Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Iubirea are cinci etape, dar majoritatea cuplurilor se opresc la a treia. De ce?

 
Iubirea are cinci etape, dar majoritatea cuplurilor se opresc la a treia. De ce?
  • 12 Feb 2018
  • 4991

Psihoterapeutul Jed Diamond spune că a descoperit ce poate face un raport real și de durată

Cu o experiență de 40 de ani de consultanță matrimonială și familială, psihoterapeutul Jed Diamond afirmă că a descoperit ce poate face un raport să fie real și durabil. Secretul constă în abordarea a ”cinci etape ale Iubirii”.

1.     Îndrăgostirea

2.     Formarea cuplului

3.     Dezamăgirea

4.     Crearea unei iubiri reale și durabile

5.     Folosirea puterii amândurora în schimbarea lumii

În bogata sa experiență Diamond a observat că multe căsătorii se destramă fără ca cei în cauză să-și de-a seama de ce se întâmplă acest lucru. „Cred eronat că au ales partenerul greșit. Imediat ce au trecut prin procesul de doliu încearcă din nou”. Conform părerii sale, aceste persoane ”caută iubirea în toate locurile greșite”. „Nu înțeleg că etapa a treia nu e sfârșitul relației, ci momentul în care începe cu adevărat drumul spre o iubire reală și de durată”.

1.     Îndrăgostirea

Această fază este minunată, zice psihoterapeutul, deoarece suntem inundați de hormoni precum dopamina, oxitocina, serotonina, testosteron și estrogen. Este și momentul în care proiectăm toate speranțele noastre și visurile noastre în cealaltă persoană. Credem că toate promisiunile pe care nu le-am realizat în relațiile precedente se vor realiza acum.

”Suntem convinși că vom rămâne îndrăgostiți pentru totdeauna”, declară expertul.

Persoana pare perfectă și totul pare așa de adevărat și de corect – cuvinte, acțiuni și visuri.

2.     Formarea cuplului

Se ajunge astfel la etapa următoare, în care iubirea se aprofundează și se dezvoltă formându-se cuplul. Cei doi se mută împreună, este un moment de unire și de bucurie.

”Învățăm cei face plăcere celuilalt și mărim spațiul vieții noastre individuale pentru a face loc vieții în doi”. Ne simțim atașați de persoana iubită, siguri și protejați. De multe ori considerăm că este nivelul maxim al iubirii și sperăm să fie mereu așa. Dar își face apariția a treia etapă.

3.     Dezamăgirea

Este faza care poate să pună capăt sau să consolideze raportul. Este perioada în care mici lucruri încep să ne plictisească, să ne supere. Nu ne mai simțim la fel de iubiți și îngrijiți. Uneori ne simțim de-a dreptul prizonieri.

” Nemulțumirile se înmulțesc”.

Acum se discută despre sentimente și despre slăbirea relației: unde a dispărut persoana pentru care simțeam atât de multă iubire? Se infiripează și gândul de a lăsa o parte din ”noi”. În acel moment renunțați sau perseverați?

”Este o vorbă în popor care zice: Când traversezi iadul, nu te opri”. Se potrivește bine în acest context al vieții. Aspectul pozitiv al etapei a treia constă în faptul că aceea căldură (din acel infern) arde multe din iluziile noastre îndreptate spre noi sau către partener. Avem șansa să devenim mai iubitori și să apreciem persoana cu care suntem, și nu proiecțiile asupra ei ca ”tovarăș ideal”.

4.     Crearea unei iubiri reale și durabile

”Unul din darurile ce rezultă din trecerea prin nefericirile etapei a treia este ajungerea la sufletul celui care ne-a provocat durere și conflict”. Trecut acest interval de probă, cei doi învață să fie aliați, ajutându-se să-și înțeleagă și să-și îngrijească rănile lor. Celălalt nu este persoana din proiecțiile noastre, ci acel cineva care ne poate iubi pentru ceea ce suntem.

”Nu există nimic care să aducă mai multă satisfacție decât a sta împreună cu un partener care ne vede așa cum suntem. Înțelege comportamentul nostru negativ nu că am fi răi sau lipsiți de iubire, ci pentru că am fost răniți în trecut și trecutul trăiește încă în noi. Înțelegând mai bine și acceptându-ne partenerul, putem să învățăm să iubim noi înșine profund”.

5.     Folosirea puterii amândurora în schimbarea lumii

Este etapa în care diferențele și dubiile au fost depășite. Încrederea și camaraderia sunt așa de puternice, încât cei doi reușesc să facă diferența în lume plecând de la iubirea lor reală și durabilă.

”Dacă reușim să învățăm să trecem peste diferențele dintre noi și să găsim o iubire reală și durabilă în relațiile noastre, probabil putem să lucrăm împreună și în găsirea unei iubiri reale și durabile în lume”. Este o oportunitate pentru a folosi împreună ”puterea a doi” în administrarea vieții în comun.

Depășite toate etapele, se știe că s-a ajuns la ceva construit pe baze solide. Sunteți de acord cu psihoterapeutul? Împărtășiți aceste idei cu prietenii voștri!

 

Traducere: AMR



Sursa:it.aleteia.org