Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cardinal francez, profund şocat de decizia CEDO

 
Cardinal francez, profund şocat de decizia CEDO
  • 11 Iun 2015
  • 4339

La data de 5 iunie 2015, Marea Camera a Curții Europene a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cauza Lambert și alții c. Franța (n° 46043/14), referitoare la eutanasierea persoanelor handicapate aflate în imposibilitatea de a comunica. Cu 12 voturi pentru și 5 împotrivă, Curtea a decis că părinții și frații unei persoane handicapate aflate în imposibilitatea de a comunica nu au dreptul să-i apere, în numele acesteia, dreptul la viață și la integritate fizică în fața Curții. Cu același număr de voturi, Curtea a mai decis că articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la viață) nu este încălcat în cazul executării deciziei medicului acesteia de a opri hidratarea și nutriția persoanei handicapate.

Astfel, deși eutanasia este ilegală în Franța și contrară drepturilor omului, CEDO a validat o practică de eutanasie mascată.

Cauza se referă la Vincent Lambert, de 38 de ani, căsătorit, care în urma unui accident de motocicletă a fost diagnosticat cu tetraplegie. Deși Vincent este handicapat grav, având leziuni cerebrale (care în medicină nu sunt niciodată considerate definitive), el nu este la sfârșitul vieții. El este în viață, chiar dacă se află într-o stare de conștiență minimală. Poate respira singur, nu e ținut în viață de niciun dispozitiv medical, nu suferă și nu are nevoie de un tratament special. Alimentația lui nu se face artificial, ci pe cale enterală (printr-o sondă alimentară, în anumite momente ale zilei). (inliniedreapta.net)

Cardinalul Philippe Barbarin, Arhiepiscopul Lyonului,  a declarat pentru RTL:

"Decizia Curții Europene mă şochează profund deoarece, de fapt, acest om este viu. Inima lui bate, respiră singur, pleoapele i se mișcă. Nu respiră asistat de un aparat...! Se spune: "Trebuie să-l deconectăm", dar nu este conectat! (...)

Nu vrem cu nici un preţ să-i provocăm moartea! Din contră, trebuie să-i respectăm viața. Am auzit argumentele avocaților care susţin: "Drepturile omului la o stare bună de sănătate". Și omul care nu este sănătos, ce drepturi mai are? Care sunt drepturile lui? Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a fost creată la sfârșitul primului război mondial tocmai pentru a proteja persoanele cu handicap. Îmi imaginez că mulți oameni cu handicap și familiile acestora vor fi foarte destabilizate în urma unei opriri complet de neînțeles "

Traducere: ACC
 Sursa:lesalonbeige.blogs.com