Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

”Milostivirea Maicii Biserici merge dincolo de orice barieră”

 
”Milostivirea Maicii Biserici merge dincolo de orice barieră”
  • 10 Sep 2014
  • 4075
Continuând seria catehezelor despre Biserică, Papa Francisc a vorbit la audiența generală de miercuri, în Piața Sfântul Petru, despre faptele de milostenie în care se reflectă trăsăturile de mamă ale Bisericii. Milostivirea, numită ”calea vieții”, este de importanță esențială pentru mântuire. La saluturile finale Sfântul Părinte a amintit încă o dată de crizele umanitare din Siria și Orientul Mijlociu. Înainte de a sosi în Piața Sfântul Petru, Papa a salutat în aula Paul al VI-lea un grup de bolnavi și mai mulți copii afectati de albinism.

Papa Francisc: • ”Pentru a schimba lumea în bine e necesar a face binele chiar și celor care nu sunt în măsură să întoarcă binele primit, după cum a făcut Dumnezeu Tatăl față de noi când ni l-a dăruit pe Isus. Cât am plătit noi pentru mântuirea noastră? Nimic, totul este gratis! Să facem binele fără să așteptăm ceva în schimb! După cum a făcut Tatăl față de noi, la fel trebuie să facem și noi. Fă binele și mergi înainte!”

Isus, a remarcat Pontiful la cateheză, a cuprins toată învățătura sa în cuvântul ”milostivire”. De aceea, Biserica se comportă asemenea Domnului ei, educând credincioșii la esențial, pentru a transmite fiilor ei ”simțul și bucuria de a trăi”. Creștinul trebuie să fie în mod necesar milostiv: ”Nu face lecții teoretice despre iubire sau milostivire. Nu răspândește în lume o filozofie sau o cale de înțelepciune. Desigur, creștinismul este și toate acestea, dar numai prin răsfrângere, ca o consecință. Maica Biserică, asemenea lui Isus, învață prin exemplu, iar cuvintele îi sunt de folos pentru a ilumina semnificația faptelor”.

După exemplul lui Isus – a spus Papa Francisc - Biserica este astfel ”învățătoare de milostivire”, pentru că înfruntă ”ura prin iubire”, învinge ”violența prin iertare”, răspunde ”la arme prin rugăciune”. Și într-un context de multiple conflicte internaționale, gândul Sfântului Părinte s-a îndreptat din nou spre populațiile din Siria și Orientul Mijlociu:
Papa Francisc • ”Domnul să răsplătească fidelitatea voastră, să vă dea curaj în lupta cu puterile Celui rău și să deschidă ochii celor care sunt orbiți de rău, ca să vadă cât mai degrabă lumina adevărului și să se căiască de erorile comise”.

Faptele de milostenie, ne învață Catehismul Bisericii Catolice (nr. 2447-49), sunt acțiuni caritabile prin care venim în ajutorul aproapelui în nevoile lui trupești și spirituale. A instrui, a sfătui, a mângâia, a încuraja sunt fapte de milostenie spirituală, ca și a ierta și a suporta cu răbdare. Faptele de milostenie trupească sunt mai ales a-i hrăni pe cei flămânzi, a-i adăposti pe cei fără locuință, a-i îmbrăca pe cei lipsiți, a-i vizita pe cei bolnavi și pe cei închiși, a-i îngropa pe cei morți.

Faptele concrete de milostivire ale Bisericii se oglindesc în viața ”sfinților și a sfintelor care le-au practicat în mod exemplar”, dar și în mulți tați și multe mame care îi învață pe copiii lor că ceea ce ne rămâne nouă este pentru cei care duc lipsă de cele necesare”. Biserica ne învață să fim aproape și de cei din închisoare, renunțând la prejudecăți și aspecte exterioare:
Papa Francisc • ”Fiecare dintre noi este în stare să facă la fel cum a făcut acel bărbat sau acea femeie care se află la închisoare. Toți avem capacitatea de a păcătui și de a face la fel, de a greși în viață. Nu este mai rău decât tine sau decât mine! Milostivirea Maicii Biserici depășește orice zid și orice barieră, și te face să cauți întotdeauna chipul omului, al persoanei. Milostivirea este cea care schimbă inima și viața, care poate să dea naștere din nou unei persoane și să-i permită să se integreze într-un mod nou în societate”.

Maica Biserică – a reluat Sfântul Părinte – ne învață să fim aproapele celui bolnav, după exemplul atâtor sfinți care au pus în practică această faptă într-o cameră de spital sau într-un azil de bătrâni, în casa proprie sau oriunde un bolnav are nevoie de asistență.

Tot la fel, Maica Biserică ne învață să fim aproapele celui care a fost abandonat și moare fără să aibă pe nimeni alături. ”Milostivirea dăruiește pace celui care pleacă din această lume și celui care rămâne, făcându-ne să simțim că Dumnezeu este mai mare decât moartea, că pentru cel care rămâne în El chiar și ultima despărțire este un «La revedere!». A înțeles foarte bine acest adevăr Fericita Tereza pe străzile din Calcutta:
Papa Francisc • ”Găsind muribunzi pe stradă, oameni al căror trup începea să fi ros de șoareci, ea îi aducea în casă, oferindu-le un loc în care să moară spălați, liniștiți, mângâiați, în pace. Acestor oameni ea le spunea «La revedere!». Foarte mulți bărbați și femei au făcut asemenea ei același lucru. Acum ei îi așteaptă acolo Sus ca să le deschidă porțile Cerului”.

La saluturile finale, Pontiful a încurajat pelerinii de diferite limbi să fie generoși, uitându-se cu atenție la cei din jur pentru că ”este mereu cineva care are nevoie de o mână întinsă, de un zâmbet sau un gest de iubire”. Papa i-a salutat în mod special pe ofițerii și marinarii angajați în misiunea de salvare și patrulare ”Mare Nostrum”, operativă în Marea Mediterană, mulțumindu-le pentru ”activitatea admirabilă depusă în favoarea atâtor frați în căutare de speranță”. În fine, Pontiful a amintit că vineri, 12 septembrie, se celebrează comemorarea liturgică a Preasfântului Nume al Mariei.

Primiți acum Binecuvântarea Apostolică invocată de Papa Francisc la audiența generală de miercuri în Piața Sfântul Petru, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:ro.radiovaticana.va