Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Alexandru Lupeanu-Melin omagiat cu ocazia vernisajului expoziției de obiecte de cult expuse la Curia Arhiepiscopiei Majore

 
Alexandru Lupeanu-Melin omagiat cu ocazia vernisajului expoziției de obiecte de cult expuse la Curia Arhiepiscopiei Majore
  • 25 Iun 2013
  • 5185
În seria de manifestări organizate de Curia Arhiepiscopiei Majore în “Anul Credinţei”, sâmbătă, 22 iunie, două evenimente au reţinut atenţia iubitorilor de carte şi a celor pasionaţi de istoria Bisericii noastre.

Este de remarcat faptul că în ultima vreme Curia Arhiepiscopiei Majore manifestă o preocupare –firească, la urma urmelor – faţă de trecutul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică şi faţă de personalităţile care, de-a lungul timpului, au contribuit la punerea în practică şi realizarea programelor  spirituale, naţionale şi culturale, promovate de Biserica Blajului.

O astfel de personalitate a fost omagiată sâmbătă după amiază la sediul Arhiepiscopiei Majore. Este vorba de profesorul, jurnalistul şi scriitorul Alexandru Lupeanu-Melin, cel care a rămas şi continuă să rămână în memoria multor generaţii de credincioşi greco catolici prin celebra sa carte “Evocări din viaţa Blajului”, dar şi ca întemeietor, împreună cu Canonicul Iuliu Maior, al publicaţiei blăjene “Unirea poporului”.

Evocarea lui Alexandru Lupeanu Melin a fost prilejuită de lansarea volumului “Alexandru Lupeanu-Melin – Început de autobiografie – Însemnări şi amintiri”, volum îngrijit de prof. univ.dr. Ion Buzaşi şi preot dr. Florin Gheorghiu.

Manifestarea a fost deschisă de Preasfinţia Sa Claudiu, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore, care a salutat apariţia cărţii dedicate lui Lupeanu Melin, cel care “printr-o viaţă trăită în spiritul evangheliei şi al mărtirisirii credinţei, este un exemplu demn de urmat atât pentru generaţiile de azi cât şi pentru cele ce vor veni”. Preasfinţia Sa a subliniat de asemenea necesitatea readucerii în actualitate pe diferite căi a personalităţilor Bisericii noastre, personae consacrate şi laici, în aşa fel încât să existe o permanentă punte între trecut şi prezent.

Despre personalitatea scriitorului şi gazetarului Alexandru Lupeanu Melin a vorbit domnul profesor doctor Ion Buzaşi, care a prezentat auditoriului şi o serie de lucruri inedite despre autorul Evocărilor din viaţa Blajului.

Părintele doctor Florin Gheorghiu a prezentat apoi expoziţia de obiecte religioase aflate în biserici greco catolice din Protopopiatul Turda. Această expoziţie a fost cel de-al doilea eveniment care a reţinut atenţia celor prezenţi la manifestarea propusă de Curia Arhiepiscopiei Majore. Expoziţia, organizată cu sprijinul Muzeului de Istorie din Turda, reuneşte obiecte şi cărţi de cult, icoane şi veşminte preoţeşti, salvate de-a lungul anilor şi păstrate în timpul regimului communist de credincioşi de-ai noştri. Aceste obiecte au fost adunate acum de părintele Florin Gheorghiu, ele constituindu-se într-o veritabilă şi preţioasă colecţie care, cum sublinia Preasfinţia Sa Claudiu, îşi va găsi, fără îndoială, loc într-un muzeu al Bisericii noastre, proiect al cărui bază este pe cale a se pune.

Ioan Moldovan