Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Tribunal argentinian eliberează un urangutan din zoo pentru că îl consideră persoană

 
Tribunal argentinian eliberează un urangutan din zoo pentru că îl consideră  persoană
  • 09 Ian 2015
  • 6440

"Și urangutanii sunt persoane, nu umane dar persoane." Acesta este decizia stabilită printr-o hotărâre a Instanței argentiniene care a forțat o grădină zoologica din Buenos Aires să elibereze o femelă urangutan, reprezentă la judecată de către o asociație care militează pentru drepturile animalelor.

Persoană non umană. Potrivit AFADA (Asociația pentru drepturile animalelor), raportează publicația Guardian, maimuța are o capacitate cognitivă suficientă pentru a nu fi tratată că un obiect. Ce drept are grădină zoologică să țină urangutanii în captivitate? Niciunul, potrivit Instanței de judecată.  Sandra, așa cum se numește urangutanul este o persoană non umană. Pentru AFADA zilele trecute au fost mărețe și asta pentru că au reușit prin intermediul acestei hotărâri să se facă cunoscuți și astfel se deschide o nouă cale nu doar pentru urangutani dar și pentru alte animale sălbatice care sunt pe nedrept private de libertate în grădini zoologice, circuri, parcuri acvatice și laboratoare științifice.

Cimpanzeu și delfin. O situație similară ca cea enunţată mai sus a avut loc și în New York, unde o altă asociație cu același profil a încercat să elibereze un cimpanzeu pe nume Tommy dar și în San Diego în 2011 atunci când asociația Peta a încărcat să recunoască statutul de persoană pentru cinci delfini. În ambele situații nu s-a obținut nimic. În toate cazurile, motivul invocat de către aceste asociații a fost  acela de reținere a unei persoane, fapt considerat ilegal.

O eroare comună. Acum grădina zoologică din Buenos Aires este obligată ca în termen de 10 zile să facă recurs, în caz contrar Sandra va fi plasată într-un parc care să recreeze habitatul natural. Comentând cu privire la acestă știre pentru Reuters, Adrian Sestelo, reprezentantul secției de biologie al grădinii zoologice, a declarant  referindu-se  la afirmația că animalele ar avea o viață deprimantă în acest mediu, următoarele:  Urangutanii sunt animale solitare și liniștite prin natural lor. Cu siguranță, aceste animalele care trăiesc într-un astfel de mediu  sunt stresate și pot duce chiar o viață deprimantă, dar luarea unei decizii de acest fel face ca o greşală foarte comună să se repete, iar aceasta mare greșeală este “umanizarea comportamentelor animalelor”.

Traducere: Orian Remus Anghel Sursa:www.tempi.it