Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnire Mondială a Familiilor: Prezentarea logoului oficial şi a modalităţii de desfăşurare

 
Întâlnire Mondială a Familiilor: Prezentarea logoului oficial şi a modalităţii de desfăşurare
  • 04 Iul 2021
  • 1264

Notă despre a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor: Prezentarea logoului oficial şi a modalităţii de desfăşurare (2 iulie 2021)

A X-a Întâlnire Mondială a Familiilor (Roma, 22-26 iunie 2022)

"Iubirea familială: vocaţie şi cale de sfinţenie"

Papa Francisc, personal, prezintă a zecea Întâlnire Mondială a Familiilor, care se va ţine de la 22 la 26 iunie 2022. Face asta cu un mesaj video, difuzat astăzi, 2 iulie 2021, şi disponibil pe Vatican News şi pe canalul YouTube al Diecezei de Roma. Şi vine şi logoul evenimentului, promovat de Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă şi organizat de Dieceza de Roma. Materialul video cu animarea logoului este disponibil pe canalul YouTube al Diecezei de Roma.

Întâlnirea, prevăzută iniţial pentru 2021, se va ţine de la 22 la 26 iunie 2022, într-un timp de speranţă şi renaştere. Evenimentul, aşa cum este subliniat şi de Sfântul Părinte, se va desfăşura în formă inedită şi multicentrică, prin iniţiative locale în diecezele din toată lumea, asemănătoare cu acelea care se vor desfăşura în acelaşi timp la Roma. De fapt, deşi Roma rămâne sediul desemnat, fiecare dieceză va putea să fie centru al unei întâlniri locale pentru propriile familii şi propriile comunităţi. Asta pentru a permite tuturor să se simtă protagonişti, într-un moment în care încă este dificil de circulat din cauza pandemiei.

Iubirea familială: vocaţie şi cale de sfinţenie este tema celei de-a X-a întâlniri mondiale, care va fi realizată deci în două modalităţi paralele:

1. Roma va rămâne sediul principal, unde se vor desfăşura Festivalul Familiilor şi Congresul teologico-pastoral, ambele în Aula "Paul al VI-lea"; şi Sfânta Liturghie în Piaţa "Sfântul Petru". Vor participa, îndeosebi, delegaţii conferinţelor episcopale şi ai mişcărilor internaţionale angajate în pastoraţia familiei.

2. În acelaşi timp, în fiecare dieceză, episcopii se vor putea activa la nivel local, pentru a programa iniţiative asemănătoare, pornind de la tema întâlnirii şi folosind simbolurile pe care Dieceza de Roma le pregăteşte (logo, rugăciune, imn şi imagine).

"În decursul anilor - subliniază cardinalul Kevin Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă - la această importantă întâlnire eclezială a fost o participare de familii tot mai mare. Miile de persoane care au participat la ediţiile mai recente, cu bogăţia limbilor, culturilor şi experienţelor lor, au fost un semn elocvent al frumuseţii familiei pentru Biserică şi pentru întreaga omenire. Trebuie continuat pe acest drum, încercând să fie implicate un număr mai mare de familii în această iniţiativă foarte frumoasă".

"Este vorba de a profita de o oportunitate preţioasă şi unică pentru a reporni cu elan misionar reînnoit şi creativitate pastoraţia familiei, pornind de la indicaţiile care ne-au fost date de Sfântul Părinte în exortaţia Amoris laetitia, adică prin implicarea soţilor, familiilor şi păstorilor împreună", comentează cardinalul vicar Angelo De Donatis.

Descrierea logoului

Logoul gândit pentru a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor reia forma eliptică a coloanelor lui Bernini din Piaţa "Sfântul Petru", loc identificator al Bisericii Catolice prin excelenţă, şi face trimitere la semnificaţia sa originară, care este îmbrăţişarea primitoare şi inclusivă a Bisericii Mame de Roma şi a episcopului său adresată tuturor bărbaţilor şi femeilor din orice timp.

 

Figurile umane care se află sub cupolă, tocmai amintită, şi crucea care se află sus, reprezintă soţ, soţie, copii, bunici şi nepoţi. Vor să aducă în minte imaginea Bisericii ca "familie de familii" propusă de Amoris laetitia (AL 87) în care "iubirea trăită în familii este o forţă permanentă pentru viaţa Bisericii" (AL 88). Crucea lui Cristos care se îndreaptă spre cer şi zidurile care o protejează par aproape susţinute de familii, autentice pietre vii ale construcţiei ecleziale. În partea stângă, pe linia subţire a coloanelor, se observă prezenţa unei familii care se află în aceeaşi poziţie cu statuile sfinţilor puse pe coloanele din piaţă. Acestea amintesc că vocaţia la sfinţenie este o ţintă posibilă pentru toţi. Ele vor să sublinieze că este posibil a trăi sfinţenia în esenţialitatea vieţii obişnuite.

Familia pusă în stânga, care apare în spatele liniei coloanelor, indică şi toate familiile necatolice, departe de credinţă şi în afara Bisericii, care privesc din exterior evenimentul eclezial care se realizează. La acestea comunitatea eclezială a privit mereu cu atenţie. În afară de asta se observă un dinamism al figurilor care sunt în mişcare spre dreapta. Se mişcă spre exterior. Sunt familii în ieşire, martore ale unei Biserici care nu este autoreferenţială. Acestea merg în căutarea altor familii în tentativa de a se apropia de ele şi de a împărtăşi cu ele experienţa milostivirii lui Dumnezeu.

Culorile predominate, galben şi roşu, sunt o referinţă evidentă la blazonul oraşului Roma, într-o trăsătură grafică ce vrea să exprime o legătură intensă cu comunitatea.

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

* * *



Sursa:ercis.ro