Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mons. Pamfil Carnațiu, primul crainic și responsabil al programului în limba română la Radio Vatican

 
Mons. Pamfil Carnațiu, primul crainic și responsabil al programului în limba română la Radio Vatican
  • 17 Oct 2018
  • 3137

În urmă cu 99 de ani se năștea Monseniorul Pamfil Carnaţiu, cel care a iniţiat emisiunile programului în limba română de la Radio Vatican şi primul responsabil al redacţiei române.

Născut la 17 octombrie 1919 în localitatea Cisteiu de Mureş, judeţul Alba, în Arhieparhia Greco-Catolică de Făgăraş şi Alba Iulia, Mons. Carnaţiu şi-a terminat studiile teologice în timpul războiului, fiind alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. A fost hirotonit preot la 25 martie 1945. Instaurarea regimului comunist în ţara noastră, persecuţiile şi suprimarea Bisericii Greco-Catolice l-au făcut să rămână în „lumea liberă”, dincolo de „Cortina de Fier”.

A activat (până în 1998) în cadrul Secretariatului de Stat din Vatican. A fost primul crainic și responsabil al programului în limba română la Radio Vatican. De numele său se leagă apariția revistei românești din exil ”Suflet românesc” și a publicațiilor ”Buna Vestire”, ”Unirea”, ”Perspective” (toate din exil). Opera sa cuprinde printre altele volumele ”Biserica Română Unită” (Madrid, 1952); Paul VI – papa timpurilor noastre; Misterul Bisericii; Misterul Preasfințitei Treimi; Calvarul Bisericii Române Unite; Un prieten al românilor: Monseniorul Alberto Canesti; Dictatul de la Viena” (Roma, 1969). A scris despre: Nicolae Iorga și Blajul; Ioan Micu Moldovan; Blajul și 3-15 mai 1848; Ovidiu Bârlea; Ștefan Manciulea; Aloisie Tăutu.

A făcut mult bine românilor care reuşeau să scape de dictatură şi care emigrau în diferite ţări din Occident. Pe plan cultural, a colaborat prin studii şi articole la revista „Buna Vestire”, publicaţie de zidire creştină, care apărea la Roma.
 

A primit titlurile de monsenior și canonic onorar în Capitlul Bazilicii Papale Sfântul Petru din Vatican.

A trecut la cele veșnice pe 7 septembrie 2009, la aproape 90 de ani, și este înmormântat la Roma.

 

 

 

 


 

Știri din aceeași categorie