Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Foto: Ziua a treia a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic

 
Foto: Ziua a treia a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic
  • 27 Iul 2018
  • 2981

Ziua de vineri, a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din Satu Mare a început într-o atmosferă de rugăciune, iar apoi toți tinerii au mers la catehezele unde au fost distribuiți în funcție de vârsta și limba vorbită.

Pr. Iulian Budău SJ s-a adresat tinerilor vorbitori de limba română cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani. În cateheză a enumerat 10 moduri, de care să țină cont pentru a face alegeri bune. Așadar, tinerii să aibă tot timpul scopul înainte; să fie mereu de partea binelui; scopul lor să fie înalt; să fie proporționat cu ceea ce sunt ei; să nu facă alegeri când sunt deprimați; să nu se lase purtați de plictiseală; să cultive simțul umorului; să se sfătuiască cu persoane de încredere; să se gândească la moarte și la ce și-ar dori să fie înainte să moară; să se roage pentru alegerile pe care le au de făcut. ,,Nu vă fie frică, ați aflat har de la Dumnezeu!”

Balla Imre le-a vorbit tinerilor vorbitori de limba maghiară, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. A pornit de la tema zilei, caritatea: “Nu avem exemplu mai bun de caritate decât Maria și viața ei. Bucuria slujirii trebuie să îl cucerească pe acela care își ajută semenii și pentru acesta vă recomand inima Sfintei scripturi, cele opt fericiri. Puteți să alegeți una, care este mai aproape de inima voastră, dar priviți aceste opt fericiri, ca pe un lănțișor de mărgele: mărgelele singure nu sunt atât de frumoase ca în lănțișor. Să reflectați asupra fiecărei fericiri și să parcurgeți cu ajutorul lor un drum spiritual.

Czier István Csaba s-a adresat tinerilor vorbitori de limba maghiară între 15 și 17 de ani. Și el a pornint de la ideea carității. A încercat să îi încurajeze pe tineri, ca după exemplul Mariei să observe dacă e nevoie de ajutor în jurul lor – Maria a răspuns chemării Elisabetei și s-a dus să-i acorde ajutor.

Este foarte important să faceți primul pas, să observați acea persoană în nevoie din jurul vostru. Mergeți la ea, stați de vorbă cu ea, întrebați-o, cum o puteți ajuta. Cât sunteți încă tineri, faceți gesturi mai mici, eventual voluntariat, dar sunt și cei care înaintează în caritate și se angajeză lângă un scop de ajutorare. Când veți fi mari, puteți să găsiți un scop sau o persoană pe care să nu o mai abandonați. Să nu uitați, să ajutați în felul în care persoana are nevoie de ajutor, pentru ca actul vostru să găsească țintă. Nu e destul doar să vorbiți, e nevoie de fapte: e nevoie să acționați!

Pr. Pantea Tibor OFM în cateheza lui, în limba română, a dezvoltat subiectul vocației și carității. El a vorbit tinerilor cu vârste între 18 și 30 de ani: “Noi suntem oamenii, care în primul rând învățăm de la Isus. Sarcina voastră de zi cu zi este: aduceți-vă aminte de Isus Cristos. Este foarte important să citiți viețile sfinților. Viața se poate dărui în două moduri, sunt două căi: viața trăită în familie, întemeind o familie, sau viața consacrată, viață dăruită lui Dumnezeu. Vocația ta este să fi soț, soție, preot, persoană consacrată, celelalte doar le poți trăi în mod vocațional. Să nu ne fie frică să zicem Da vocației noastre.”

A arătat tinerilor aspecte din viața Mariei, când a dat un exemplu de act de caritate. „Cine iubește, slujește. Poți sluji și prin rugăciune, sau prin fapte. Nu uita, atunci primești cu adevărat, când oferi. Dumnezeu este generos cu noi, dacă nu ai răspuns ieri la chemarea lui, poți răspunde azi, dar nu lăsa timpul să treaca.”

Ieșind de la cateheze, tinerii s-au așezat pentru discuțiile în grupuri, mulți așteptând deja programele alternative de după masă, și între acestea, expoziția vocațională din Grădina Romei.

 

 

 

 

Sursa foto: www.e-communio.ro, @tinericonectati, www.intc.ro

Preluare: www.intc.ro

Știri din aceeași categorie