Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Nepal. Noul cod penal pedepsește toate convertirile religioase

 
Nepal. Noul cod penal pedepsește toate convertirile religioase
  • 13 Sep 2017
  • 667

Parlamentul din Nepal a aprobat un nou cod penal, care pedepsește toate convertirile religioase și activitățile de evanghelizare și de prozelitism. Legea se aplică atât cetățenilor din Nepal, cât și străinilor (prin urmare misionarilor) și va intra in vigoare în luna august a anului viitor. Având în vedere faptul că majoritatea populației este hindusă (peste 80%), minoritățile consideră că legea dorește descurajarea credinței lor, în special răspândirea creștinismului.

Conform AsiaNews, liderii creștini, inclusiv catolici, sunt deranjați de decizia Parlamentului și se tem pentru viața propriilor credincioși și pentru libertatea religioasă care, teoretic este garantată de Constituția seculară și democratică a țării, adoptată în anul 2015.

Episcopul Paul Simick, Vicar apostolic în Nepal, se plânge: „Nu ne așteptam ca țara să nu respecte practicile internaționale. Nepalul este semnatarul diferitelor tratate și convenții care privesc drepturile omului și drepturile religioase. Noi analizăm intențiile fiecărei persoane de bunăvoință care cere unui preot să se convertească. Nu impunem niciodată convertirea. Temerea se naște acum din acuzațiile aduse preoților, care nu obligă pe nimeni să se convertească, ci doar ajută persoanele în practicile lor religioase. Există posibilitatea ca preoților să le fie interzis dreptul de a-și exercita propria credință și propriile îndatoriri”.

Noua lege prevede că oricine va fi prins în flagrant delict de prozelitism, menit să convertească o persoană, sau să submineze religia, credința sau convingerile altei caste, grup etnic sau comunități, poate fi pedepsit cu închisoare până la cinci ani. În plus, oricine „aduce ofense sentimentului religios al unui alt grup confesional, va putea să fie condamnat la doi ani de închisoare și amendat cu 2000 de rupii nepaleze” (aproximativ 16 euro).

În încercarea de a justifica legea, Agni Kharel, ministrul justiției din Nepal, a afirmat că aceasta „se aplică în egală măsură și hindușilor și budiștilor, nu doar creștinilor”. C.B. Gahatraj, președintele Federației Creștine din Nepal, nu este de acord cu această afirmație. Acesta susține: „Obiectivul acestui cod este de a controla libertatea religioasă și de convertire. Condamnăm un astfel de control, sub orice formă. Minoritățile au fost constrânse să urmeze practicile tradiționale hinduse. Dar din cauza discriminărilor și a opresiunilor, oamenii sunt atrași de creștinism”. De asemenea, liderul creștin a denunțat faptul că „partidele politice încearcă să controleze interesul crescând al oamenilor de a se converti la creștinism”. Continuă: „Nu constrângem pe nimeni și, în același timp, nu le cerem să-și schimbe religia. Ei sunt aceia care ni se alătură, iar noi nu putem să le refuzăm intrarea în comunitatea creștină”.

 

Traducere: Liviu Ursu

 

 Sursa:asianews.it

Știri din aceeași categorie