Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Olimpiada Națională de Religie pentru cultul catolic, la Cluj-Napoca

 
Olimpiada Națională de Religie pentru cultul catolic, la Cluj-Napoca
  • 06 Mai 2025
  • 83

S-a încheiat Olimpiada Națională de Religie, cultele romano-catolic și greco-catolic de limbă română, la Cluj – itinerariu de credință și speranță pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu

S-a încheiat, la Cluj-Napoca Olimpiada Națională de Religie, cultele romano-catolic și greco-catolic de limbă română (30 aprilie – 4 mai 2025) găzduită în acest an de Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” (INO) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Au participat 191 de elevi din întreaga țară (au fost 19 județe participante), care au avut alături 22 de profesori însoțitori. Întregul eveniment s-a desfășurat în urbea clujeană sub semnul Anului „Cardinal Iuliu Hossu” (declarat la nivel național) și al Anului Jubiliar al Speranței în Biserica Catolică. Întreaga activitate a fost gestionată de către Comisia Centrală, numită prin decizia Ministerului Educației, al cărui președinte onorific a fost Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla.

  • Festivitatea de premiere s-a desfășurat sâmbătă, 3 mai, în sala Auditorium Maximum a UBB.

Prof. Simona-Georgiana Gruian, director al INO, a deschis festivitatea, descriind-o nu doar ca „premierea celor mai buni”, ci și o „premiere a profunzimii credinței care ne unește”. A spus: „Este o zi în care lumina cunoașterii și a spiritualității strălucește mai puternic ca niciodată iar prezența noastră aici este o dovadă a angajamentului față de valorile autentice și esențiale ale existenței noastre”. A salutat prezența, la acest moment festiv, a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, a directorului de cabinet al Secretariatului de Stat pentru Culte, pr. Marius Cîmpean, a prof. dr. Adelaida Kerekes, inspector general adjunct, a altor autorități locale și centrale, a tuturor elevilor și însoțitorilor lor.

Festivitatea a început cu un timp de încântare sufletească și armonie prin interpretarea, de către Corul „Angeli” al Catedralei greco-catolice clujene, a unor lucrări muzicale religioase. În continuare, o trupă de teatru compusă din elevi ai Liceului „Inochentie Micu” au prezentat o scenetă despre „tineri ai societății de azi care se întreabă: cine sunt eu? O mini-scenetă care ilustrează importanța educației în valorile creștine și întoarcerea la autenticitate”, a sintetizat prof. Simona Gruian mesajul acestui moment.

Au urmat alocuțiuni. S-a adresat mai întâi tinerilor Preasfinția Sa Claudiu, care le-a vorbit despre căutarea lui Dumnezeu, o căutare prin care Domnul să devină „viu în viața noastră”. Iar pe acest drum, a arătat, există o mare nevoie de unitate în timpul pe care îl trăim. Iar Biserica unește pentru că este o familie, „Familia lui Dumnezeu”. A spus: „Cred că ar trebui să ne aducem aminte să punem în comun ceea ce ne unește, indiferent că suntem greco-catolici, romano-catolici, ortodocși sau de alte credințe, de alte religii”. Și, de asemenea, „avem nevoie să dăm mărturie despre ceea ce trăim”. Iar sensul Anului „Cardinal Iuliu Hossu”, a continuat, tocmai acesta este, de a conferi societății moderne coerență și a o întări în credința în Dumnezeu prin mărturia creștină. Este ceea ce au ales tinerii participanți la Olimpiada de Religie: ei „s-au pregătit” și „încearcă să pună baza credinței”, dar a credinței autentice, a credinței în Dumnezeul creștin, „un Dumnezeu care este în mod concret exprimat într-o credință de secole și pe care noi nu îl inventăm. Intrăm într-o credință, într-o tradiție a Bisericii de două mii de ani. Este extrem de important să știm despre ce vorbim atunci când vorbim despre Dumnezeu, despre Biserică, despre credință. Nu putem combate falsele credințe sau manipulările atunci când este vorba de religie sau de Dumnezeu, decât cu adevărul. Și pentru a ști adevărul, trebuie să îl studiem, să ne pregătim, să îl învățăm.” Preasfinția Sa Claudiu i-a felicitat și le-a mulțumit elevilor că sunt căutători de adevăr, că doresc să vadă tot mai mult „chipul adevărat al lui Dumnezeu”.

A luat cuvântul, ca director de cabinet al Secretarului de Stat pentru Culte, pr. Marius Cîmpean, care a transmis salutul și susținerea ministrului Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat pentru culte. A felicitat elevii pentru prezența lor la Olimpiadă, pentru calea pe care au ales-o, deoarece educația presupune „un proces continu de formare a caracterului, o cale de a deveni oameni mai buni, mai înțelepți și mai apropiați unii de alții.” Le-a spus: „Participarea la Olimpiada de religie este un gest de curaj și responsabilitate”. I-a încurajat să continue educația lor religioasă, deoarece „credința și valorile religioase sunt ancorele care ne ghidează pașii și ne dau puterea de înfrunta orice dificultate”, prin credință vor găsi puterea de a-și păstra umanitatea „în era modernă în care tehnologia și știința au devenit forțe dominante”. A încheiat mulțumind tuturor celor implicați în procesul de educație și formare umană, în mod particular în organizarea Olimpiadei Naționale de Religie de la Cluj.

În continuare, prof. dr. Adelaida Kerekes, inspector general adjunct, a evidențiat – evocând legenda care a dat naștere Olimpiadei, ca competiție sportivă – faptul că nu dobândirea premiilor, ci mai cu seamă participarea la întrecere îi face pe toți elevii câștigători. Deoarece, prin acest efort, ei se pregătesc pentru viitor. I-a îndemnat: „Trebuie să continuați, pentru că «credința noastră este viața noastră», dar viața noastră este trecătoare, iar credința infinită. Dragi tineri, eu mă bucur că sunt aici, vă doresc succes în continuare.” Conf. dr. Sorin Marțian, președintele Comisiei Centrale, a dorit să vorbească despre „experiența celor care au trudit în cadrul Comisiei Centrale”. A arătat cum, membri Comisiei, în câteva zile, „am reușit să devenim o comunitate” – zile în care au văzut dorința elevilor de a face performanță și a mărturisit: „am citit împreună lucrări foarte, foarte bune”. A mulțumit elevilor și i-a felicitat.

Romeo Moșoiu, consilier al Ministerului Educației și Cercetării, ca președinte executiv al Comisiei Centrale și-a exprimat bucuria pentru buna desfășurare și rodnicia muncii acestor zile, o muncă de echipă, în care fiecare a depus foarte mult efort, dar cu entuziasm și profundă motivație. A spus: „Vă îndemn și eu să rămâneți tineri frumoși și cu credința puternică, să aveți puterea să mărturisiți credința voastră în toate mediile… și să nu uitați că aveți foarte mulți martiri la care vă puteți raporta și cu siguranță anul acesta – fiind Anul comemorativ al Marelui Iuliu Hossu -, contează și va conta foarte mult pentru voi, tinerii, și pentru noi, toți creștinii din această țară, România”. O mulțumire specială a adresat Preasfinției Sale Claudiu pentru sprijinul pe care îl oferă, la Cluj, educației.

A urmat decernarea premiilor, elevii cu rezultatele cele mai bune au fost chemați nominal, s-au prezentat pe rând și au primit diplome, daruri, felicitări. Au cântat și încântat, la încheiere, Formația „Anesti”, din cadrul Asociației „Zileos” – Cluj, coordonator pr. Edmund Dujardi, și Corul „Vox Lucis” al INO, dirijat de prof. Bumb Mirela – sr. Lucia OSBM, la pian, Gloriana Ferry.

  • În afara concursului, în zilele calde și însorite elevii au făcut cunoștință cu orașul Cluj-Napoca.

Elevii participanți la Olimpiadă au vizitat biserici emblematice din municipiul de pe Someș. Au mers „pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu” conduși de tinerii din ASTRU. Au vizitat Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Palatul Reduta), prilej cu care au audiat conferința „Educația în valorile creștine – Tineri ai Anului «Cardinal Iuliu Hossu»”, susținută de Codruța Fernea, responsabilă cu proiectele Anului „Cardinal Iuliu Hossu” în Eparhia de Cluj-Gherla.

În programul ce i-a condus, la Cluj, pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu, elevii au avut și ocazia vizionării filmului, în regia lui Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul”. S-au rugat la deschiderea Olimpiadei, dar au și vizitat Catedrala „Schimbarea la Față” – Catedrala sa din Cluj, din care, ca Episcop de Cluj-Gherla, și-a păstorit credincioșii. Au vizitat și Catedrala (în construcție) a Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea – care se înalță ca împlinire a unui vis al Cardinalului Iuliu Hossu, depozitară, azi – prin spațiul expozițional care îl cuprinde – a unui memorial al istoriei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

De asemenea, s-au bucurat de un spectacol de artă imersivă, la Muzeul Mina Cluj-Napoca, de frumusețea Grădinii Botanice, a Parcului Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, de alte obiective ale orașului, petrecând momente de neuitat.

 

 


 



Sursa:https://www.eparhiaclujgherla.ro