Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Utrenia Învierii - la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

 
FOTO: Utrenia Învierii - la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca
  • 02 Mai 2021
  • 2408

În seara de 1 mai 2021, seară a Luminii – a mult-așteptatei celebrări a Învierii Domnului, la Catedrala „Schimbarea la Față” s-au deschis porțile pentru a-L primi pe Împăratul măririi. Hristos Înviat, intrând, a transformat inimile în făclii aprinse, a cuprins orașul și catedrala în îmbrățișarea luminii, a deschis ochii sufletelor să-L poată vedea, așa cum oarecând ochii orbilor se deschideau la atingerea mâinilor Sale.

 

Pentru prima dată, lumina a fost dată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul care a primit de la Preasfinția Sa Florentin, ca moștenire, toiagul de Păstor al Eparhiei de Cluj-Gherla. Aceeași lumină, care an de an se răspândea în mulțime, s-a împărțit și în această zi de către noul Eparh, având aceeași strălucire, aceeași putere de a străpunge și birui întunericul pe deplin. „Veniți de luați lumină!” – s-a auzit în sfântului locaș cufundat în noaptea în care începuse rugăciunea și lumina a răsărit victorioasă.

 

ALBUM FOTO

 

Cu lumânări aprinse în mâini, toți cei prezenți au ieșit în fața catedralei pentru a cânta Învierea. După rugăciunea afară, procesiunea condusă de Ierarh, cu zecile de preoți și sutele de credincioși au intrat din nou în catedrală, în timp ce în sfântul locaș lumini s-au aprins mai puternice ca de obicei, iar preoții și credincioșii cântau: „Hristos a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le!”

 

VIDEO. Învierea Domnului: Cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale Claudiu

 

În biserică a continuat Slujba Utreniei Învierii, celebrare de mare frumusețe, animată de corul studenților, de Episcop și de preoți, încărcată de măreția evenimentului în fața căruia cerul și pământul se cutremură, mărita Înviere.

 

„Doresc să vă invit să trăiți pe deplin bucuria și harul acestei mari sărbători – sărbătoare a sărbătorilor!” – a spus PS Claudiu la încheierea celebrării, după ce a aclamat cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur: „(...) Unde-ti este moarte, boldul? / Unde-ți este iadule, biruința? / A Înviat Hristos și tu ai fost nimicit. / Sculatu-s-a Hristos și au căzut diavolii. / Înviat-a Hristos și se bucură îngerii. Înviat-a Hristos și viața stăpânește. / Înviat-a Hristos și nici un mort nu este în groapă; / căci Hristos, sculându-Se din morți, începătură celor adormiți S-a făcut”.

 

Preasfinția Sa a reamintit cuvintele îngerului la mormânt și pe cele ale lui Isus, după aceea: „le spune femeilor: nu vă temeți! Bucurați-vă! Iată cuvintele ce caracterizează Sărbătoarea Învierii Domnului și viața noastră de creștini. (...) Este atât de mare bucuria acestei sărbători, așa cum atât de minunat ne-o descrie Sfântul Ioan Gură de Aur... Să nu ne pierdem vremea cu nimicuri, să nu ne lăsăm prinși de mrejele acestei lumi, ci să privim la Isus ca la Mântuitorul nostru, să Îl căutăm în viața noastră, să știm că este tot timpul prezent și să Îl regăsim în frații noștri. Cu toții suntem, de acum, marea familie a lui Dumnezeu, aici, pe pământ și ne pregătim să sărbătorim veșnic Paștele Domnului în Împărăția Cerurilor. Hristos a Înviat!”.

 

*** Mulțumiri firmei „Epic Film” care a asigurat cu profesionalism filmarea și transmisia video în direct a celebrărilor principale din Săptămâna Mare și Sărbătoarea Învierii Domnului, precum și Postului TV Maria care a preluat transmisiile din Joia Mare și Utrenia Învierii și altor instituții media care au preluat transmisii și înregistrări din Catedrala greco-catolică clujeană.

 

Sursa: https://www.facebook.com/EparhiaClujGherla