Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

ANUNȚ: Conferința Gheorghe Șincai (1754-1816) - 205 ani de la trecerea la cele veșnice

 
ANUNȚ: Conferința Gheorghe Șincai (1754-1816) - 205 ani de la trecerea la cele veșnice
  • 22 Noi 2021
  • 521

 

La 205 ani de la trecerea la cele veșnice, figura marelui corifeu al Școlii Ardelene Gheorghe Șincai va fi elogiată printr-un eveniment academic. Conferința, organizată de Mitropolia Română Unită cu Roma Greco – Catolică din Blaj și de Seminarul Major Arhiepiscopal „Buna Vestire” din Blaj, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco – Catolică, departamentul Blaj din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj – Napoca, va avea loc miercuri, 24 noiembrie 2021, începând cu ora 20:00.

 

 „Gheorghe Șincai (1754-1816) a ilustrat profilul unui iluminist tipic în intenție și prin realizările sale. Mediile de formare din care se revendică (Roma, Viena, Buda) au oferit fundamentul ideologic pentru  eruditul și funcționarul imperial care și-a lăsat amprenta inconfundabilă asupra evoluției culturii românești din Transilvania în Secolul Luminilor.”

 

Conform programului, cuvântul de deschidere al evenimentului va fi rostit de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba – Iulia și Făgăraș. Va urma apoi expunerea Părintelui Toader Dulău, preot paroh la Râciu, satul natal al corifeului, intitulată Gheorghe Șincai se întoarce acasă, și prelegerea Doamnei Ana Maria Roman Negoi, Cercetător dr. în Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie, Facultatea de Istorie și Filologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, cu tema: Gheorghe Șincai, un Om al Luminilor. Cele două prelegeri vor fi moderate de Părintele Călin – Daniel Pațulea, preofesor al Facultății de Teologie Greco – Catolică, departamentul Blaj.

Datorită contextului pandemic actual, conferința se va desfășura în modalitate online.  Puteți participa accesând datele de conectare de mai jos:

https://us06web.zoom.us/j/85233086729?pwd=MDlLYk4rNlVQaFNPaU5rN3BLSFFYdz09

Meeting ID: 852 3308 6729

Passcode: 725866

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba – Iulia și Făgăraș