Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XI-a)

 
Liturghia pe înțelesul tuturor - reflecții spirituale (partea a XI-a)
  • 16 Oct 2015
  • 4885

Consacrarea : “Luați mâncați, acesta este Trupul meu…”

Toți credincioșii cântă: “Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este cerul și pământul de mărirea Lui”, la fel ca Serafimii ce slujesc necontenit în fața Tronului Dumnezeesc. Este cântarea pe care o regăsim în cartea proorocului Isaia, în capitolul 6, atunci când descrie viziunea Templului lui Dumnezeu. În fața acestei arătări, Isaia are percepția păcatelor și a nevredniciei sale. În acel moment, un serafim se apropie de el și îi pune pe limbă un cărbune aprins, spunându-i: "Iată s-a atins de buzele tale şi va şterge toate păcatele tale şi fărădelegile tale le va curăţi". Este exact ceea ce spune preotul după cuminecare, atunci când Trupul și Sângele Domnului, precum cărbunele aprins ne mântuiește de nevrednicia noastră.

În rugăciunea pe care o spune în taină înainte de consacrare, preotul preia sensul arătării lui Isaia: Cu aceste fericite puteri,(adică împreună cu Serafimii din viziune) Stăpâne iubitorule de oameni, strigăm şi noi, şi grăim: sfânt eşti şi preasfânt, tu şi unul născut Fiul tău şi Spiritul tău cel sfânt; sfânt eşti şi preasfânt, şi de mare cuviinţă e mărirea ta. Care lumea ta aşa o ai iubit, încât pe Fiul tău unul născut l-ai dat, ca tot cel ce crede într-însul să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Care venind, şi toată rânduiala cea pentru noi plinindu-o, în noaptea întru care s-a vândut, ori mai vârtos însuşi pe sine s-a dat, pentru viaţa lumii, luând pâine în sfintele şi preacuratele şi neîntinatele sale mâini, mulţumind şi binecuvântând (+), sfinţind, frângând, dat-a sfinţilor săi învăţăcei şi apostoli, zicând:...

De acum, preotul nu mai vorbește în nume propriu, ci în numele lui Isus. De aceea nu spune: “luați, mâncați, acesta este Trupul lui Cristos”, ci spune : “luați, mâncați, acesta este Trupul Meu”.

În acest moment, în chip spiritual, suntem împreună cu Isus în “cămara de sus”, în care celebrează ultima cină, “Cina cea de Taină”. Tot ce va urma, toată suferința, patima și moartea pe Cruce sunt cuprinse în acest mister al pâinii ce se frânge și al vinului ce se dăruiește. Împreună cu apostolii, suntem prietenii Mântuitorului, părtași la cea mai mare Taină a Fiului lui Dumnezeu.

 

PS Claudiu

Episcopul Curiei