Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Există o zare

 
Există o zare
  • 07 Iun 2019
  • 1950

În data de 4 iunie 2019, a avut loc lansarea cărții de eseuri a Preasfințitului Mihai Frățilă, Există o zare. Despre truda lui Dumnezeu de a pune lucrurile la punct.  La evenimentul de la Librăria Humanitas Cișmigiu au fost invitați autorul, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu și Teodor Baconschi.

Francisca Băltăceanu a ținut să remarce aparentul paradox din expresia „truda lui Dumnezeu”, ce ar părea ciudat în raport cu dogmele despre Dumnezeul transcendent, simplu, neschimbător, dar coerent în relația cu imaginea biblică, dinamică despre Dumnezeul-Persoană care mișcă istoria și sufletele pentru a restaura toate lucrurile; pentru a le „pune la punct”. Este exclusiva inițiativă divină de a remedia istoria răului, trecând chiar printr-un și mai mare paradox, al „suferinței lui Dumnezeu”, care se răstignește mereu odată cu omul prăbușit sub necaz și păcat.

În mod similar, Monica Broșteanu a remarcat coloratura biblică, explicită sau nu, a viziunii cărții, dar și un tip de spiritualitate specific celor șapte fericiți episcopi martiri. Este vorba de bucuria găsită în suferință, pe fondul siguranței că Dumnezeu, dacă permite răul, o face dintr-o răbdare ce are ca scop mântuirea tuturor. În plus, cu Hristos nu se poate trăi în mod real dacă ești măcinat de indignare și resentiment.

Teodor Baconschi a avut câteva remarci despre momentul vizitei Papei și beatificarea episcopilor, un act ce ar putea determina Biserica Ortodoxă să facă un gest similar în privința numeroșilor săi martiri din vremea comunismului. În orice caz, clipa prezentă trebuie să ne dea speranța unui nou capitol între relațiile dintre cele două biserici, în sensul unui viitor parcurs comun.

Preasfințitul Mihai, mulțumind tuturor invitaților, a „cules” din omilia Papei de la Blaj îndemnul la „a risca” un nou salt în caritate, în reflecție teologică, într-un orizont de speranță în care seninătatea și relația vie cu Hristos pot să hrănească suflete care pentru moment sunt înclinate spre resentiment și închistare. În orice caz, a subliniat episcopul de București, cartea are o miză ce se înscrie într-o viziune axată pe prezent, pe prospețimea Evangheliei, pe smerenia de a te lăsa învățat și a fi pus în criză de surprizele lui Dumnezeu din plan personal și istoric.



Sursa:episcopiabucuresti.ro