Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să intrăm în logica lui Dumnezeu: cea a slujirii, a iubirii, a credinţei

 
Să intrăm în logica lui Dumnezeu: cea a slujirii, a iubirii, a credinţei
  • 02 Iun 2013
  • 4137
La rugăciunea „Angelus”, papa Francisc a amintit că s-a celebrat joi solemnitatea „Trupul şi Sângele Domnului”.

În contextul cestei celebrări, Pontiful a dorit să se oprească asupra Evangheliei zilei, care propune pentru meditație minunea înmulţirii pâinilor (Lc 9, 11-17), insistând asupra unui aspect care, după cum a spus, îl impresionează şi îl face să reflecteze întotdeauna.

Textul evanghelic ne conduce pe malul lacului din Galilea. „Seara se apropie iar discipolii se preocupă pentru mulţimea de oameni care stă de ore bune alături de Isus. Sunt mii de oameni, cărora le este foame. Ce-i de făcut? Discipolii îşi pun problema şi i se adresează lui Isus, sugerându-i să-i lase să plece încât să poată găsi ceva de mâncare prin satele din apropiere. Isus le răspunde: „Daţi-le voi de mâncare”, un răspuns care-i tulbură şi-i face să răspundă: „Nu avem decât cinci pâini şi doi peşti”, adică ceea ce „abia ne ajunge nouă”.

„Isus”, a explicat Papa, „ştie bine ce să facă, dar vrea să-i implice pe discipoli, vrea să-i educe”. Dar care este comportamentul discipolilor?  „Comportamentul discipolilor este unul uman, ce caută soluţia cea mai realistică, care să nu creeze prea multe probleme: ”Spune-le oamenilor să plece”, zic ei, încât fiecare să se descurce cum poate; de altfel ai făcut deja foarte mult pentru ei: ai predicat, ai vindecat bolnavii. ”Spune mulţimii să plece”.

Însă, explică Papa, „comportamentul lui Isus este complet diferit, şi este dictat de uniunea sa cu Tatăl şi de compasiunea faţă de oameni, acel sentiment de îndurare pe care-l are faţă de noi toţi. Isus simte problemele noastre, simte slăbiciunile şi nevoile noastre. În faţa acelor cinci pâini, Isus se gândeşte: iată providenţa!

„Din acest puţin, Dumnezeu poate procura necesarul pentru toţi. Isus are totală încredere în Tatăl ceresc, ştie că la Tatăl totul este posibil. De aceea le spune discipolilor să le ceară oamenilor să se aşeze în grupuri de câte cincizeci, şi nu întâmplător, aceasta însemnând că acei oameni nu mai sunt o mulţime ci devin comunităţi, hrănite de pâinea lui Dumnezeu”.

Continuând istorisirea acestui episod evanghelic, Sfântul Părinte a subliniat gestul lui Isus care, luând pâinile şi peştii, îşi ridică ochii către cer, recitând o binecuvântare, făcând astfel o clară referire la Euharistie; apoi frânge pâinile şi peştii, după care începe distribuirea, iar pâinile şi peştii nu se termină.

„Iată miracolul: mai mult decât o înmulţire este o împărţire cu alţii, însufleţită de credinţă şi de rugăciune”, a reliefat Episcopul Romei, amintind că nu doar au mâncat cu toţii pe săturate, dar că a mai şi rămas, acesta fiind „semnul lui Isus, pâinea dată de Dumnezeu umanităţii”.

Însă, a atras atenţia Sfântul Părinte, discipolii – martori ai înmulţirii pâinilor şi peştilor – nu au înţeles bine mesajul ci… „… au fost cuprinşi, asemenea mulţimii, de entuziasmul succesului, urmând încă o dată logica umană în loc să o urmeze logica lui Dumnezeu, cea a slujirii, a iubirii, a credinţei.

Sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului ne cere să ne convertim la credinţa în Providenţa divină şi să învăţăm să împărţim cu ceilalţi puţinul pe care-l reprezentăm şi pe care-l posedăm şi să nu ne închidem niciodată în noi înşine”.

La final, Pontiful a îndemnat la rugăciune, spunând: „Să-i cerem Maicii Domnului să ne ajute în această convertire pentru a-l urma cu adevărat şi tot mai mult pe acel Isus pe care-l adorăm în Preasfânta Euharistie”.



Sursa:ro.radiovaticana.va