Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Trei zile de rugăciune ecumenică la Cetatea de Baltă

 
Trei zile de rugăciune ecumenică la Cetatea de Baltă
  • 31 Ian 2021
  • 2080

„Rămâneți în iubirea Mea! Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele”  (Ioan XV, 1-17)

"Unirea în credinţă a creştinilor este, mai presus de toate, lucrarea lui Dumnezeu", spunea Papa Pius XI. Prin urmare, în ce priveşte unirea bisericilor creştine, rugăciunea ţine loc de frunte. Toate eforturile umane în acest scop rămân însă zadarnice dacă nu sunt sprijinite de ajutorul Dumnezeiesc.

Cu aceste gânduri s-au reluat zile de rugăciune ecumenică în trei comunităţi religioase din Cetatea de Baltă  (greco-catolică, romano-catolică şi reformată) începute în anul 2007.

(GALERIE FOTO)

Prima seară de rugăciune, s-a desfășurat duminică, 24 ianuarie 2021, ora 17:00 la Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Sfânta Treime. După cuvântul de salut al pr. paroh și protopop de Târnăveni Sorin Ivan s-a celebrat slujba Vecerniei prevăzută în tipicul bisericii. În cadrul oficiului liturghic, primul care s-a adresat celor prezenți a fost preotul romano-catolic Levente-György Táncos spunând: „...suntem chemați în fiecare zi la convertire pentru a trăi după voința Tatălui nostru Ceresc. Dumnezeu este cu noi, mai ales în aceste timpuri de pandemie, când pandemia ne pune la încercare nu numai răbdarea și sănătatea, ci și încrederea noastră în Dumnezeu. În aceste situații dificile, în grijile cotidiene, în crizele noastre economice, sanitare și politice, Dumnezeu este cu noi! Această speranță trebuie să trăiască în noi și cu această încredere trebuie să trăim mai departe. ...”. Spre finalul cuvântului s-a referit la chemarea apostolilor și la chemarea noastră: „ Ceea ce îmi place la apostoli este faptul că, la chemarea lui Isus - Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni -  ei îndată au lăsat năvoadele și l-au urmat. Nu au cerut timp de gândire, nici măcar o zi, ca să-și i-a rămas bun de la familiile lor, nu s-au gândit din ce vor trăi mai departe în viață, ce trai vor avea împreună cu Isus...! Nu ! Ei îndată și-au lăsat totul. Au putut lăsa tot ce era pământesc, fiindcă prin cuvintele lui Isus au simțit că Dumnezeu este aproape de ei și viața lor numai în Dumnezeu se va împlini. De aceea ar trebui să ne gândim și noi: Ce fel de năvoade am în viața mea? Aceste năvoade mă despart de Cristos? Sunt dispus să las orice, oricând pentru a urma pe Isus?...”.

A urmat pastorul reformat Endre Barabás care printre altele a spus: „Fără îndoială, există creștini care păstrează o anumită rezervă față de ecumenism. Nu ar trebui să uităm, însă, că orice efort sincer de reapropiere față de frații noștri despărțiți nu poate fi decât lucrarea Duhului Sfânt. El este cel care va putea reconduce creștinii spre unitate”.

În închiere, pr. Sorin Ivan s-a adresat celor prezenți spunând: „Convertire înseamnă întoarcere. Te întorci doar atunci când îți dai seama că ai mers pe o cale greșită. O dată cu constatarea și asumarea greșelii, te întorci și cu ajutorul harului lui Dumnezeu care are întotdeauna timp și răbdare, găsim putere și tărie, să o luăm mereu de la început”.

Ne rugăm ca, în aceste zile de întâlnire cu Dumnezeu și între fii lui să redescoperim valorile credinței, valorile unității și roadele iubirii autentice privind mereu spre Domnul nostru Isus Cristos, cel care ne-a dat poruncă:  "Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții" (Io 13 34-35).

Vom căuta în aceste zile: adevărata iubire și adevărata credință.

Dacă cineva spune: "Îl iubesc pe Dumnezeu şi-l urăşte pe fratele său, este un mincinos; pentru că cine nu-l iubeşte pe fratele său pe care îl vede nu poate să-l iubească pe Dumnezeu pe care nu-l vede. Avem această poruncă de la el: cine-l iubește pe Dumnezeu să-l iubească şi pe fratele său!" (1 Ioan 4. 20-21).

Privind cu înțelepciune fiecare înțelegem că viața nu este întotdeauna plină numai de bucurii ci și de încercări și necazuri.

Încercările, necazurile trebuie să le primim cu multă bunăvoință și încredere în Dumnezeu. Încrederea în iubirea nemărginită a lui Isus ne ajută să primim tot ceea ce viața ne oferă cu multă liniște în suflet. Astfel, activitatea noastră de zi cu zi va fi mult mai ușoară dacă este oferită lui Dumnezeu.

Să mulțumim Preasfintei Treimi care ne-a ajutat să ne deschidem inimile și să organizăm aceste zile, pe care le dorim, pline de Har și Binecuvântare atât pentru comunitățile noastre din Cetatea de Baltă cât și pentru realizarea unui pas spre Unitatea deplină a tuturor Creștinilor”.

A doua seară de rugăciune, miercuri, 27 ianuarie 2021, a fost Biserica Romano – Catolică Adormirea Maicii Domnului.

La începutul Liturghiei Cuvântului Pr. Levente-György Táncos administratorul parohial al comunității romano-catolice s-a adresat celor prezenți spunând: "Numai Bunul Dumnezeu știe dacă a fost vreodată, în această bisericuță o zi de rugăciune ecumenică?! Și iată, atunci când în vestul Europei se închid și se vând bisericile, sau în această pandemie, când mulți fug, nu la Dumnezeu ci, de la El, și de biserică, atunci noi, trei comunități creștine, de două naționalități, de limbi ddiferite, din Cetatea de Baltă, ne întâlnim astăzi, în această biserică recent reănoită, să-l preamărim pe Dumnezeu. Simt o mare bucurie, că am putut veni astăzi, aici, pentru a ne ruga împreună pentru unitatea noastră în frăție și în iubire. Numai prin credința noastră într-unul Dumnezeu, prin rugăciunile noastre și prin faptele noastre în iubire putem fi creștini și frați adevărați. Să fim mlădițele Domnului, ca prin el să putem fi întotdeauna creștini uniți”.

După cuvântul Evangheliei a vorbit în limba maghiară pastorul Endre Barabás  și pr. prot. Sorin Ivan.

Ultima seară de rugăciune, a fost vineri, 29 ianuarie 2021, la Biserica Reformat Calvină.

Conform tradiției preoții, invitați, au fost primiți la casa parohială după care a urmat procesiunea în biserică pentru oficiul liturghic.

Pastorul Endre Barabás  a deschis seara de rugăciune exprimându-și bucuria comuniuni și a rugăciuni.

După cuvântul central al Evangheliei a vorbit Pr. Levente-György Táncos în limba maghiară și pr. Sorin Ivan în limba română iar în încheiere pastorul Endre a adus un cuvânt de mulțumire.

Toți cei trei preoți în ultima seară au adus mulțumiri, autorităților locale conduse de dl primar ing. Comandaru Constantin și tuturor credincioșilor (greco-catolici, romano-catolici, reformați și ortodocși) din Cetatea de Baltă, care în fiecare seară au venit la rugăciune cu inimile și sufletul deschis pentru a face un pas spre unitatea locală și generală a tuturor creștinilor.

Preasfânta Treime să binecuvânteze această unire și să o întărească prin lucrearea Spiritului Sfânt spre a aduce roade bune în viitor.

Pr. Paroh Sorin Ivan – Protopop de Târnăveni