Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sfințirea bisericii greco-catolice din Vințu de Jos, județul Alba

 
Sfințirea bisericii greco-catolice din Vințu de Jos, județul Alba
  • 08 Apr 2024
  • 368

Sâmbătă 6 aprilie 2024, în Săptămâna a III-a din Postul Mare, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a celebrat slujba de sfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință”, din localitatea Vințu de Jos, Protopopiatul Sebeș, județul Alba.

 În cadrul slujbei de sfințire, Părintele Radu Roșu, Protopop de Sebeș, a dat citire Hrisovului semnat de Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. În Sfânta Masă a Altarului au fost așezate moaștele Fericiților Episcopi Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu, Martiri ai Bisericii Greco-Catolice, care, împreună cu ceilalți patru Episcopi Martiri, Valeriu-Traian Frențiu, Tit-Liviu Chinezu, Ioan Suciu și Alexandru Rusu, au fost ridicați la cinstea altarelor de Sfântul Părinte Papa Francisc, în cadrul Dumnezeieștii Liturghii pe Câmpia Libertății de la Blaj, din 2 iunie 2019.

A urmat Sfânta Liturghie Arhierească la care au concelebrat alături de Episcopul Cristian, Excelența Sa Dominikus Schwaderlapp, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei de Köln (Germania), Părintele Radu Roșu, Protopop de Alba Iulia și Sebeș, Părintele Cristian Rus, Protopop de Blaj, Părintele Angelo Narcis Pop, Protosincel al Eparhiei de Lugoj, Părintele paroh Daniel Roman, Părintele Alexandru Dragoș, Parohul Parohiei greco-catolice românești din Münster (Germania) împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile au fost date de un grup de studenți teologi din cadrul Seminarului Arhieparhial Major „Buna Vestire” Blaj. 

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Cristian a subliniat importanța consacrării fiecăruia dintre noi, bucuria de a fi împreună Biserica lui Dumnezeu în Casa lui Dumnezeu. Episcopul auxiliar Dominikus Schwaderlapp și-a exprimat bucuria de a participa la această frumoasă slujbă de sfințire, amintind de îndemnul Sfântului Ioan Paul al II-lea: să trăim și să-L mărturisim pe Isus Domnul, astfel încât El să fie tot mai mult iubit.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Daniel Roman  a mulțumit celor doi Episcopi prezenți la sfințirea bisericii, precum și tuturor binefăcătorilor acestei Parohii, îndeosebi vrednicului prim-curator Zurman Octavian Ioan și consilierilor: Ioan Cadar, Gheorghe Mera, Emil Roșca, Vasile Chindriș, Ioan Tudor, Radu Adam, Lucian Vingărzan, Florin Javla, Constanța Șenchea Elena, Anamaria Pâclișan, Gligor Marc, Iacob Ioan Drăghiciu, precum și bunilor și vrednicilor credincioși ai acestei Parohii și altor persoane de bună credință.

La eveniment a luat parte Domnul Nicolae Albu, Prefectul Judetului Alba, Părintele Gudor Botond, protopopul reformat din Alba Iulia, oficialități locale și județene, precum și credincioși veniți de pretutindeni. 

La final, toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească. 

Parohia Greco-Catolică Vințu de Jos a fost reînființată în anul 1992 de către Părintele Nicolae Dănilă. ulterior, fiind ulterior administrată de Părintele Mircea Ciulea și de Părintele Florin Gatea, până în anul anul 1999, când, de Sărbătoarea Intrării în Templu a Maicii Domnului a fost numit administrator parohial Părintele Daniel Roman.

Pe ctitorii și binefăcătorii acestei sfinte biserici să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Sa, totdeauna acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și FăgărașSursa:bisericaromanaunita.ro