc, ”de multe alte conflicte care însângerează continentul african, dar și multe părți ale lumii, chiar Europa, Palestina, Ucraina... Să nu uităm: războiul este întotdeauna o înfrângere, întotdeauna. Oriunde se combate, populațiile sunt epuizate, sunt obosite de război care, ca întotdeauna, este inutil și neconcludent și va aduce numai moarte, numai distrugere, și nu va aduce niciodată soluționarea problemei. Să ne rugăm, în schimb, fără încetare, pentru că rugăciunea este eficace, și să-i cerem Domnului darul unor minți și inimi care să se dedice păcii de o manieră concretă”.

După ce a salutat grupurile de romani, pelerinii din Statele Unite ale Americii, Spania, R. Cehă, Slovacia, dar și reprezentanții agricultorilor din Peninsulă, papa a amintit că, alături de colaboratorii din Curia Romană, va începe din seara acestei duminici ”exercițiile spirituale”, o perioadă de reculegere și rugăciune. ”Îndemn comunitățile și credincioșii”, a spus papa, ”ca, în acest timp al Postului Mare și pe parcursul acestui an de pregătire la Jubileu, care este Anul rugăciunii, să dedice momente specifice pentru a se reculege în prezența Domnului”.

La finalul rugăciunii ”Angelus”, papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică, ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro