Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Tinerii Parohiei Greco-Catolice Române din Paris în pelerinaj la Roma

 
FOTO/VIDEO: Tinerii Parohiei Greco-Catolice Române din Paris în pelerinaj la Roma
  • 28 Feb 2024
  • 522

În perioada 22-25 februarie, tinerii Parohiei Greco-Catolice Române „Sfântul Gheorghe” din Paris au fost în pelerinaj la Roma. 

Din dorința de a se apropia mai mult de Cristos, mergând pe urmele Sfinților Petru și Pavel, în după-amiaza zilei de joi, 22 februarie 2024, 50 de tineri greco-catolici români de la Paris și 6 tineri francezi din Asociația Zileos Franța, însoțiți de Pr. Alin Cîndea, au plecat de pe aeroportul Orly spre Cetatea Eternă. Pelerinajul a fost organizat de Asociația Zileos în colaborare cu Parohia Greco-Catolică Română de la Paris, iar tinerii au trebuit să răspundă pe durata celor trei zile de pelerinaj la întrebarea ”Cine este Isus pentru mine”.

În prima zi, vineri dimineața, tinerii pelerini au ajuns la Coloseum, loc în care mulți predecesori în credință au fost martirizați pentru că îl mărturiseau pe Cristos. Bazilica minoră San Pietro in Vincolli, locul în care se păstrează lanțurile Sfântului Petru, a fost următorul popas spiritual unde pelerinii au avut ocazia de a medita și a se ruga. A urmat Bazilica San Clemente, unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Roma, cu un superb mozaic, o adevărată cateheză în imagini. De acolo tinerii pelerini au ajuns la Lateran, unde au vizitat și s-au rugat în batisteriu octogonal al Bazilicii Sfântul Ioan din Lateran, construcție ce datează din secolul al IV-lea. Apoi au vizitat Bazilica San Giovanni și au urcat în genunchi Scala Santa. După prânz s-au rugat în Bazilica Santa Maria Maggiore și au vizitat Forumurile Imperiale, Columna lui Traian, Piazza Venezia, Primăria Romei și „Lupa Capitolina” de pe colina Capitoliului. 

Sâmbătă dimineața, a fost celebrată Sfânta Liturghie în una din criptele Bazilicii Sfântul Petru din Vatican; foarte aproape de mormântul Corifeului Apostolilor. Aici tinerii, alături de preotul însoțitor, au petrecut un moment de o puternică intensitate spirituală, rugându-se Domnului pentru toți cei care s-au încredințat rugăciunii lor. În continuare au vizitat Bazilica Vaticană, Piața Sfântul Petru, Castelul Sant Angelo. După amiază au străbătut străduțele înguste ale Romei spre Piața Navona, Panteon, Fontana di Trevi, Piața Spaniei. În drumul lor s-au oprit pentru un moment de rugăciune și spovezi la Biserica Greco-Catolică Română ”San Salvatore alle Coppelle”, unde au fost primiți cu mare drag de Pr. Valentin Marcu.

Duminică, 25 februarie, pelerinii au participat la Sfânta Liturghie la Colegiul ”Pio Romeno”, unde Pr. Rector Gabriel Buboi, fost paroh al comunității greco-catolice române de la Paris, i-a primit pe tineri, mulți dintre ei botezați de el, cu bucurie mare. După un mic dejun copios, pregătit de păritele rector și de câțiva seminariști ai colegiului, pelerinii au coborât în Piața Sfântul Petru din Vatican la rugăciunea ”Angelus”, la finalul căreia Sfântul Părinte Papa Francisc a salutat ”în mod special tinerii Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris”.

Duminică seara, pelerinii au lăsat în urma lor Cetatea Eternă, pentru a zbura spre capitala Franței, ducând cu ei multe amintiri frumoase, mulțumindu-i Domnului și Maici Sfinte pentru harurile primite pe parcursul pelerinajului care a avut scopul de regăsire interioară și de o mai mare apropiere de Cristos, urmând exemplul sfinților Patru și Pavel..

 

ACC

VIDEO: Salutul Sfântului Părinte Papa Francisc adresat tinerilor