Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a III-a)

 
 Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a III-a)
  • 19 Aug 2015
  • 10488

3. Intratul mic

Se numește astfel momentul în care preotul iese în procesiune din Sfântul Altar cu evanghelia în mană, în timp ce cantorii și credincioșii recită Fericirile. Preotul se oprește în fața iconostasului și ridicând evanghelia exclamă: “Înțelepciune! Drepți!”

Este semnificativă rugăciunea pe care o recită slujitorul Sfântului Altar în timp ce iese cu evanghelia. Aceasta face o paralelă între slujirea noastră, a oamenilor și slujirea îngerilor. Iată textul: “Stăpâne, Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai aşezat în ceruri cetele şi oştile îngerilor şi ale arhanghelilor, spre slujirea măririi Tale, fă ca împreună cu intrarea noastră să fie şi intrarea sfinţilor Tăi îngeri, care slujesc împreună cu noi şi împreună măresc bunătatea Ta. Că Ţie se cuvine toată mărirea, cinstea şi închinăciunea, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Spirit şi acum şi pururi şi în vecii vecilor. Amin”.

Pe de o parte, preotul cere Domnului prezența și ajutorul Sfinților Îngeri în misiunea pe care o are de împlinit. Îngerilor, liturgi prin excelență, li se cere să însoțească și să perfecționeze umana noastră slujire. Pe de altă parte, rugăciunea ne face conștienți de misiunea noastră, care este una îngerească. După exemplul protectorilor noștri cerești, suntem datori și noi să slujim și să vestim în lume Cuvântul Evangheliei. Mai târziu, în timpul procesiunii cu Sfintele Daruri, vom cânta: “Noi care pe Heruvimi, cu taină închipuim…” Din nou ni se aduce aminte că viața noastră trebuie să închipuiască trăirea îngerească, fiindcă în timpul Liturghiei pregustăm Împărăția Cerurilor. În centrul acestei trăiri a fiecăruia dintre noi trebuie să fie Evanghelia, cea pe care preotul o înalță în fața tuturor. Ea este înțelepciunea noastră, Cuvântul de iubire, îndurare și iertare pe care Dumnezeu ni-l adresează tuturor.

Contemplând Evanghelia înălțată, să ne înălțăm și noi inimile înspre Ceruri, desprinzându-le de cele lumești. Să ne aducem aminte că avem lângă noi din naștere un Înger păzitor, care ne ocrotește și ne luminează. Să-i cerem ajutorul cu rugăciunile pe care Biserica ni le propune și să-i urmăm exemplul de ascultare și de slujire față de Dumnezeu, devenind prin harurile Cerului, pe urmele sfinților, îngeri în trup.

PS Claudiu

Episcopul Curiei