Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mesajul Sfântului Părinte pentru a 52-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale

 
Mesajul Sfântului Părinte pentru a 52-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale
  • 24 Ian 2018
  • 2603

„Adevărul vă va face liberi” (In 8, 32). „Fake news și jurnalismul de pace” este tema aleasă de Papa Francisc pentru a 52-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale. În acest an, această zi se celebrează în multe țări în data de 12 mai.

În mesajul său, publicat astăzi, 24 ianuarie 2018, Sfântul Părinte descrie comunicarea umană ca fiind o modalitate esențială de trăire a comuniunii. În fidelitate față de logica lui Dumnezeu, comunicarea devine locul exprimării propriei responsabilități în căutarea adevărului și în construirea binelui. Astăzi, într-un context de comunicare tot mai rapidă și într-un sistem digital, asistăm la un fenomen al „știrilor false”, așa numitele fake news.

Prin intermediul mesajului său, Sfântul Părinte dorește să contribuie la angajamentul comun de a împiedica răspândirea știrilor false și la redescoperirea valorii jurnalismului și a responsabilității personale a fiecăruia în comunicarea adevărului.

Referindu-se la „fake news” și la modalitatea prin care le putem recunoaște, Papa afirmă că prevenirea și identificarea mecanismelor de dezinformare necesită un discernământ profund și atent. Aseamănă strategia știrilor false cu strategia șarpelui, despre care vorbește cartea Facerii, care la începutul omenirii, a devenit autorul primei „fake news”, ducând la consecințele tragice ale păcatului și la alte nenumărate forme de rău împotriva lui Dumnezeu, a aproapelui, a societății și a creației.

În a doua parte a mesajului, Sfântul Părinte vorbește despre eliberarea de falsitate, despre adevăr și despre pace: „Pentru a discerne adevărul este necesar să examinăm ceea ce favorizează comuniunea și promovează binele și ceea ce, în schimb, tinde să izoleze, să împartă și să se opună”.

Pacea este știrea adevărată. Cel mai bun antidot, continuă Papa, împotriva falsului nu sunt strategiile, ci persoanele: persoane care, libere de lăcomie, sunt pregătite să asculte, iar prin intermediul unui dialog sincer să permită adevărului să iasă la iveală. Totodată, Papa își dorește un jurnalism făcut din persoane pentru persoane, care să se angajeze în căutarea cauzelor reale ale conflictelor și să fie ostil în fața falsității.

 

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:ilsismografo.blogspot.ro