Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Recursul la violență și represiune este tipic celor fărădelege

 
Recursul la violență și represiune este tipic celor fărădelege
  • 24 Sep 2018
  • 2227

”Fecioara Maria să ne ajute să plantăm crucea slujirii noastre, a dăruirii noastre acolo unde au nevoie de noi”. Cu acest îndemn, făcând referință la celebra Colină a crucilor din Lituania, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” duminică, 23 septembrie 2018, în orașul Kaunas, din Lituania, unde se află începând de sâmbătă pentru o călătorie apostolică în Țările Baltice.

Pontiful a celebrat în cursul dimineții de duminică Sf. Liturghie în Parcul Santakos din orașul Kaunas, al doilea ca mărime din Lituania, împreună cu aproximativ o sută de mii de credincioși. La finalul celebrării euharistice, papa a recitat rugăciunea ”Angelus” și a vorbit în alocuțiunea sa de dramele din istoria recentă a țării, îndemnând ca acestea să fie citite în lumina cuvântului lui Dumnezeu.

Referindu-se la prima lectură a duminicii, luată din cartea Înțelepciunii (2, 12.17-20), papa a remarcat că este prezentată figura ”dreptului persecutat”, în contrast cu ”cei care nu gândesc drept” și cu cei fărădelege. Pentru aceștia din urmă este tipic ”a-i supune pe cei mai slabi, a folosi forța în orice formă a acesteia, a impune un mod de gândire, o ideologie, un discurs dominant, a recurge la violență sau la represiune pentru a-i umili pe cei care prin conduita lor onestă de fiecare zi, simplă, lucrătoare și solidară, exprimă speranța că o altă lume, o altă societate este posibilă”.

Notând faptul că în urmă cu 75 de ani, națiunea lituaniană a asistat la ”distrugerea definitivă a Ghettoului din Vilnius”, pontiful a spus că prin aceasta ”ajungea la punctul culminant anihilarea a mii de evrei care începuse deja cu doi ani înainte. După cum se citește în Cartea Înțelepciunii, poporul evreu a trecut prin înjosiri și chinuri”.

Papa Francisc: «Să ne amintim de acele timpuri și să-i cerem Domnului să ne acorde darul discernământului ca să descoperim din timp orice nou germen al acelei atitudini distrugătoare, al oricărei atmosfere care atrofiază inima generațiilor care nu l-au experimentat și care ar putea să se lase ademenite de acele cântece de sirenă».

La Evanghelia duminicii (Mc 7, 30-37), a remarcat mai departe pontiful în alocuțiunea de la ”Angelus”, Isus atrage atenția asupra unei ispite la care trebuie să veghem cu luare aminte: ”dorința nestăvilită de a fi primii, de a avea întâietate asupra celorlalți, o ispită care se poate cuibări în orice inimă de om”.

Papa Francisc: «De câte ori s-a întâmplat ca un popor să se creadă superior, cu mai multe drepturi dobândite, cu privilegii mai mari de păstrat și de cucerit! Ce remediu propune Isus când apare această pornire în inima noastră și în mentalitatea unei societăți sau a unei țări? A se face cel din urmă și slujitorul tuturor, a sta acolo unde nimeni nu vrea să meargă, unde nimic nu ajunge, în periferia cea mai îndepărtată; și a sluji, făcând spații de întâlnire cu cei din urmă, cu cei eliminați de alții. Dacă puterea s-ar hotărî pentru așa ceva, dacă am permite Evangheliei lui Cristos să ajungă în adâncul vieții noastre, atunci globalizarea solidarității ar fi cu adevărat o realitate».

Făcând referință, în fine, la celebra Colină a crucilor din Lituania, vizitată de Sfântul Ioan Paul al II-lea în 1993, papa Francisc a încheiat spunând:

Papa Francisc: «Aici, în Lituania, există o colină a crucilor unde mii de persoane, în decursul secolelor, au înfipt semnul crucii. Vă invit, în timp ce recităm rugăciunea ”Îngerul Domnului”, să-i cerem Fecioarei Maria să ne ajute să înfigem crucea slujirii noastre, a dăruirii noastre acolo unde au nevoie de noi, pe colina unde locuiesc cei din urmă, unde se cere delicata atenție față de cei excluși, de minorități, pentru a îndepărta din mediul nostru și din culturile noastre posibilitatea de a-l nimici pe celălalt, de a marginaliza, de a continua să-l eliminăm pe cel care deranjează și afectează comoditățile noastre».

În partea a doua vizitei pe care o efectuează duminică la Kaunas, în Lituania, papa Francisc are o întâlnire cu clerul și persoanele consacrate, iar în cursul serii, prezidează o rugăciune publică la Muzeul ocupațiilor și luptelor pentru libertate.

Primiți la final binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Angelus”, recitată în orașul lituanian Kaunas, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 



Sursa:vaticannews.va/ro