Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum să vorbești de Dumnezeu? Mica lecție a unui evreu ortodox convertit la catolicism

 
Cum să vorbești de Dumnezeu? Mica lecție a unui evreu ortodox convertit la catolicism
  • 22 Mar 2017
  • 4561

de Aliénor Gamerdinger

În ultima sa carte, publicată în februarie 2017, Jean-Marie Elie Setbon propune o metodă destinată catolicilor, ortodocșilor și protestanților pentru a transmite credința în familie.

După Sfintele Scripturi, «Moise ne-a dat o lege, moştenire a obştii lui Iacov» (Deut. 33,4) și pentru tradiția iudaică, în special cu rabinul Maimonide (1135-1204) educația și transmiterea acestei moșteniri este o obligație, într-atât încât cel care cunoaște Tora și refuză să o transmită mai departe este un hoț (deoarece este un furt de moștenire). Astfel, Talmudul Babylonez, a cărei redactare s-a încheiat în anul 499 a erei noastre, conține 2,5 milioane de cuvinte, adică 5894 de pagini. Atât de multe cuvinte și pagini pentru a comenta fiecare verset, fiecare cuvânt, fiecare literă a Bibliei.

Pentru Jean-Marie Elie Setbon – cunoscut pentru cartea sa De la Kippa la cruce, mărturie bulversantă și revigorantă a convertiri sale stupefiante de la iudaismul cel mai ortodox la un catolicism îndrăgostit de Isus și de Sfânta Fecioară – asisităm din ce în ce mai mult, fără a putea imputa nimănui, la furtul moștenirii lui Iacov. Educația religioasă este abandonată, împinsă pe mai încolo, sau delegată preoților și profesorilor de religie. Totuși, chiar în inima familiei trebuie să se vorbească de Dumnezeu; nu are importanță pretextul. Părinții care își botează copiii au datoria de a naște iubirea lui Dumnezeu și credința în inima acestora din urmă. De altfel, mai bine trebuie să ne aliem cu Providența și să fim prieteni cu Dumnezeu decât să vorbim despre El aproapelui nostru.

Dar pentru a face acestea, avem nevoie de mijloace.

În noua sa carte, Dumnezeu în inima familiei noastre: mijloace pentru inteligența credinței, apărută la editura Salvador din Franța în februarie 2017, Jean-Marie Elie Setbon propune o metodă, sub formă de întrebări și răspunsuri, destinate catolicilor, ortodocșilor și protestanților pentru transmiterea credinței în familie. Dialogul, pentru autor, este cheia transmiterii.

  • Lumea există, este un adevăr absolut, dar cum este ea din punct de vedere a lui Dumnezeu?
  • Existența lumii schimbă ceva pentru Dumnezeu?
  • Și apoi, de ce spunem noi că lumea are nevoie de Dumnezeu?
  • Ce se întâmplă dacă lumea ar fi fost independentă față de Dumnezeu chiar și pentru o clipă?
  • Putem chiar să dovedim existența lui Dumnezeu?
  • Ce carte din Biblie ne vorbește despre acest lucru?
  • Dacă existența lui Dumnezeu poate să se demonstreze prin elemente ale naturii, atunci la ce servește credința?

Iată câteva exemple de întrebări la care Jean-Marie Elie Setbon își propune să răspundă în acestă nouă lucrare.

«Pentru ca cineva să înteleagă ceva, nu trebuie să-i facem morală, ci sa-i explicăm lucruri în timp. Trebuie să-l ajutăm să-și pună întrebările adecvate. Când vrem să avem un efect asupra cuiva, este nevoie pur și simplu să-i punem întrebări, pentru ca persoana să găsească singură răspunsul corect», explică  Jean-Marie Elie Setbon.

Această carte care poate fi citită de toți, și care este scrisă pentru toți, este inspirată de teologia mistică iudaică, de Părinții Bisericii și de sfinții ei, de la Grigore de Nyssa la Sfântul Ioan al Crucii, și amestecă bogăția erudiției cu simplicitatea acelora care vorbesc despre subiecte pe care le stăpânesc perfect.

Dumnezeu în inima familiei noastre: mijloace pentru inteligența credinței de Jean-Marie Elie Setbon, este o metodă sub formă de intrebări și răspunsuri destinată catolicilor, ortodocșilor și protestanților pentru a transmite credința în familie, Editura Salvator, februarie 2017, 150 pagini.

Traducere MAS



Sursa:it.aleteia.org

Știri din aceeași categorie