Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

THE BEST INTERESTS: Meditația PS Claudiu la Duminica a IV-a după Paști

 
THE BEST INTERESTS: Meditația PS Claudiu la Duminica a IV-a după Paști
  • 28 Apr 2018
  • 2187

Evanghelia din Duminica mironosițelor ne transmitea chemarea îngerului din mormântul gol de a ne întoarce în Galilea pentru a-L întâlni pe Isus. Și iată-ne astăzi reîntorși în acea Galilee pe care o cunoaștem atât de bine, în care întâlnim suferința și boala, necazurile și încercările, însă totuși, nimic nu mai e ca înainte. Suntem bogați de promisiunea Mântuitorului Înviat care ne spune: “în lume veți avea necazuri, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea!” Experimentăm deci aceeași Galilee și totuși una cu totul nouă, deoarece acolo unde suferința părea surdă, unde moartea era semn de neant și unde omul era singur și abandonat, Dumnezeu se face om pentru fiecare dintre noi, luând asupra lui suferința și moartea și transfigurând astfel întreaga existență umană. Suntem chemați de aceea să mergem cu speranță și curaj pe căile acestei lumi, pe urmele Celui Înviat, ducând tuturor vestea cea bună: Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.

Evanghelia de astăzi ne vorbește despre un om paralizat, care depinde întru totul de ceilalți. O condiție extrem de complicată, pentru un om care este la câțiva pași de vindecare, însă nu are pe nimeni lângă el, nu are om, așa cum el însuși îi spune lui Isus.

Nu pot să nu mă gândesc ascultând evanghelia de astăzi la ceea ce se întâmplă în Anglia cu Alfie, copilașul internat la un spital din Liverpool, pe care mulți dintre noi îl însoțim cu rugăciunea și căruia medicii, susținuți de deciziile judecătorilor, au hotărât să-i suprime hidratarea, hrana și oxigenul, fiindcă după ei, este în interesul lui Alfie să moară! Sfântul Părinte a intervenit public în favoarea lui, diferite spitale din Italia s-au declarat dispuse să-l primească și să continue să-l îngrijească, însă pentru medicii și judecătorii menționați, Alfie trebuie să moară și ca atare până acum, interzic ieșirea lui Alfie din spital. Motivația este faimoasa de acum expresie: the best interests. Cu alte cuvinte judecătorul consideră că este în interesul lui Alfie să moară. Culmea paradoxului! Mă întreb dacă astăzi, slăbănogul din evanghelie nu ar fi lăsat să moară pentru aceeași frumoasă găselniță: the best interests. Rămâne de văzut, cine și în funcție de ce criterii are dreptul să decidă ce este mai bine pentru altul.

“Doamne, nu am om” este strigătul disperat al slăbănogului din evanghelie și împreună cu el al tuturor oamenilor persecutați, umiliți, uciși de semenii lor. Pentru toți aceștia și pentru noi toți, Fiul lui Dumnezeu se face om și vine în mijlocul nostru pentru a suplini această gravă absență. Iar nouă celor ce-l urmăm numindu-ne creștini, ne cere să facem la fel. Cu toții vom da socoteală de felul în care am trăit această chemare și misiune. Fiindcă în această lume încă ne mai putem juca de-a justiția, dar va veni un moment în care Cel care este cu adevărat Judecător ne va spune: am fost bolnav și nu m-ați cercetat. În situația în care cineva ar răspunde cu “the best interests” cred cu toată convingerea că ar trage biletul câștigător pentru varianta “înainte și la stânga”…

PS Claudiu
Episcopul Curiei

 

Ev Io 5,1-15

În vremea aceea era o sărbătoare a iudeilor şi Isus S-a suit la Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta Oilor, era o scăldătoare, care pe evreieşte se numeşte Vitezda, având cinci pridvoare. În acestea zăceau mulţime de bolnavi, orbi, şchiopi, uscaţi, aşteptând mişcarea apei. Căci un înger al Domnului se cobora la vreme în scăldătoare şi tulbura apa şi cine intra întâi, după tulburarea apei, se făcea sănătos, de orice boală era ţinut. Şi era acolo un om, care era bolnav de treizeci şi opt de ani. Isus, văzându-l pe acesta zăcând şi ştiind că este aşa încă de multă vreme, i-a zis: voieşti să te faci sănătos? Bolnavul I-a răspuns: Doamne, nu am om, care să mă arunce în scăldătoare, când se tulbură apa; că, până când vin eu, altul se coboară înaintea mea. Isus i-a zis: scoală-te, ia-ţi patul tău şi umblă. Şi îndată omul s-a făcut sănătos, şi-a luat patul şi umbla. Dar în ziua aceea era sâmbătă. Deci ziceau iudeii către cel vindecat: este zi de sâmbătă şi nu-ţi este îngăduit să-ţi iei patul. El le-a răspuns: Cel ce m-a făcut sănătos, Acela mi-a zis: Ia-ţi patul şi umblă. Ei l-au întrebat: cine este omul care ţi-a zis: Ia-ţi patul tău şi umblă? Iar cel vindecat nu ştia cine este, căci Isus se dăduse la o parte din mulţimea care era în acel loc. După aceasta Isus l-a aflat în templu şi i-a zis: iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău. Atunci omul a plecat şi a spus iudeilor că Isus este Cel ce l-a făcut sănătos.