Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

"DINCOLO DE GRATII": Centenarul Marii Uniri, în Friuli la Udine

 
"DINCOLO DE GRATII": Centenarul Marii Uniri, în Friuli la Udine
  • 12 Noi 2018
  • 1544

Şi cât de sfântă era ziua aceea, cum se îmbrăţişau românii, cât de senină le era faţa, cum au uitat fiecare de ce religie, de ce confesiune şi cărei clase aparţine! Se vedeau că sunt fiii aceluiaşi neam… (Ştefan Cicio-Pop, 1932).

Anul 2018 cuprinde multe momente de comemorare a Centanerului Marii Uniri, atât în Ţară cât şi în străinătate.

Vineri, 9 noiembrie, în Italia, la Misiunea Română Unită cu Roma “San Cristoforo” din Friuli la Udine, în colaborare cu Arhiepiscopia de Udine şi cu Centrul Internaţional de Studii a Culturii Române din cadrul Universităţii de Studii din Udine, a avut loc evenimentul intitualt “Dincolo de gratii”, care a cuprins trei momente.

Primul moment a fost expoziţia fotografică cu imagini sugestive din spaţiului românesc, intitulată “Maramureş” a lui Octavian Vasile Pop, deschisă din 29 octombrie până pe 10 noiembrie în holul Universităţii, din palatul Antonini.

Al doilea moment, a avut loc vineri 9 noiembrie la ora 17.30, în cadrul căruia a fost prezentată ediţia italiană a cărţii de poezii “Le sbarre, le mie croci. Poesie dal gulag romeno (1951-1964)” de Ioan Ploscaru, Ed. Feeria, Florenţa. În jurul acestei teme, arhitectul Paolo Tomasella a prezentat numerosului public o sinteză istorică legată de Marea Unire, atingând şi tema emigraţiei friulanilor în România acelor vremuri. Seara a continuat cu intervenţia unuia dintre îngrijitorii ediţiei italiene, prof. Marco Dalla Torre, invitat special de la Milano.

Momentul poetic a fost foarte emoţionant, întru-cât a fost interpretat şi condus cu intensitate şi căldură umană de către avocatul, scriitorul şi poetul Nino Orlandi.

Muzica lui Marian Tătatru la chitara clasică, a însoţit versurile poeziilor lui Ioan Ploscaru, devenind vehicul sincer spre publicul prezent.

Moderatoarea întâlnirii a fost Cristina Marginean Cocis (autoarea romanului Zero Positivo, Gaspari Ed. www.cristinamarginean.it).

Am fost onoraţi de prezenţa P. Sale Mons. Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop de Udine, care a lăudat iniţiativa, mai ales pentru puternica mărturiei pe care episcopii martiri români uniţi au adus-o, dăruindu-şi viaţa pentru Cristos, pentru Biserica Catolică şi pentru Ţara lor. “Aici este vorba de o moştenire spirituală impresionantă pentru vremurile de azi”.

Domnia sa Pietro Fontanini, primarul oraşului Udine, a salutat în calitate de gazdă, bucuros să cunoască mai îndeaproape Comunitatea românească, în diversitatea sa, şi să aprofundeze prin acest eveniment, aspecte mai puţin cunoscute, dar binevenite cu ocazia Centenarului sărbătorit în Friuli la Udine.

Domnia sa Cosmin Victor Lotreanu, Consul General al României la Trieste a ţinut un mic discrus despre importanţa sărbătoririi Centenarului Marii Uniri într-o formă originală, prin care avem oportunitatea să cunoaştem personalităţi marcante, evenimente, adevăruri şi realităţi mai puţin cunoscute de publicul larg. Importantă a fost şi prezentarea pe scurt a unor aspecte, legate de isotria România, confraţilor noştri italieni. Prezenţa Mons. Luciano Nobile, ne-a bucurat.

Prof. Alessandro Zuliani, a transmis salutul domnului rector al Universităţii din Udine, prof. univ. Alberto Felice De Toni. În calitate de profesor de limba română a vorbit despre însemnătatea limbii noastre, făcând un apel public la adresa tinerilor români din Friuli Venezia Giulia să se înscrie la acest curs pentru a obţine licenţa în limba lor maternă.

De la Paris părintele dr. Cristian Dumitru Crişan, Visitatorul Apostolic pentru credincioşii Români Uniţi din Europa Occidentală şi Coordonatorul naţional pe Italia al Comunităţilor Române Unite ne-a onorat cu prezenţa, aducând salutul său, în această nouă misiune primită prin numire de la Sfântul Părinte Papa Francisc.

PS. Virgil Bercea, Episcop Român Unit de Oradea Mare, aflat pentru motive de sănătate la Udine, a dat binecuvântarea sa tuturor celor prezenţi.

PS Sa a felicitat organizatorii evenimentului pentru felul original de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri: “Este frumos, bravo vouă că aţi organizat astfel prezentarea Centenarului Marii Uniri. Amintiţi-vă că aproape toţi cei care au fost artizanii Unirii, au murit mai apoi în temniţele comuniste, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu şi câţi altii... . Şi mons. Ploscaru care a făcut peste 14 ani de temniţă, păstrând în memorie aceste poezii, apoi le-a scris. Vă încurajez să continuaţi pe această cale, Domnul să vă binecuvânteze şi Maica Domnului să vă protejeze. Vă salut pe toţi. Mulţumesc Preasfinţite Arhiepiscop […]”.

Al treilea moment al evenimentului “Dincolo de gratii” a fost cel artistic. După mai bine de zece ani, am reuşit să punem împreună, pentru al doilea an consecutiv, un grup folcloric român şi unul friulan, pentru a manifesta prin atră şi cultură dorinţa de reciprocitate, dorinţa unei mai bune cunoaşteri între românii şi italienii friulani din această regiune Friuli Venezia Giulia.

Astfel, după momentul cultural al întâlnirii din biserică, ne-am mutat în faţa acesteia, spre piazza San Cristoforo cu participarea grupului folcloric român “Voie bună” din Sacile şi a grupului folcloric friulan “Pasian di Prato” din Pasian di Prato (Ud). În plus, i-am avut oaspeţi pe fraţii Onofrei, Caroline şi Emanuel Mihai, doi tineri artişti care au executat două piese elegante arătând frumuseţea dansului de societate.
 

Evenimentul a fost organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Române pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta, al Consulatului General al României la Trieste, al Primăriei oraşului Udine şi al Universităţii de Studii din Udine.

p. Ioan Margnean CocisSursa:bru-italia.eu